"Când am intrat aici, am văzut durere!" Concursul interliceal Sfinţii Închisorilor şi-a premiat participanţii GALERIE FOTO

Aleasă deloc întâmplător, în Ziua de Înălţare a Domnului, premierea lucrărilor participante la Concursul Interliceal "Sfinţii închisorilor" a reunit în foaierul Muzeului Judeţean de Istorie Botoșani elevi, profesori şi organizatorii concursului.

"Când am intrat aici, am văzut durere!" Concursul interliceal Sfinţii Închisorilor şi-a premiat participanţii GALERIE FOTO

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Biserica Ortodoxă România a decis ca anul 2017 să fie dedicat "sfinţilor mărturisitori din închisorile comuniste", cei care au pătimit în puşcării în vremea începutului de comunism sălbatic românesc. Ca atare, organizatorii Concursului Interliceal "Sfinţii închisorilor", aflat la prima ediţie, i-au provocat pe elevii botoşăneni de liceu să citească despre aceşti sfinţi ai închisorilor şi să-şi exprime trăirile în lucrări de artă plastică.

"În legătură cu lucrările expuse, am observat o reală implicare din partea tinerilor, nu mă aşteptam, sunt chiar câteva lucrări care ar merge la un concurs naţional. Îi felicit pe toţi cei care au participat la această expoziţie, toate lucrările sunt bune chiar dacă unii nu au luat premiu. Vă urez succes în continuare, sunt elevi de clasa a IX-a, clasa a X-a, a XI-a, unii vor merge la Academia de Artă- fără discuţie, dar asta o să vedeţi voi. Şi ne putem gândi şi la ediţia a II-a a concursului „Sfinţii închisorilor” pentru că nu am vrea să rămână acest lucru la o singură ediţie, am vrea să facem o tradiţie", a spus Adrian Rusu, unul dintre organizatori.

Preotul Mircea Bejenar a apreciat lucrările elevilor, remarcând empatia concurenţilor în creaţiile lor.

"Aţi devenit prieteni ai Sfinţilor închisorilor, o nouă asociaţie: Prietenii Tineri ai Sfinţilor Închisorilor. Este o premieră, cel puţin în Moldova, cu aceste realizări duhovniceşti ale voastre. Vă felicit pentru modul cum aţi simţit... când am intrat aici, i-am spus domnului Adrian (Rusu, n.r.) şi organizatorilor de aici că văd durere pe chipurile celor din sculpturi, din picturi. Aţi simţit durerea. Întodeauna pe voi nu vă bagă în seamă oamenii mari. Și voi aveţi durere în suflet că nu sunteţi înţeleşi poate nici de profesori, poate nici de noi, de preoţi, că nu suntem atenţi, cu atât mai puţin de oamenii politici. Nu sunteţi înţeleşi, nimeni nu se acordează cu rezonanţa inimii voastre. Unul singur este prietenul vostru adevărat, împreună cu prietenii lui: Mântuitorul Isus Hristos şi prietenii lui, sfinţii, de care o să vă îndrăgostiţi", le-a spus elevilor părintele Bejenar.

Juriul concursului, format din profesorii Diana Alupoaiei, Andrei Alupoaiei, alături de Adrian Rusu, Bogdan Cărăuşu, preşedintele Asociaţiei Scut Botoşănean, şi părintele Mircea Bejenar, au considerat că premiile se cuvin următorilor:

De la Liceul de Artă "Ştefan Luchian" (separat în concurs faţă de celelalte licee):

Pictură:
Premiul I: Gagiuc Monica
Premiul II: Maică- Grumişteanu Andreea

Ceramică (scupltură):
Premiul I: Şmit Miruna
Premiul I: Crăciun Andrei
Premiul II: Florea Andreea
Premiul II: Vlădeanu Diana
Premiul III: Boca Vladimir
Premiul III: Ciobanu Alexia
Menţiune: Iacob Bianca

Licee: Pictură şi desen:
Premiul I: Sengoz Rana- Liz (Laurian)
Premiul II: Curaliuc Ioana (Laurian)
Premiul III: Budeanu Andreea (Laurian)
Menţiuni: Săvucă Bogdan Andrei (Laurian)
Palimaru Bogdana (Pedagogic)
Sofronescu Bianca (Pedagogic)
Condurache Denisia (Pedagogic)
Gireadă Emilia (Laurian)
Vărzaru Antonia (Laurian)















































 

 

Spune-ne opinia ta