"Dacă ar fi totuşi să mă mut în altă ţară, aceea ar fi Dorohoiul!"

"Dacă ar fi totuşi să mă mut în altă ţară, aceea ar fi Dorohoiul!"

 VIOREL ILISOI  

Îmi place că m-am născut în Moldova. Toţi oamenii ar trebui să se nască acolo, sau măcar cât mai mulţi. Nu-mi place că a trebuit să plec din Botoşani, dar mulţi moldoveni făceau asta şi, sincer, m-am temut să nu rămân singur; nu de alta, dar aveam de susţinut de unul singur atâta zestre culturală şi atâta industrie neperformantă!

Mi-a plăcut să fiu vecin cu Eminescu, cu Enescu, Iorga, Luchian - pictorul era chiar peste deal de satul meu. Mă mai legitimez şi acum cu aceste vecinătăţi şi mă apăr cu ele de fiecare dată când mi se spune "moldovean prost". Dacă aş fi plecat în altă ţară şi un străin m-ar fi făcut "român prost" sau "ţigan împuţit", n-ar fi avut niciun rost să-i spun de vecinii mei, necunoscuţi şi la ei în ţară; ar fi trebuit să mint că-s din oraş cu Hagi.

N-am plecat şi nici n-o să plec din România fiindcă n-am putut învăţa niciodată o limbă străină cât să scriu o strofă mai simţită. N-am talent poliglot, sunt prins ca o muscă în mierea limbii române. Îmi place că "nici un" acum se scrie legat, "sînt" se scrie "sunt", n-apuci să te plictiseşti în limba română.

Aici, măcar se mai vorbeşte româneşte cât de cât. Se întâmplă chiar să auzi o limbă română bună, dacă se dau manelele mai încet. Dacă am ştiut vreodată să fac altceva decât să scriu la gazetă, am uitat. Şi sunt prea bătrân să mai învăţ acum. În altă ţară aş fi analfabet. Nimic din ce-am învăţat nu mi-ar folosi.

Dacă ar fi totuşi să mă mut în altă ţară, aceea ar fi Dorohoiul. Sau Sectorul 1, n-are importanţă. Fiindcă fiecare bucăţică din ţara asta e o republică aparte, cu legi proprii. Acum trăiesc în ţara Poteraş. Într-o ţară-ţară aş fi supus riscului de a avea o proprietate de orice fel, ceea ce nu mi s-a întâmplat în România, şi n-aş şti să fac faţă.
Nu plec fiindcă nu am ce părăsi aici şi n-ar mai avea niciun farmec.

În străinătate mă voi duce doar în vizită la fiică-mea. Şi numai în ziua alegerilor, ca să iasă, în sfârşit, cel pe care-l votez eu. (jurnalul.ro, Miscarea de rezistenta)

Viorel Ilişoi, Jurnalul National
● Redactor Reporteri speciali
● 13 februarie 1968
● Rânghileşti, Botoşani 


Vezi si VIOREL ILISOI - Primul ziarist roman care a facut inchisoare dupa Revolutie

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
715

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
237

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
192

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...