"Ivan Turbinca" si "Ultimul Sutto", in weekend la Teatrul Mihai Eminescu!

"Ivan Turbinca" si "Ultimul Sutto", in weekend la Teatrul Mihai Eminescu!

Secventa din spectacolul Ultimul Sutto, regia Alexandru Vasilache

Doua spectacole de teatru pe scena Teatrului Mihai Eminescu Botoşani. Prima reprezentaţie este programata pentru ziua de sâmbătă, 21 mai 2011, începând cu ora 18.00, "Ivan Turbincă" fiind o dramatizare după povestea omonimă a lui Ion Creangă, iar a doua, "Ultimul Sutto", de Dumitru Crudu, se va desfasura pe scena Teatrului duminica, 22 mai, la aceeasi ora.

Spectacolul "Ivan Turbincă" iese din tiparele unui basm obişnuit destinat în exclusivitate copiilor, accentul căzând mai mult pe latura psihologică a evoluţiei relaţiei dintre protagonist şi moarte.

Dorinţa personajului de a "opri timpul" se izbeşte de perspectiva unei veşnicii plictisitoare, astfel încât, finitudinea existenţei umane devine o binecuvântare de care Ivan Turbincă va fi privat în finalul spectacolului. Episoadele de meditaţie filozofică legate de destinul omenesc sunt alternate frecvent cu scene din inconfundabilul umor al lui Creangă, dar şi cu multiple momente coregrafice şi dansuri cu măşti, specifice folclorului românesc. De altfel, spectacolul se constituie într-un prilej de manifestare artistică a valorilor de dans, muzică şi măşti din folclorul românesc.

Dramatizarea şi regia artistică aparţin lui Ion Sapdaru, scenografia lui Mihai Pastramagiu, iar coregrafia este semnată de Victoria Bucun.

Distribuţia: Andreea Moţcu, Petronela Chiribuţă, Lidia Uja, Gina Pătraşcu, Dana Bucătaru, Lenuş Moraru, Florin Aioniţoaei, Gheorghe Frunză, Bogdan Muncaciu, Mihai Donţu, Sorin Ciofu, Bogdan Horga, Eduard Sandu.

Pret bilet – 12 lei.
 

Al doilea spectacol din acest weekend va avea loc duminică, 22 mai 2011, începând cu ora 18.00: "Ultimul Suţţo", de Dumitru Crudu.

Suţţo este găsit mort în closetul din curte şi adus în faţa slugilor care întrerup orice muncă, fiindcă nu mai are cine să le poruncească, după care fiecare conştientizează dezastrul care-i aşteaptă, dacă românii sau turcii vor afla că domnitorul lor este mort şi vor aduce un altul, care-i va lăsa pe drumuri văzând incompetenţa acestora. Gândindu-se la păstrarea privilegiilor, slugile decid să ascundă moartea domnitorului şi să facă totul ca şi cum el ar fi în viaţă. Scanarea procesului de dezumanizare a slugilor văzute dintr-odată libere este făcută cu lux de amănunte, în maniera comicului absurd şi grotesc: de la scenele în care fiecare vrea să-şi încerce curajul până la internarea forţată la psihiatrie a soţiei lui Suţţo. La şedinţa Divanului pentru viitorul Valahiei sunt folosite filmele mai vechi în care Suţţo ţinea discursuri pe care operatorul le modifică după cum bate vântul politic al alegerilor. În finalul spectaculos, Suţţo apare viu şi triumfător la braţul soţiei sale, iar sluga necredincioasă îşi primeşte pedeapsa.

Regia spectacolului aparţine lui Alexandru Vasilache, scenografia este semnată de Mihai Pastramagiu, coregrafia de Victoria Bucun.

Distribuţia: Marius Rogojinschi, Cristina Ciofu, Sorin Ciofu, Bogdan Horga, Gheorghe Frunză, Gina Pătraşcu, Eduard Sandu, Cezar Amitroaei, Andreea Moţcu, Traian Andrii, Mihai Donţu, Radu Dragoş, Crenola Muncaciu, Bogdan Muncaciu, Narcisa Vornicu, Ciprian Tăbăcaru, Petronela Chiribuţă .

Pret bilet – 12 lei. 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Senatorul Federovici: „În plan personal, sunt mândră de realizările guvernării PSD”

astăzi, 21:12
116

Președintele PSD Botoșani, Doina Federovici, a transmis un punct de vedere cu privire la impactul guvernării social-democraților asupra românilor și la situația critică în care part...

O secție de votare din municipiul Botoșani își schimbă adresa

astăzi, 21:02
86

Locuitorii domiciliați pe strada Tudor Vladimirescu din municipiul Botoșani, care obișnuiau să voteze la Secția nr. 77, amenajată la Școala Generală nr. 3, sunt nevoiți să se deplaseze că...

Lista medicamentelor compensate a crescut cu 17 tipuri de molecule pentru boli cronice

astăzi, 20:39
71

Noi medicamente inovative au fost introduse în lista medicamentelor compensate și gratuite pentru pacienții cu afecțiuni cronice. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății, prin inte...