"M0028": Premieră la Teatrul Mihai Eminescu, în regia lui Kadri Özcan

"M0028": Premieră la Teatrul Mihai Eminescu, în regia lui Kadri Özcan
Pe 13 februarie 2015, la ora 19.00, Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani anunţă o "premieră mondială", în regia lui Kadri Özcan, din Turcia. Spectacolul "M0028" va avea loc pe scena Casei Tineretului.

Scenariu: Kadri Özcan
Regie și ilustrație muzicală: Kadri Özcan
Scenografie: Mihai Pastramagiu
Mișcare scenică: Victoria Bucun

Distribuția:
Bogdan Horga
Alexandra Acalfoae
Irina Mititelu
Anca Pascu
Lidia Uja
Alexandru Dobynciuc

"Acesta este sfârșitul timpului…
Acesta este sfârșitul civilizației…
Odată cu trecerea secolelor, percepția noastră despre timp s-a modificat. Totul curge! Dar curge mult prea repede și, cumva, împotriva umanității… Astăzi, cu tehnologia noastră, cu invențiile noastre, cu dezvoltarea noastră, secundele au vârsta unui secol.
Marele vis al omului, nemurirea, e tot mai intens! Nuanțele devin tot mai inutile, iar albul și negru sunt dominantele unor nesfârșite scindări: inteligență – prostie, educație – primitivism, avuție – sărăcie, sănătate – boală.
Paradoxal, însă, pe măsura dezvoltării ei, omenirea înțelege tot mai greu că aceasta este singura planeta pe care o are! Și că, din păcate, tot ceea ce face se întoarce, într-un fel sau altul, împotriva singurului nostru acasă.
Am scris piesa M0028 cu astfel de gânduri bântuindu-mă neliniștitor. Și cu aceleași gânduri am pus-o în scenă la Botoșani, România. O altă țară, o altă cultură, însă aceleași angoase majore sfârtecându-ne ceas de ceas…" (Kadri Őzcan)

"Nu poți citi neimplicat textul lui Kadri Özcan. N-o poți face, bunăoară, cu detașarea unui computer, ci cu alertul presentiment că toate astea te privesc pe tine, omul care citește. Căci despre computere și oameni este piesa M0028. Un text straniu ce pune în discuție însăși condiția umană, proiectată într-o dependență sufocantă de propriile-i creații tehnice. O parabolă despre disoluția umanității, despre topirea realului în virtual, a concretului în metaforă. Un scenariu sumbru, în care viața, moartea, frica, dragostea, singurătatea sunt redefinite, o poveste cu tâlc despre ce a fost și ce a devenit existența umană…" (Călin Ciobotari, teatrolog)

Kadri Őzcan, actor, regizor, scenarist. S-a născut în 1974, în Trabzon, Turcia. În 1999, termină Erzurum Atatürk University, Art School, Theater Art Division, Main Art Branch. Este și anul în care debutează în Trabzon State Theater. Semnează asistență de regie la numeroase spectacole. În 2004, colaborează cu Primăria Trabzon într-un proiect amplu: First Child Festival. În același an, ca regizor, montează Macbeth (Shakespeare). În stagiunea 2005-2006, devine manager al Teatrului de Stat din Trabzon și director al International Blacksea Theatre Festival (ediția a șaptea). În 2006, îi este încredințat cursul de Dramă, Dicție și Comunicare, la Departamentul de Arhitectură din cadrul Universității Tehnice Karadeniz. Continuă să se manifeste și ca actor. În vara anului 2007, joacă în spectacolul Karagöz-Hacivat, itinerându-l în nu mai puțin de șase orașe, iar în 2013 devine actor al Teatrului de Stat din Ankara. I se publică diverse scenarii dramatice. În 2012 pune bazele fundației "The realization of an Art Academy", iar în 2014 creează și coordonează "International Art Days", festival în cadrul Universității Tehnice din Istanbul.

Pret bilet - 20 lei
Biletele se găsesc la AGENȚIA TEATRALĂ în incinta Centrului Național de Informare si Promovare Turistică, din Centrul Istoric - Piata 1 Decembrie 1918, nr. 4, tel. 0231 / 510 970
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod Galben pentru județul Botoșani, în această dimineață!

astăzi, 07:49
418

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o atenționare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.Astfel, până la ora 10.00, județul Botoșani se a...

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
137

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
361

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...