PROTEST: Artistii de la Filarmonica Botosani solicita demisia directorului Mihai Sarbu! UPDATE

PROTEST: Artistii de la Filarmonica Botosani solicita demisia directorului Mihai Sarbu! UPDATE

 Mihai Sarbu, directorul Filarmonicii Botosani  

Colectivul artistilor instrumentisti, angajati ai Filarmonicii Botosani, protesteaza, incepand de astazi, 10 decembrie 2012, solicitand demisia sau eliberarea din functie a directorului institutiei, Sarbu Mihai.

Angajatii nemultumiti au formulat un memoriu, care a fost deja semnat de membrii orchestrei si depus la Primaria Botosani.

In memoriul respectiv, membrii orchestrei solicita schimbarea din functie a directorului Mihai Sarbu, care, in perioada mandatului sau, "a periclitat buna desfasurare a activitatii institutiei, realizand un management defectuos din punct de vedere administrativ, financiar si artistic".
 
De asemenea, angajatii atrag atentia asupra unor aspecte de care directorul ar fi direct responsabil, si anume: "Plata diferentiata a colaboratorilor pe criterii preferentiale personale, nerespectarea Codului Colectiv de Munca semnat cu sindicatul reprezentativ al institutiei. In calitate de manager, invita dirijori fara a consulta consiliul artistic, pe criterii preferentiale personale, avand ca scop, pe langa cel financiar, intimidarea personalului din orchestra, unii dintre dirijori folosind ostentativ  un limbaj vulgar si totodata neadecvat actului artistic. Recurge la amenintari, santaje si intimidari la adresa angajatilor si colaboratorilor. Are o atitudine ostentativa, un limbaj violent, amenintand angajatii si colaboratorii cu contract de munca pe perioada determinata, cu desfacerea contractelor de munca sau neprelungirea acestora. Nu promoveaza calitatea actului artistic, singurul interes fiind cel finaniar propriu, ghidandu-se dupa criteriul cantitatii, si nu calitatii".

In urma unui calcul matematic, mai scriu angajatii Filarmonicii in Memoriul adresat Primariei Botosani, "rezulta ca venitul net incasat de Mihai Sarbu in stagiunea concertistica 2011-2012 a fost de aproximativ 100.000 RON, ceea ce depaseste cu mult incasarile institutiei pe perioada respectiva".   

"Este o conducere abuziva! Intr-o institutie de arta se lucreaza cu sufletul. Un om lovit in suflet nu mai poate transmite publicului nimic, dupa ce un director se impune cu bata. E o exprimare care reflecta perfect atmosfera din Filarmonica", a spus Gheorghe Petrescu, concert-maestru al Filarmonicii.

Mihai Sarbu: "Sunt suparati pentru ca muncesc mai mult!"

In replica, Mihai Sarbu spune ca demersul instrumentistilor nu reflecta punctul de vedere al intregii orchestre si ca nemultumirea ar porni de la faptul ca "sunt multe concerte si trebuie sa munceasca mai mult".

"Am fost prea deschis, le-am spus tot, desi, cat am fost instrumentist, nu l-am vazut de doua ori pe fostul director, sa vina sa vorbeasca cu oamenii. Domnul Alupei vrea sef de orchestra, nu pot dovedi asta, va spun doar parerea mea. Ei ar fi putut fi nemultumiti de conditiile de munca, sa fie nemultumiti de salariile mici, ca e frig in sala, dar va spun eu, ei sunt nemultumiti ca sunt concerte multe", a spus Mihai Spanu.

Mai mult, spune Mihai Spanu, protestul trebuia initiat de sindicat. "Sindicatul a  fost impotriva. Iar ei au facut un grup. La mine nu a venit niciun reprezentant al grupului sa spuna ce ii nemultumeste. Nu sunt probleme artistice, ci administrative, cum ar fi plata concertelor cu Tudor Gheorghe. Termenii contractului ii cunoaste directorul institutiei. Noi nu organizam, doar acompaniem. Pe afis scrie doar orchestra simfonica, afisele se fac pentru toata tara, se canta cu orchestre diferite. Nu stiu daca e treaba lor asta, ei sunt instrumentisti. Am primit ofertele de la impresarii lui Tudor Gheorghe, am facut Consiliu de Administratie si au fost de acord, cu sefii de partida, nu s-a pus nicio problema. Daca nu are loc si la Botosani concertul nu e treaba noastra. Sunt singurele concerte care aduc institutiei plus", a spus Spanu.  

Directorul a respins si acuzatiile legate de faptul ca si-ar fi vandut instrumentul institutiei, dar si ca ar folosi masina institutiei in scop personal, motivand ca autoturismul este parcat in curtea locuintei sale intrucat Filarmonica nu dispune de o parcare platita.

De asemenea, managerul a lansat acuzatii asupra propriilor angajati, spunand ca in spatele protestului ar fi interese personale, si ca memoriul este semnat de o mica parte a personalului si, deci, ar fi nereprezentativ.

In legatura cu cuantumul colaborarilor in calitate de prim-cornist, Mihai Spanu a prezentat documente din care reiese ca prezenta sa in orhestra a fost in interesul institutiei, unul dintre motive fiind acela ca plata sa, in calitate de colaborator, ar reduce la o treime plata unui prim-cornist din alta localitate. Mihai Spanu a evitat, insa, sa explice daca acest cuantum este raportat la minutele cat canta in concert, precizand ca asta tine de "cum si-a negociat fiecare contractul".

Portariuc: "Daca se demonstreaza ca tot ceea ce au spus angajatii sunt lucruri adevarate, va fi schimbat cat de curand"

Primarul Ovidiu Portariuc a spus ca directorul Filarmonicii Botosani este deja in vizor de  mai mult timp si ca va fi dispus un control  in ceea ce priveste activitatea sa manageriala. Edilul sef al municipiului a mentionat ca stia dinainte de protestul angajatilor, de o parte din nemultumirile lor, iar daca se va dovedi ca directorul nu si-a facut treaba va fi schimbat.

"Nu este cazul sa intre in greva japoneza pentru ca deja este in atentia noastra cazul de la Filarmonica si in curand se va lua o decizie. Vom tine cont de ceea ce spun angajatii. Eu am vorbit cu comisia de control si probabil de marti se va face acolo un control.  Multe dintre semnalele pe care le-au transmis angajatii le aveam deja. Eu nu discut de sustinere politica, ci doar de treburi manageriale, administrative. Daca se demonstreaza ca tot ceea ce au spus angajatii sunt lucruri adevarate, va fi schimbat cat de curand", a spus Ovidiu Portariuc. 







 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Luptătorii greco-romani de la LPS Botoșani, lideri incontestabili la nivel național! (foto)

astăzi, 14:49
12

În perioada 12 – 14 aprilie 2024, sportivii din cadrul secției de lupte a Liceului cu Program Sportiv (LPS) din Botoșani au participat la Finala Cupei României pentru categoria de ...

FC Hermannstadt - FC Botoşani, astăzi de la ora 17:30

astăzi, 14:03
69

FC Hermannstadt şi FC Botoşani se întâlnesc astăzi în etapa a cincea a play-out-ului Superligii.Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Hermannstadt!Gazdele sunt lideri &i...

Contabila născută în Botoșani pasionată de fotbal, care luptă în competiția pentru ”1 milion”! (Foto)

astăzi, 14:02
190

Se numără printre cei 50 de concurenți de la „Insula de 1 milion” pentru că își dorește de mult timp să apară într-o emisiune televizată. Aceasta luptă pentru fiul ș...