Proiectul "S.O.S. Limba Română", un "virus" care vrea să distribuie regulile scrierii corecte

Proiectul "S.O.S. Limba Română", un "virus" care vrea să distribuie regulile scrierii corecte
"S.O.S. Limba Română" este un proiect românesc, iniţiat la începutul lunii august de o domnişoară cu mult respect pentru limba română, Cyndia Gulyas. Fostă olimpică naţională la română, Cyndia a ales în facultate să îmbine studiile economice cu cele literare, în ideea că domeniul în care ea activează astăzi – Comunicare şi Relaţii Publice – se găseşte întocmai la intersecţia dintre raţiune, cultură şi creativitate.

Sătulă de eternele greșeli gramaticale și de ortografie întâlnite pe rețelele de socializare și conștientă că o imagine face mai mult decât o mie de cuvinte, Cyndia a luat atitudine: "Pagina aceasta vrea să răspândească un virus. Un virus grozav de util. Mai exact, vrea să distribuie regulile scrierii corecte".

Acestea fiind zise, să aflăm mai multe despre acest proiect interesant direct de la inițiatoarea sa. Un interviu publicat de hyperliteratura.ro:

 
Proiectul "S.O.S. Limba Română" a apărut anul acesta. Cum ți-a venit ideea? Care este geneza proiectului?

Am de multă vreme în minte acest proiect. Persoanele care îmi sunt cât de cât apropiate cunosc obsesia mea pentru gramatică (vorbesc de greşeli fundamentale, nici eu nu sunt atotştiutoare). Am avut norocul să fiu "călăuzită" de nişte profesoare extraordinare atât în liceu, cât şi în gimnaziu şi am înţeles destul de uşor că scrierea corectă face parte din eticheta personală. O idee, chiar dacă e genială, păleşte în momentul în care este exprimată incorect. Zic eu. Nu poţi să "î-l" citezi pe Kafka, pentru că îţi piere credibilitatea în momentul în care "comiţi" greşeli de ortografie/exprimare. În plus, am vrut să găsesc o manieră elegantă prin care să pot semnala erorile comune. E o adevărată provocare să îi arăţi cuiva că a greşit, fără a-l pune însă într-o postură incomodă.
 
 
Cum alegi greşelile pe care le exemplifici?

Iau în considerare frecvenţa greşelilor. Cred că aud "mi-ar place" şi văd "vei fii" de cel puţin câteva zeci de ori într-o zi. Apoi, depinde şi de gravitatea situaţiei. Poţi ierta pe cineva căruia i-a scăpat un "i", dar îţi pui semne de întrebare serioase când vezi "v-ei merge". Încerc să abordez greşelile fundamentale, de ele trebuie să scăpăm în primul rând. Mai nou, îmi trimit şi membrii comunităţii S.O.S. Limba Română sute de sugestii, aşa că am de unde alege.

 
Proiectul are menirea să corecteze greșelile de scriere, tot mai des întâlnite la generația tânără. Care crezi că este cauza acestor greșeli?


Când vezi de zeci de ori exprimări nepotrivite, ajungi să le preiei fie inconştient, fie pentru că ai impresia că ele sunt cele corecte. Contribuie la răspândirea greşelilor şi faptul că acestea sunt comise de anumiţi lideri de opinie (celebrităţi, jurnalişti ş.a.m.d.) sau apar în diverse contexte "oficiale" în care e oarecum firesc să te încrezi (cataloage ale unor firme, afişe ale supermarketurilor/magazinelor, cărţi, reviste şi lista poate continua). De asemenea, cred că mulţi adolescenţi pornesc pe calea maturizării cu anumite lacune pe care, din lipsă de timp şi/sau informare, nu le mai "completează" niciodată.
 
 
Care sunt greșelile preferate ale românilor?

Am menţionat deja câteva. "Î-l", "V-ei fii", "crează", "înşeală", "noştrii", folosirea incorectă a articolelor (hotărâte sau nehotărâte), toate acestea sunt la ordinea zilei … Ca să nu mai vorbim de lucrurile de "fineţe", de tipul "care" şi "pe care". Rareori este recunoscut cazul acuzativ, care cere prepoziţia "pe" ("cartea care mi-a plăcut" versus "cartea pe care am citit-o"). De asemenea, puţini oameni utilizează în mod corect construcţia "din punct de vedere". Puţini ştiu că există cazuri în care substantivul "punct" trebuie articulat în interiorul construcţiei. Nu e totuna că spunem "din punct de vedere gramatical" sau "din punctul de vedere al gramaticii" … Ah, şi ar mai fi o chestiune pe care aş fi în stare să mi-o scriu pe frunte. Glumesc. La imperativ negativ, sunt corecte formele verbale "Nu zice", "Nu face", "Nu duce". Totuşi, oamenii spun mereu "Nu zi/Nu zii", "Nu fă" şi "Nu du".
 
   
Le surâde oamenilor proiectul? Ce reacții ai avut din partea oamenilor?

Categoric. Unii oameni au militat (şi le mulţumesc!) pentru promovarea proiectului ca şi cum ar fi al lor. Există şi mici polemici în cadrul paginii, dar sunt convinsă că ele nu pot fi altfel decât constructive. Cred că este reconfortant să mai dezbaţi şi gramatică printre atâtea mondenităţi.
 
 
Cu ce intenții ai plecat la drum în acest proiect? Ți-au fost ele îndeplinite până acum?

După cum am spus, am vrut să găsesc o formulă prietenoasă, care să nu jignească, dar să fie eficientă. Şi da, cred că am reuşit să descopăr într-un final o metodă simpatică de a semnala şi corecta greşelile frecvente ale vorbitorilor de limba română. Pentru că mesajele sunt adresate publicului larg şi nu e vorba de nimic personal, oamenii îşi pot îndrepta greşelile într-un fel discret, care nu le afectează "imaginea". Viteza de propagare în cadrul reţelelor de socializare este uluitoare şi mă bucur că din ce în ce mai mulţi oameni folosesc această oportunitate uriaşă în scopuri constructive.
 
 
Iar pe viitor care sunt aşteptările tale de la proiect?

Proiectul mi-a depăşit deja aşteptările. Am construit în câteva zile o comunitate de peste 15,000 de persoane. S.O.S. Limba română a devenit viral recent, deşi lansarea proiectului a avut loc în vara acestui an. În măsura în care voi considera că deţin informaţiile, aptitudinile şi reacţiile pozitive necesare pentru a continua proiectul, o voi face cu mare drag. De asemenea, mi-ar plăcea să concep la un moment dat nişte cursuri online în cadrul cărora să fie explicate, extrem de logic, mecanismele scrierii corecte, astfel încât toată lumea să aibă acces la ele. Mă gândesc în acest sens la posibile colaborări cu profesori de română sau diverşi specialişti.

Acestea fiind spuse, vă sfătuiesc să urmăriți pagina de Facebook a proiectului "S.O.S. Limba Română". Nu veți regreta.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
127

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
93

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
86

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...