"O zi din viata lui Robinson Crusoe", in premiera la Teatrul pentru Copii si Tineret Vasilache! - VIDEO

"O zi din viata lui Robinson Crusoe", in premiera la Teatrul pentru Copii si Tineret Vasilache! - VIDEO
Premiera la Teatrul pentru Copii si Tineret Vasilache din Botosani, cu un spectacol regizat de Marius Rogojinschi! "O zi din viata lui Robinson Crusoe", dupa un text de Dan Cojocaru, se adreseaza publicului tanar si adult, spectacolul fiind un proiect realizat in cadrul Studioului de Teatru pentru Tineret.

Regizorul Marius Rogojinschi nu supraliciteaza asupra spectacolului pe care duminica il va prezenta, reverentios, publicului sau. Parcimonios in detalii, economicos in a dezvalui secvente din desfasurarea reprezentatiei, regizorul avertizeaza, totusi, cu privire la simbolurile si semnificatiile cu care a lucrat, reusind sa compuna un spectacol cu o viziune surprinzatoare.

Autorul textului, Dan Cojocaru, este primul laureat al Festivalului de dramaturgie al piesei intr-un act "Mihai Sorbul", desfasurat la Botosani.

"Am fost impresionat de acest text. Am trait un sentiment de gelozie profesionala cand am vazut ca acest spectacol a fost montat la Teatrul National Bucuresti. L-am purtat cu mine pana de curand, cand l-am realizat", spune regizorul Marius Rogojinschi.

Spectacolul urmeaza, inevitabil, o poveste ale carei personaje, Robinson Crusoe si Vineri, aproape ca au devenit legende. O scriitura care implineste 300 de ani si care continua sa fascineze cititorii si criticii deopotriva.

Aventura lui Robinson Crusoe a fost scrisa de Daniel Defoe la inceputul anilor 1700. In urma cu 30 de ani, francezul Michel Tournier reia povestea, cu titlul "Vineri sau limburile Pacificului", conferind intamplarilor, pentru prima data, semnificatii filosofice, morale sau religioase, insa in acelasi timp aducand in prim-plan personajul Vineri, care ajunge astfel sa joace rolul principal.

Dupa 1990, Dan Cojocaru scrie piesa "O zi din viata lui Robinson", un text generos, cu trimiteri in actualul arhicunoscut, cu nuante sociale care surprind un cotidian problematic sub toate aspectele.

Aproape 20 de ani mai tarziu, fara a dauna textului original, Marius Rogojinschi completeaza actiunea cu personaje si replici care confera dimensiuni noi, menite sa redea publicului o perspectiva neasteptata.

Actiunea se bazeaza pe capacitatea personajelor de a se adapta la realitatea imediata prin joc. Jocul devine astfel o metoda de supravietuire dar, mai ales, un mijloc de depasire a limitelor, de ignorare a granitelor. Evadarea din orice spatiu este posibila prin singurul "simt" al omului care nu poate fi controlat: imaginatia!

Iar regizorul Marius Rogojinschi vine cu o viziune inedita, inchizand peste putinta aproape granitele insulei. Cu toate acestea, gratiile nu rezista potopului imaginar, in timp ce hainele vargate devin cu usurinta vesminte imparatesti.

Cele doua personaje, Robinson si Vineri, se completeaza unul pe altul, evoluand totusi separat. Dintr-un naufragiat pe insula, Robinson devine un evadat al lumii civilizate, o lume pe care incet-incet o refuza. In schimb, Vineri, salbaticul inocent si deseori intelept, este nerabdator sa cucereasca lumea noua. Astfel, la final fiecare isi doreste lumea celuilalt.

"Robinson renunta sa paraseasca insula, pentru ca are revelatia unei lumi care s-a schimbat, revelatia unei libertati aflate in interiorul fiintei. O insula poate reprezenta si un univers penitenciar, o celula, un spatiu limitat, din care se poate evada prin imaginatie", spune regizorul Marius Rogojinschi.

Surpriza pe care regizorul o aduce in spectacol este situarea actiunii in preajma evenimentelor care se petrec in Romania in anul 1989. Un fapt care poate sa fie, in fapt, doar un prilej de a incheia reprezentatia cu o induiosatoare lectie de umanitate.

Care va fi urmatorul personaj Vineri veti descoperi doar urmarind spectacolul "O zi din viata lui Robinson", a carui premiera va avea loc duminica, 11 aprilie 2010, ora 19.00, la Teatrul pentru Copii si Tineret Vasilache Botosani. Un spectacol recomandat - si deopotriva necesar - tinerilor si adultilor. 

O ZI DIN VIATA LUI ROBINSON CRUSOE", de Dan Cojocaru
 
DISTRIBUTIA:


ROBINSON - FLORIN IFTODE
VINERI - MARIUS RUSU
NEGUSTORUL DE SCLAVI - VALENTIN LIGI
O FEMEIE CU NUMELE VICTORIA - MIHAELA STEMPEL


REGIA ARTISTICA si  COLOANA SONORA: MARIUS ROGOJINSCHI

SCENOGRAFIA si COSTUMELE: MIHAI PASTRAMAGIU

ASISTENT DE REGIE: MIHAELA STEMPEL

MAESTRU SUNET SI LUMINI: IONEL AGACHE

TEHNICIENI SCENA: STELICA DASCALU si GHEORGHE SALARIU

Rezervări la 0231514353 sau 0756084651 şi   teatrulvasilache@yahoo.com

Preţ bilet 5 lei



  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
122

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
87

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
80

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...