"Nicolae Iorga a scris istorie, dar a și făcut istorie". Botoșănenii l-au comemorat pe cel mai mare istoric al românilor! FOTO, VIDEO

"Nicolae Iorga a scris istorie, dar a și făcut istorie". Botoșănenii l-au comemorat pe cel mai mare istoric al românilor! FOTO, VIDEO

Botoșănenii au marcat, luni, cei 77 de ani care s-au scurs de la moartea lui Nicolae Iorga. Chiar dacă ploaia și frigul au prins a înțepa din obraji, elevii Colegiului Național "A.T. Laurian" Botoșani, liceu al cărui strălucit elev i-a fost și istoricul Iorga, au început să intre pe poarta Casei Memoriale. 

Programul anunțat de către organizatori s-a consumat într-o primă parte pe 26 noiembrie, manifestările debutând duminică dimineața, cu Sfânta Liturghie şi slujba de pomenire pentru Nicolae Iorga, la Biserica "Sf. Ioan Botezătorul" Botoşani. Tot duminică, la ora 12.30, în interiorul Casei Memoriale a avut loc un moment artistic susţinut de corul Bisericii "Sf. Ioan Botezătorul" Botoşani, dirijor: Gheorghe Bulboacă.

Luni, elevii au depus flori la bustul istoricului, momentul fiind urmat de un scurt simpozion dedicat lui Nicolae Iorga şi operei sale, susţinând intervenţii Gheorghe Median, Gheorghe Florin Ştirbăţ, Sergiu Balanovici și George Arhip.        

Istoricul Florin Știrbăț a făcut o prezentare succintă asupra a ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 77 de ani. "În după-amiaza zilei de 27 noiembrie 1940, Nicolae Iorga a fost ridicat de la vila sa din Sinaia de o echipă de legionari, transportat cu automobilul până în apropierea pădurii Strejnic, de lângă Ploiești, și asasinat, împușcat de această echipă de legionari. În interpretarea istorică s-a justificat faptul că prin această execuție Mișcarea Legionară s-a gândit să plătească autorului moral (Nicolae Iorga) ceea ce i-a făcut el de fapt liderului Mișcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, în anul 1938. Ce s-a întâmplat atunci? În martie 1938, Corneliu Zelea-Codreanu, liderul Legiunii, scria un articol prin care Nicolae Iorga era taxat, acuzat de comportament duplicitar, în sensul că pe de o parte poza în îndrumătorul moral al tineretului, iar pe de altă parte era un slujbaș, spuneau legionarii, fidel al regimului de autoriate monarhică al lui Carol al II-lea. Iorga, de la înălțimea calității sale de academician, de consilier regal, îl reclamă Parchetului, Parchetul preia cazul, infracțiunea este inițial de calomnie, apoi se agravează, fiind adăugate acestei infracțiuni cauze agravante care interesau siguranța națională. De la o simplă ceartă de presă, regimul lui Carol al II-lea, care își propunea să își subordoneze Legiunea și să îl îndepărteze pe liderul acesteia, preia cazul, îl inflamează și în final se ajunge la condamnarea lui Corneliu Zelea Codreanu și asasinarea acestuia în 1938. Peste doi ani, după ce Mișcarea Legionară ajunge la guvernare alături de generalul Ion Antonescu, Nicolae Iorga este asasinat. Practic, se stingea atunci cel mai mare istoric al românilor. Un Apostol al românilor, cum a fost numit în memorialistica Primului Război Mondial". 
 

Muzeograful George Arhip le-a mulțumit elevilor care au depus flori la bustului istoricului, oferindu-le totodată date despre sculptura aflată în fața Casei Memoriale, recent restaurat[. "Este cea mai bună realizare de acest gen, de către Oscar Han, executată în anul 1923. Interesant este că, pentru a modela matrița, artistul a lucrat aproape jumătate de an și a primit aprobarea lui Nicolae Iorga de a sta o perioadă în apropierea istoricului, pentru a reda cât mai fidel chipul", a spus George Arhip. 

Muzeograful a prezentat date din viața și activitatea lui Nicolae Iorga, despre care a spus că "a scris istorie, dar a și făcut istorie". "A contribuit la consolidare ideii de unitate a tuturor românilor. A fost acea personalitate providențială care prin energiile sale a reușit să consolideze această idee de unitate a românilor într-un singur stat. În prumul rând, prin articolele sale. A înființat ziarul Neamul Românesc, a implantat ideile sale și această încredere în faptul că românii trebuie să se unească, și că acest lucru este posibil în timpul acelei generații. A călătorit în toată țara, a susținut zeci de conferințe, s-a apropiat de oameni. A avut ideea de a înființa la Vălenii de Munte o Universitate Populară, unde au ținut cursuri cei mai importantți oameni de cultură". 

La rândul său, Gheorghe Median a vorbit despre Nicolae Iorga și Botoșani. "Îl aduc pe Iorga acasă, la Botoșani. Dacă este o personalitate pe care România și-o revendică drept una dintre cele mei importante care s-au născut vreodată pe acest pământ, Iorga este legat de Botoșani prin faptele și scrierile sale, mai ales. Este primul botoșănean care face ceva concret pentru orașul în care s-a născut, și îl compar cu alți condeieri dinaintea lui. Până la Nicolae Iorga, despre orașul Botoșani se știau lucruri puține. Prima carte în care orașul Botoșani este descris apare în 1906, "Drumuri și orașe", o carte în care Iorga descrie călătoria prin orașele țării și aduce cititorul și la Botoșani, prezentând pe câteva pagini orașul. Era un sentiment de dragoste pentru orașul său. De câte ori a putut a venit la Botoșani, a dat din sufletul său lumină locuitorilor". 
 

