"Ţara de Sus", o revistă pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale

"Ţara de Sus", o revistă pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale
A apărut "Ţara de Sus", revistă de conservarea şi promovarea culturii tradiţionale, Nr. 1-2 2012 (An VII), editată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, cu sprijinul Consiliului Judeţean Botoşani.

Revista aduce informaţii din domeniul folcloristic, dar arhivează şi o serie de evenimente care au avut loc pe meleagurile botoşănene sau la care au participat artişti şi scriitori din Botoşani. Cititorul interesat va parcurge materiale semnate de Margareta Mihalache, Steliana Băltuţă ("Destinul unei case de patrimoniu"), Liviu Şoptelea ("Paşi prin galerii"), Gellu Dorian ("Amintiri cu Lucian Valea"), Poezii de Petru Popa ş.a.

Ion Ilie, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, deschide acest număr cu un editorial intitulat "Consiliul Judeţean la sfârșit de mandat", pe care îl redăm integral:

"O dată la patru ani, conform legilor scrise ale democraţiei, au loc alegeri, începând de la cele locale până la cele prezidenţiale.

Sigur că aceste schimbări, de multe ori sunt așteptate de unii care sunt certaţi cu legea sau nu au darul muncii și care gândesc că venirea la putere a unor componenţi ai unui partid sau ai unei coaliţii favorabile lui (ca individ) i-ar aduce avantaje.

Viaţa - și mai ales cursul actual al vieţii de după revoluţie - a demonstrat că lucrurile nu stau chiar așa. După ani de experienţe în acest domeniu electoral, începe să se cearnă tagma "fripturiștilor" și "oportuniștilor" apăruţi după revoluţie.

Încep să fie înlăturaţi oamenii fără educaţie și caracter și să-și facă loc (este adevărat, foarte încet) valoarea, competenţa și profesionalismul, acolo unde cei care diriguiesc destinele unei comunităţi, instituţii etc. sunt ei înșiși niște persoane integre și bine pregătite profesional.

Experienţa de viaţă m-a învăţat să nu fiu nici naiv, nici oportunist. Ani de-a rândul am demonstrat verticalitatea mea, pornind de la cea politică (nu întotdeauna a meritat) până la cea profesională și nici nu am niciun fel de amnezie în ce privește ceea ce s-a petrecut în ultimii ani.

Revenind la ideea acestui articol aș dori acum, la sfârșitul unui mandat al Consiliului Judeţean Botoșani actual, să prezint câteva păreri personale, ca un "remember" al muncii în comun, la bază stând un respect bazat pe profesionalism în ceea ce a însemnat îndeplinirea obiectivelor în obţinerea rezultatelor de propulsare a judeţului pe plan naţional și internaţional. Asta pe de o parte, în ceea ce înseamnă specificul instituţiei pe care o manageriez, iar pe de cealaltă parte, a relaţiilor interumane, am simţit întotdeauna aprecierea și respectul conducerii judeţului și a întregului consiliu, chiar dacă eu, din punct de vedere politic, făceam parte din opoziţie… Iată deci, că acolo unde raţiunea și conștiinţa oamenilor sunt mai presus decât interesele politice sau de altă natură, munca și profesionalismul unei persoane sau ale unei instituţii au fost apreciate.

Această constantă, ce ţine de experienţa mea în domeniul cultural, de tradiţie, mă face, ca la sfârșit de mandat al domniilor voastre, să vă mulţumesc pentru modul în care aţi sprijinit instituţiile de cultură, pentru înţelegerea pe care aţi avut-o pentru actul cultural și pentru faptul că nu aţi uitat că Botoșanii este acel "pământ zămislitor de genii" și de valori ale știinţei și culturii românești.

Vă doresc, și de aici înainte, să aveţi parte de sănătate, noroc și succes în îndeplinirea aspiraţiilor din viitorul apropiat".

CITESTE AICI REVISTA TARA DE SUS!

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A murit cunoscutul realizator de radio Andrei Gheorghe! VIDEO

Luni, 19 Martie 2018
412

Televiziunile centrale au anunțat, luni seara, că a murit Andrei Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuti realizatori radio și TV.Ciprian Romanescu, purtator de cuvant al IPJ Ilfov, a confirmat ...

IMAGINI EMOȚIONANTE! Pompierii si jandarmii botoşăneni alături de copiii cu sindrom Down, în "Ştafeta Prieteniei"!

Luni, 19 Martie 2018
232

Organizat de Asociaţia „Down Activ –Moldova” pentru a marca Ziua Mondială a Sindromului Down, care se sărbătorește în fiecare an pe 21 martie, concursul „Devoltare p...

Conferință și recital Marieta Baciu - "Martie – Caleidoscop Cultural Universal"

Luni, 19 Martie 2018
107

Muzica lui Johann Sebastian Bach este ca un univers infinit, perfect desenat, al cărui mister nu va fi niciodată pe deplin descifrat. Miercuri, 21 martie 2018, începând cu ora 16:00, Biblioteca Ju...