"Bocitoarele vesele" au cucerit publicul de la Cernăuți!

"Bocitoarele vesele" au cucerit publicul de la Cernăuți!

   Foto: zorilebucovinei.com

La 27 octombrie curent, sala arhiplină a Teatrului Academic Muzical-Dramatic „O. Kobyleanska” din Cernăuţi a răsunat din nou de ovaţii, publicul spectator râzând din tot sufletul şi  aplaudând frenetic jocul amuzant al talentaţilor actori ai Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani, care au prezentat, în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Regional de Comedie „Aplauzele de aur ale Bucovinei”,  spectacolul „Bocitoarele vesele”, după una din piesele lui William Shakespeare, „Mult zgomot pentru nimic”. Îndrăgiţii actori botoşăneni, printre care şi Volin Costin, primind flori din partea diplomaţilor Consulatului General al României la Cernăuţi, spectatorilor şi autorităţilor locale.

"Bocitoarele vesele" e un spectacol ce surprinde chiar din titlu. Personajul principal masculin al spectacolului este tatăl unei cete de feciori, blestemaţi să nu se mai căsătorească niciodată. Amărât de soarta fiilor, tatăl a spus că va muri de mâhnire. Cei apropiaţi l-au tot jelit, inclusiv prin dans,  trăgând câte un chef de pomină – cheful de pe urmă. Ultima dorinţă a bătrânului părinte a fost să fie bocit de o femeie  pricepută în săvârșirea acestui ritual, Dochia, cu care avusese o mare dragoste în tinereţe. Dochia a sosit cu un grup de bocitoare. Tatăl, aflat pe pat de moarte, își prezintă fiii – momente în care privirile bărbaţilor și ale tinerelor fete s-au întâlnit, scăpărând scântei în inimile lor. Erau clipe de sublimă încărcătură sufletească. Astfel au început frumoasele  povești de dragoste între bocitoare și fiii cei blestemaţi. 

Acele bocitoare triste, erau, de fapt, femei vesele, pline de vitalitate, de dorinţa de a trăi şi a iubi, îndrăgostite de cântec, dans. Evident, dragostea a triumfat, învingând moartea, iar iubirea şi veselia – tristeţea.

„Bocitoarele vesele”,  unica piesă de teatru despre geto-daci, pusă în scenă în România, a fost apreciată de criticii de artă din nordul Bucovinei, Ucraina, ca fiind unul dintre cele mai reuşite spectacole, jucate pe scena Teatrului Cernăuţean, în cadrul Festivalului Regional de Comedie „Aplauzele de aur ale Bucovinei”.  Dl Alexandru Vasilache, autorul dramatizării şi regizorul spectacolului,  vine cu o idee inedită, adaptând piesa  la legendele şi folclorul nostru românesc, construind subiectul ei pe ideea veşniciei, pe raporturile de dragoste veşnică între oameni, tradiţiile autentice româneşti, moştenirea culturală carpato-danubiană şi universul geto-dacic cu arhaicele lui dansuri,  împletindu-se cu universul shakespearian. 

Diana TOMA, în Zorile Bucovinei

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...