"Dăruind vei dobândi", în Parohia Oroftiana de Jos

Proiectul, devenit deja o tradiţie, înfăptuit în Parohia „Sf. Dimitrie“ Oroftiana de Jos şi ajuns prin bunăvoinţa oamenilor de bine şi a ostenitorilor săi la cea de a treia ediţie, a fost coordonat de familia preotului paroh, Cosmin Constantin Pristavu, fiind realizat în parteneriat cu Şcoala Generală Nr. 4 din localitate.
 

"Dăruind vei dobândi", în Parohia Oroftiana de Jos

În după-amiaza zilei de 6 decembrie 2017, închinată cinstirii Sfântului Ierarh Nicolae, copii şi tineri din satul Oroftiana, judeţul Botoşani, Protopopiatul Darabani, au realizat o activitate cu specific artistic şi social-filantropic, venită în întâmpinarea enoriaşilor aflaţi în situaţii de risc, lipsuri, singurătate şi marginalizare.

Activităţile au debutat la biserica parohială odată cu începerea Postului Naşterii Domnului, acolo unde copiii şi tinerii au participat în fiecare seară de vineri la repetiţiile pentru colinde, de unde au plecat spre casă cu îndemnul de a realiza felicitări de Crăciun, destinate a fi dăruite în cadrul proiectului. Totodată, urmând mesajului Pastoralei Sfântului Sinod adresat credincioşilor din parohii şi citit la începerea Postului Crăciunului, la parohie a fost organizată o colectă de alimente, bani şi îmbrăcăminte, prin intermediul căreia au fost alcătuite 10 pachete cuprinzătoare în conţinut. De asemenea, un sprijin consistent a venit şi din partea Brutăriei „Sf. Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena“ Darabani, precum şi din partea unor oameni de bine.

Noutatea adusă de cea de a treia ediţie a proiectului de întrajutorare comunitară a constat în aceea că, pe lângă beneficiarii pachetelor cu alimente şi îmbrăcăminte - persoane vârstnice, singure şi cu o stare materială precară -, au mai fost realizate şi pachete cu rechizite şcolare, îmbrăcăminte şi fructe, oferite în dar unor familii numeroase şi unor copii implicaţi în viaţa şi activităţile parohiei. Un lucru demn de remarcat este şi acela că aproape fiecare copil a ţinut să contribuie cu ceva la alcătuirea pachetelor, aducând de la fructe şi legume, îmbrăcăminte pentru vârstnici şi pentru copii, până la borcane de compot şi jucării.

În cântec de colindă şi parfum de copilărie, participanţii au colindat vreme de trei ore pe la casele şi pe sub ferestrele bunicilor fără de nepoţi ori cu nepoţii sau copiii plecaţi departe, aducând, ca altădată Sfântul Nicolae, un zâmbet de bucurie, o rază de speranţă şi un dar bineprimit. Nu de puţine ori cei aflaţi pentru prima dată în postura de „a primi colinda“, chiar dacă pe-nserat - aşa cum şade bine cetei de colindători -, au lăsat să le scape câte o lacrimă, o amintire a vremurilor demult apuse, a copilăriei, oferindu-ne tuturor un model sau o icoană de omenie şi simplitate, tradiţie şi credinţă statornică. Cu toţii am avut ocazia de a remarca pe alocuri felicitările realizate de copii şi oferite bunicilor în anii trecuţi, aşezate în rând cu icoana Maicii Domnului sau a Sfântului Nicolae, semn că darul oferit devine, prin jertfă şi credinţă, binecuvântare.
Aşa cum era firesc, activitatea s-a încheiat la biserică, acolo unde participanţii au avut bucuria de a gusta împreună din agapa pregătită special pentru ei, dar al Sfântului Nicolae pentru toată osteneala depusă.

„Încredinţaţi că activitatea se încrie în normalitatea vieţii unui bun creştin ortodox, nădăjduim că bucuria adusă de noi va străbate munţi de greutăţi, pustiuri de singurătate şi izolare, oceane de indiferenţă şi marginalizare, astfel încât cei care nu mai cred sau au obosit aşteptându-l pe Moş (Sfântul) Nicolae să simtă prezenţa şi ajutorul său, iar cei care cred în el să poată deveni, pentru o zi, un Sfânt Nicolae pentru cei aflaţi în nevoi, singurătate şi greutăţi. Fie ca Dumnezeu să rodească jertfa depusă de fiecare şi să ne binecuvânteze pe toţi, aşa încât să avem parte de sărbători cu pace, bucurie şi sănătate!“ (Pr. paroh Cosmin Constantin Pristavu, responsabil cu catehizarea în Protopopiatul Darabani, Ziarul Lumina)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Nu ignora: Metode de întărire a sistemului imunitar toamna

astăzi, 10:40
332

Sistemul imunitar consta intr-o retea de organe, celule si proteine. Impreuna, protejeaza organismul de virusuri, bacterii, paraziti sau alti agenti infectiosi care patrund in corp.Sistemul imunit...

Suma fabuloasă pe care o încasează un botoșănean, fost lider PSD

astăzi, 09:13
817

Un fost lider PSD și fost parlamentar, acum membru neexecutiv la Autoritatea de Supraveghere Financiară, va primi al 13-lea salariu chiar dacă îi expiră mandatul luna viitoare. Decizia ...

Culturile de roşii de toamnă, atacate de "Tuta absolută", o molie extrem de periculoasă!

astăzi, 07:51
202

Roşiile de toamnă din cel mai mare bazin legumicol din ţară, din zona Matca, judeţul Galaţi, au fost atacate de o molie periculoasă, tuta absolută, care a făcut ca recolta să fie mai mică ...