"Chipuri ale sfinţeniei", o carte a Iubirii de care avem nevoie!

"Chipuri ale sfinţeniei", o carte a Iubirii de care avem nevoie!
În 16 mai 1946, aflat în colonia de muncă Galda, Valeriu Gafencu îi scrie lui Arsenie Boca o scrisoare tulburătoare, un testament al iubirii şi al martiriului românesc. "În suferinţă m-am putut cunoaşte pe mine însumi, mi-am putut cunoaşte goliciunea şi nimicnicia.  Şi când am privit în adâncul inimii mele, am găsit acolo darul nepretuit al Iubirii, Izvorul tuturor virtuţilor, pe care Dumnezeu l-a sădit în om spre cultivare şi desăvârşire. Şi eu, ca un rob ticălos, am nesocotit o viaţă întreagă acest dar", scrie Valeriu Gafencu, aflat după ani cumpliţi petrecuţi în temniţele comuniste.

Expoziţia "Chipuri ale sfinţeniei", a artistei Aida Şuşter, vernisată sâmbătă, 21 iunie 2014, pe simezele City Gallery, este o readucere în "adâncul inimii" a fiecărui privitor, spre trezirea şi învierea Iubirii, dar şi un omagiu adus Sfinţilor Români, cinstiţi de biserica ortodoxă în a doua duminică după Rusalii (anul acesta - 22 iunie 2014).

Într-o Românie monitorizată şi chiar "sancţionată" pentru sfinţii ei, într-o societate modelizată după şabloane europene, devin tot mai rare momentele de recunoaştere şi de asumare a valorilor. Cu toate acestea, nu avem nevoie decât de firescul cotidian, de trăirea în armonie cu sfinţii, de preluare şi urmare a unor modele autentice pentru ca viaţa să devină ceea ce este: izvor de Iubire.Evenimentul petrecut sâmbătă în galeria botoşăneană şi prezentat de muzeograf Ana Florescu, a produs în sufletele celor prezenţi bucurie, dar şi o înălţime a spiritului menită să ridice privirea spre adevăratul scop al vieţuirii: trăirea prin Iubire, asumarea trecutului într-un prezent tot mai şubred. 

Părintele Ilie Cleopa, Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, Părintele Iustin Pârvu, Părintele Adrian Făgeţeanu, Părintele Dimitrie Stăniloae, Valeriu Gafencu, Mircea Vulcănescu, Părintele Arsenie Papacioc, Părintele Sofronie Saharov, Arhimandrit Teofil Pârâian, Părintele Constantin Galeriu, Părintele Arsenie Boca sunt "chipuri ale sfinţeniei" pe care artista Aida Şuşter ni le arată spre aducere aminte.

Realizate în cărbune, portretele sunt de o limpezime tulburătoare, Aida Şuşter evitând de această dată să aşeze amprenta propriei personalităţi artistice, dar "îndrăznind" pe alocuri să ne arate lumina duhovniciei, forţa vindecătoare a trăirii în Hristos. Deşi trecuţi prin ani grei de tortură, înfometare şi teroare psihică, trăsăturile chipurilor nu sunt ale unor oameni suferinzi, chinuiţi, învinşi. Aida Şuşter ne prezintă 12 sfeşnice strălucinde în întunericul comunist, vedem, privind atent fiecare portret, frumuseţea însăşi a ortodoxiei.  

"Sunt fericit, caci daca mi-i ingradita libertatea fizica de catre legile omenesti, prin zidurile inchisorii, in schimb Dumnezeu mi-a daruit libertatea sufletului prin trairea Iubirii – si aceasta libertate este bunul suprem pe care l-as fi putut castiga in lumea aceasta plina de desertaciuni", mai scrie Valeriu Gafencu, în scrisoarea sa către Arsenie Boca, din 1946.Prezent la manifestare, preotul Vladimir Orlovschi, de la Spitalul de Psihiatrie Botoşani, a avut un excepţional discurs, oferind publicului o lecţie de istorie a României comuniste, o Românie greu încercată, dar creatoare de sfinţi. 

O expoziție care poate fi așezată între cuvintele lui Nicolae Dabija, din romanul "Tema pentru acasă", unde elevii unei şcoli din Moldova de dincolo de Prut sunt întrebaţi ce este iubirea. Iar o elevă mărturiseşte "...dacă ar fi să scoţi din Biblie câteva întâmplări, nişte psalmi, unele file şi chiar pe unii profeţi cu cărţile lor, ea tot Biblie rămâne; dar dacă scoţi din ea Iubirea, aceasta devine o carte oarecare". Să privim România ca pe o Biblie din care, dacă scoatem aceste "chipuri ale sfinţeniei", nu rămânem decât un teritoriu, un pământ sterp, uscăciune sufletească. O carte oarecare!

Nascuta pe 23 septembrie 1967, in Botosani, Aida Şuşter a urmat cursuri ale Scolii Populare de Arta, dar se considera un autodidact. Este instructor de ArtTerapie la sectia de Ergoterapie a Spitalului de Psihiatrie Botosani.

Expoziţia poate fi vizitată, la City Gallery Botoşani, în perioada 21-30 iunie, zilnic 10,30 – 17,30; sâmbătă – duminică: 10,30 -13,30.

(Florentina Toniţă) 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

DOROHOI - 100 de ani de la Marea Unire

Miercuri, 18 Iulie 2018
234

1916-1917-1918 au fost printre cei mai dificili ani din istoria oraşului Dorohoi în contextul în care întreaga societate românească se confrunta cu nenumărate greutăţi cau...

Șofer căutat de Poliție: Nu a oprit mașina după ce a lovit, în viteză, o bătrână!

Miercuri, 18 Iulie 2018
509

Un apel la 112 anunța că un șofer a rănit o femeie, după care mașina și-a continuat drumul. Cea care a sunat, o femeie în vârstă de 70 de ani, din Cristești, a spus că autoturism...

Petre Daea: Condițiile meteorologice nefavorabile au generat pierderi extraordinare la culturile de rapiță

Miercuri, 18 Iulie 2018
211

Ministrul Agriculturii Petre Daea spune, într-un mesaj video postat miercuri pe Facebook, că fenomenele meteorologice nefavorabile și grindina au generat pierderi "extraordinare de producție" pent...