Violeta Damaschin, președinta Asociației Nicolae Iorga Botoșani, a oferit Case Memoriale din Botoșani obiecte care au aparținut familiei savantului. Astfel, nepotul istoricului, Andrei Pippidi, a donat muzeului botoșănean o carte de rugăciuni care a aparținut mamei lui Nicolae Iorga, Zulnia Iorga. De asemenea, Andrei Pippidi a trimis la Botoșani și câteva fotografii din albumul familiei Iorga. 







​Pe 5 iunie 1871 s-a născut, la Botoşani, Nicolae Iorga, istoric, memorialist, poet, dramaturg, critic si istoric literar, om politic de seamă. Iorga a fost prim-ministru al României în perioada aprilie 1931 - iunie 1932. Fiu de avocat, învaţă să citească singur. Debutează la 14 ani, în ziarul Românul al unchiului său Manole Arghiropol (1885). Şcoala primară şi gimnaziul sunt urmate la Botoşani, apoi "Liceul Naţional" din Iaşi, unde îşi dă şi bacalaureatul (1888).Facultatea (secţia istorico-literară) o termină într-un singur an (1889), la Iaşi, "magna cum laude". Urmează cursuri de specializare la universităţile din Paris, Berlin şi Leipzig. În 1892 termină Ecole practique des hautes Etudes" şi îşi ia doctoratul la Leipzig (1893).

Fiu de avocat, invata sa citeasca singur; debuteaza la 14 ani, in ziarul Romanul al unchiului sau Manole Arghiropol (1885). Scoala primara si gimnaziul sunt urmate la Botosani, apoi "Liceul national" din Iasi, unde-si da si bacalaureatul (1888).
Facultatea (sectia istorico-literara) o termina intr-un singur an (1889), la Iasi, "magna cum laude".






A urmat cursuri de specializare la universitatile din Paris, Berlin si Leipzig; absolva "Ecole practique des hautes Etudes" (1892) si isi ia doctoratul la Leipzig (1893). Colaboreaza la Revue historique si Revue de l'Orient latin, aduna documente si initiaza colectii, precum Acte si fragmente cu privire la istoria Romanilor sau Notes et extrauts pour servir a l'histoire des croisades aux XV-eme siecle. Profesor la Universitatea din Bucuresti, din 1894; membru corespondent al Academiei Romane (1897). Atras de publicistica, scrie (in prima tinerete) la cateva publicatii socialiste, dupa care se orienteaza catre cele cu program national: Romania Juna, L'independence roumaine si, din 1903, la Samanatorul, din care face o adevarata tribuna pentru un program literar distinct; program urmat si de alte reviste intemeiate de el: Neamul romanesc, Floarea darurilor, Drum drept, Cuget clar s.a. Recunoscut pe plan mondial pentru valoarea sa de istoric, redacteaza pentru colectia "Istoria statelor europene" Geschichte des Rumanischen Volkes im Rahmen seiner Staatsbildungen (1905), The Byzantin Empire (1907) si Geschichte des Osmanischen Reiches (1908). Scrie si publica intr-un ritm extrem de sustinut: sapte carti in 1905, 33 in 1910, 29 in 1912, 300 intre 1920-1940.

Membru al Academiei Romane (1910), "Doctor honoris causa" al mai multor universitati, membru al Academiei franceze, poloneze, iugoslave etc.; tine conferinte si participa la congrese internationale (in Europa si Statele Unite). Creeaza "Fundatia Iorga", "Universitatea populara" de la Valenii de Munte, "Scoala romana" de la Fontenay-aux-Roses, "Casa Romena" de la Venetia etc. Presedinte al "Comisiei Monumentelor istorice", decan, rector, senator de drept, prim-ministru.

In dimineata zilei de 27 noiembrie 1940 este asasinat langa comuna Strejnic.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(A) INFORMARE din partea Primăriei comunei Mihai Eminescu

astăzi, 16:56
9

1. Primăria comunei Mihai Eminescu vă aduce la cunoștință că, în conformitate cu prevederile Ordinul  Prefectului Județului Botoșani nr. 200/19.03.2024 și ale HCL -ului nr. 49/26.0...

Elevii dintr-un oraș din Botoșani și-au dat „întâlnire” cu jandarmii!

astăzi, 15:54
42

Elevii de la Liceul „Dimitrie Cantemir" din Darabani au participat, marți dimineață, la o activitate preventivă desfășurată de jandarmii botoșăneni.Discuțiile cu liceenii s-au...

Candidații pentru funcțiile de primar și consilieri locali în comuna Mihai Eminescu și-au depus candidaturile!

astăzi, 15:31
178

Verginel Gireadă, candidatul din partea Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Botoșani pentru funcția de primar al comunei Mihai Eminescu, și-a depus candidatura la Biroul Electoral de ...