"Sezatorile iernii" s-au incheiat duminica, la Cordareni - FOTO

"Sezatorile iernii" s-au incheiat duminica, la Cordareni - FOTO
Duminica, in localitatea Cordăreni, județul Botoșani, a avut loc ultima întâlnire a artiștilor și scriitorilor locali, în cadrul "Șezătorilor iernii". Manifestarea, devenita traditie in judetul Botosani, este organizata de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale Botosani si a ajuns la cea de-a XXI-a editie.

Actiuni de acest fel au avut loc, de la inceputul lunii, in fiecare duminica, in localitatile Hudești, Cristinești și George Enescu. Acțiunea de la Cordăreni, încheie editia din acest an a Șezătorilor iernii, la care au participat scriitorii Dumitru Tiganiuc, Lucia Olaru Nenati, Maria Baciu, Gelu Dorian, Lucian Alecsa, Vlad Scutelnicu, Nicolae Corlat, Vasile Iftimie, Petruţ Pârvescu, Constantin Bojescu, Dumitru Necşanu, Ciprian Manolache, Gabriel Alexe, Cezar Florescu, Al. D. Funduianu, Stelorian Moroşanu, Cristina Şoptelea, Marius Irimia, Corneliu Filip, Mircea Oprea, Victor Teişanu, Costache Jacotă, Adrian Jacotă.



Dintre artiştii care au urcat pe scenele căminelor culturale amintim taraful Datina (Ctin Lupu), ansamblul de dansuri Balada (Mihai Fediuc), fanfara copiilor Hudeşti, formaţia de dansuri din George Enescu şi ansamblul de dansuri Cordăreanca.



Sala Caminului Cultural a fost arhiplina cu localnici de toate varstele care au stat pe scaune si in picioare 5 ore si au urmarit intreaga actiune. Pentru inceput au recitat poetii prezenti, momentele poetice au fost alternate cu momente folk interpretate de doi tineri cantautori- Ioana Pinzaru si Leonard Lutia, de la Grupul Zari.

In partea a doua, a evoluat Ansamblul Cordareanca (care a reunit pe scena 3 generatii de artisti populari) si care a reconstituit vechea sezatoare (sau claca) a satului de altadata.



Printre membrii ansamblului se regasesc familii (sot si sotie) din Cordareni, primarul si fiul acestuia. Interesant este ca bugetul local nu a alocat niciodata fonduri pentru acest ansamblu si ca oamenii se straduiesc sa isi pastreze traditia cu buzunarele goale, dar cu sufletul plin! Manifestarea a mai avut si invitati de la Dorohoi, ansamblul de copii al Scolii nr. 8.



"Incercam o munca nu titanica, dar oarecum aproape de asta, deoarece multi au uitat de obiceiuri, dansuri, traditii si acum cand am aprins aceasta scanteie si-au dat seama ca a fost frumos, este frumos si muncim ca sa fie frumos si in continuare, in comuna Cordareni. Focul daca se aprinde, prinde toate generatiile, toate inimile, copiii vin cu mare insufletire, iar batranii nu se lasa. Isi dau seama ca dansul si sezatorile au fost dragostea lor din tinerete, de asta muncim cu toata inima si cu toata dragostea. E mai greu sa atragem tinerii, incercam sa le demonstram ca nu vin degeaba, este o hrana sufleteasca. In final ne dam seama ca ne tragem de la opinca si de la muzica populara. Criza afecteaza orice activitate, dar atata suflet s-a depus pentru Ansamblul Cordareanca si am cautat in zestrea cunostintelor, a rudelor si am facut rost de costume, pe care noi le-am inviat prin munca noastra de zi cu zi de la acest Ansamblu. Este mai mult o hrana sufleteasca, plecam fericiti de la repetitii, spectacole, turnee si cautam intotdeauna sa fim plini de bucurii", spune Cristian Dumitras, fondatorul Ansamblului Cordareanca.



"La noi este un obicei din strabuni de a se face sezatoare si la acestea sunt invitati atat batranii, cat si tinerii. Eu fac parte din Ansamblul Cordareanca, am jucat cand eram tanar, dar acum avand copiii de varsta pe cand jucam eu, traiesc niste momente fericite si ma simt si eu mai tanar, si incercam sa demonstram ca in comuna se munceste. Voi mentine cat voi putea acest obicei din batrani. Noi facem cultura din buzunarele noastre, ale dansatorilor, care activeaza la acest Ansamblu, nu am apelat niciodata la Consiliul Local, ne-am descurcat si cu costumele, am mai imprumutat de la alte comune, dar ne descurcam pe banii nostri. Am fost cu formatia de dansuri in toata tara si in Belgia, si pe unde am fost am luat locul intai si am fost mereu premianti", a spus Constantin Dumitras, primarul comunei Cordareni.



"Noi avem o culegere foarte mare din punct de vedere artistic. Rolul acestor sezatori este de a descoperi tinere talente, de-a lungul timpului am gasit foarte multi copii talentati, care acum deja sunt nume in muzica popualara, am gasit scriitori populari, ceea ce cautam noi sa promovam si sa conservam. In aceste timpuri nu te mai astepti sa gasesti oameni preocupati, dar cine cauta, gaseste. Oriunde am fost si la Hudesti si la Cristinesti si la George Enescu, am gasit tinere talente. La Cordareni avem de a face cu o formatie care a luat trofee, au o preocupare continua in ultimii ani. Si inainte erau, dar aveau numai fanfara, acum au si formatie de dansuri si solisti si merg si spre poezia populara. Asta inseamna ca si aici se face ceva", a declarat Ion Ilie, directorul Centrului Judetean de Creatie.
 



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

astăzi, 20:16
59

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

astăzi, 19:23
64

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

astăzi, 18:56
61

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...