"Patriarhul Teoctist este un rugător la Bunul Dumnezeu"

"Patriarhul Teoctist este un rugător la Bunul Dumnezeu"
Preoţii şi credincioşii din mai multe parohii şi mănăstiri din judeţul Botoşani se vor ruga astăzi pentru odihna sufletului vrednicului de pomenire patriarh Teoctist. Astăzi, al cincilea întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române ar fi împlinit 99 de ani.

Cu prilejul împlinirii a 99 de ani de la naşterea patriarhului Teoctist Arăpaşu, născut în satul Tocileni, judeţul Botoşani, preoţii, credincioşii şi monahii se vor ruga pentru odihna sufletului vrednicului ierarh. În această dimineaţă, în parohia Tocileni, în parohia Victoria, Protopopiatul Botoşani, ctitorie a Preafericirii Sale, la Mănăstirea Sihăstria Voronei şi la Mănăstirea Vorona se vor oficia slujbe de pomenire pentru patriarhul Teoctist Arăpaşu.

"La slujba de pomenire din biserica parohiei Victoria, unde sunt înmormântaţi părinţii patriarhului Teoctist, sunt aşteptaţi să participe rude ale Preafericirii Sale. Deşi la Tocileni nu mai sunt foarte multe rude ale ierarhului, şcoala din această localitate poartă numele celui de-al cincilea întâistătător al Bisericii noastre. Mai mult de atât, la Tocileni s-a construit o casă memorială în amintirea vrednicului de pomenire patriarh Teoctist, care va fi îmbogăţită cu obiecte ce au aparţinut ierarhului care a odrăslit din aceste ţinuturi. Nădăjduim ca această casă memorială să fie finalizată anul acesta pentru a fi sfinţită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei", a spus pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani.

"O mare personalitate a României"

Patriarhul Teoctist, întâistătător al Bisericii noastre, în perioada 1986-2007, s-a născut în satul Tocileni pe 7 februarie 1915 şi a trecut la cele veşnice la 30 iulie 2007. "Preafericitul Teoctist a fost iubit de preoţii, monahii şi credincioşii din ţinutul Botoşanilor. Copiii din comuna Stăuceni care vor citi istoria acestor meleaguri vor afla că o mare personalitate a României s-a născut în locul unde trăiesc ei. Pentru noi toţi, patriarhul Teoctist este un rugător la Bunul Dumnezeu. Preafericirea Sa şi-a iubit mult plaiurile natale şi nu le-a uitat niciodată. A ţinut minte până la cel mai mic amănunt locurile, oamenii, locurile şi le povestea cu mare drag ori de câte ori revenea acasă. Dacă patriarhul Teoctist şi-a iubit atât de mult ţinuturile în care s-a născut, avem nădejdea că şi în faţa lui Dumnezeu va mijloci pentru noi, cei care suntem fii ai Botoşanilor", a mărturisit pr. protopop Lucian Leonte.

În faţa Bisericii "Naşterea Maicii Domnului" din satul Victoria se află, din luna februarie a anului 2009, bustul patriarhului Teoctist, care a fost dezvelit în prezenţa unui sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, a autorităţilor locale şi a numeroşi credincioşi. (Ziarul Lumina)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Problema străzilor pline de noroi, discutată de şefii din Primărie şi reprezentanţii Nova Apaserv

astăzi, 12:25
36

Viceprimarul Marian Murariu le-a spus participanţilor la şedinţă că sesizările din partea cetăţenilor se referă la străzi unde s-a intervenit prin proiectul de modernizare a reţelei de...

Noi consilieri judeţeni numiţi în cadrul Consiliului Judeţean

astăzi, 12:23
20

Ada Macovei, fost inspector general şcolar la IŞJ, i-a luat locul lui Ion Diaconu cel care a decis să se stabilească în Bucureşti şi va activa în cadrul filialei PNL Sector 1. ...

Care este starea elevului transferat la Iași, după o bătaie în școală!

astăzi, 12:12
46

Băiatul, în varsta de 17 ani, a fost transportat ieri după-amiază la Spitalul Clinic de Urgenta "Prof. Dr. Nicolae Oblu" din Iasi, după o altercație violentă ...