"Scuzati, doamna profesoara", un spectacol pentru elevi, profesori si parinti

"Scuzati, doamna profesoara", un spectacol pentru elevi, profesori si parinti

 Ioan Cretescu si Irina Mititelu  

"Scuzati, doamna profesoara" la Teatrul "Mihai Eminescu" Botosani. Un spectacol dur, care aduce in luminile rampei realitatea cruda a timpurilor pe care le strabatem deopotriva copii, parinti, profesori sau simpli consumatori ai unei societati profund mercantile.

Un spectacol bazat pe textul Ludmilei Razumovskaia, al carui titlu original este "Dragă Elena Sergheevna". Nascuta in 1946, la Riga (Letonia), Ludmila Razumovskaia a studiat teatrul la Colegiul Dramatic din Sankt Petersburg. Piesa a fost tradusa si jucata in peste 20 de tari.

La Botosani s-a mai montat in urma cu 16 ani, spectacolul avand atunci titlul "Ultimul examen", in regia experimentatului regizor si actor basarabean Petru Vutcarau. Pe scena Teatrului Mihai Eminescu evoluau atunci si Irina Mititelu si Volin Costin, actori pe care astazi ii regasim in noul proiect, Volin Costin in calitate de regizor al spectacolului "Scuzati, doamna profesoara".

Adaptat exceptional zilelor noastre, axat pe problema conflictului dintre generatii, "Scuzati, doamna profesoara" confera spectatorului prilejul de a constientiza pericolul la care se expun atat tinerii pierduti in valul libertatii, cat si profesorii apasati de puternica personalitate a propriilor elevi, profesori deseori dominati sau manipulati de inteligenta tinerilor invatacei. O profesoara primeste in vizita patru elevi, sositi pentru a-i ura acesteia La multi ani cu ocazia zilei de nastere. Substratul acestei surprize iese repede la iveala, cand elevii marturisesc faptul ca au venit pentru a o convinge sa le dea cheia seifului in care se afla lucrarile la matematica.

Intamplarile pleaca de la un nivel relaxat, cotidian, curat, ingenuu, ajung la o desfasurare din ce in ce mai grava, mai periculoasa, capatand la final aspecte de violenta fizica.

In rolul profesoarei de matematica, actrita Irina Mititelu nu se abate nici ea de la acest parcurs firesc al povestii. Jocul decent, chiar prudent din prima parte, creste treptat odata cu gravitatea actiunilor celor patru elevi, Irina Mititelu reusind sa isi domine in partea a doua personajul, caruia ii confera capacitati si insusiri ce vor influenta teribilismul unora dintre elevii sai. 

Cristina Ciofu, Bogdan Muncaciu, Sorin Ciofu si Ioan Cretescu interpreteaza personaje cu caractere diferite, trei elevi al caror viitor depinde de o nota la matematica si un altul, malefic in manifestari si lipsit de scrupule pentru a-si atinge scopul. Exceptional jocul lui Ioan Cretescu, actorul expunand publicului un personaj credibil, riscand chiar pana la limita vulnerabilitatii artistice.

Regizorul Volin Costin pare sa-si fi modelat personajele in functie de actorii sai. Atitudinea usor extravaganta a elevei interpretata de Cristina Ciofu, un personaj dispus sa "traiasca bine" indiferent de pretul pe care mama sa, biata bibliotecara, il va plati, isi gestioneaza cu maxima atentie "fecioria", pe care o va vinde cat de bine va putea, chiar daca facuse legamant ca se va casatori cu bunul sau coleg de clasa. "Ma voi casatori cu tine daca vei face bani. Pentru a face bani trebuie sa fii ticalos. Nu stiu daca te voi mai putea iubi cand vei fi ticalos". Tragedia este ca cel care promisese ca ii va fi sot isi arata mult prea devreme ticalosia, intr-un mod care o va marca profund pe naiva sa colega. Bogdan Muncaciu si Sorin Ciofu par sa faca un cuplu potrivit, personajele celor doi fiind unite tocmai prin o foarte solida incredere in capacitatile proprii, prin superioritatea fata de societate, pe care cred ca o controleaza prin inteligenta si atitudinea agresiv persuasiva.

"Scuzati, doamna profesoara" este un spectacol necesar, creat dupa chipul si asemanarea publicului sau, indiferent ca acesta, publicul, este elev, profesor, parinte.

Scenografia lui Mihai Pastramagiu, care pare sa fi gasit solutia potrivita pentru a ajuta personajele in scena, dar si in afara ei, coregrafia Victoriei Bucun, care da spectacolului nota de extravaganta si un aspect de nonconformism, textul bine structurat de Lucian Baleanu, implinesc spectacolul lui Volin Costin, un spectacol care da de gandit, pune probleme, dar care isi lasa privitorul sa aleaga singur solutia.            

"Scuzati, doamna profesoara" poate fi urmarit la Teatrul Mihai Eminescu sambata si duminica, de la ora 19.00.


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

21 mai: Mare sărbătoare pentru creștinătate - Sfinții Împărați Constantin și Elena!

Luni, 20 Mai 2019
215

Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe 21 mai pe Sfintii Imparati Constantin si mama sa, Elena. Constantin cel Mare s-a nascut in orasul Naissus (Nis, Serbia) in jurul anului 274. A devenit suveran al in...

A ajuns la Urgențe după o înțepătură de albină. Ce sfat i-au dat medicii!

Luni, 20 Mai 2019
401

Un bărbat în vârstă de 52 de ani a ajuns, sâmbătă, la Unitatea de Primire a Urgențelor Botoșani, acesta simțindu-se rău în urma unei înțepături de albine. Întrucât, imediat ce a văzu...

A fost găsit trupul neînsuflețit al femeii dispărute în urma ploii de sâmbătă! FOTO

Luni, 20 Mai 2019
5369

Cele mai negre temeri s-au adeverit în cazul femeii care a dispărut de sâmbătă la amiază, sătenii bănuind că aceasta ar fi fost luată de viitură, în urma ploii care s-a...