Profesoara de suflet a actorilor botoşăneni a urcat la ceruri!

Profesoara de suflet a actorilor botoşăneni a urcat la ceruri!
Zeci de actori îi datorează mare parte din formarea lor profesională. Volin Costin, Irina Mititelu sau Marius Rusu sunt câţiva dintre actorii cărora Geta Angheluţă le-a arătat calea luminoasă a actoriei, fie care profesor la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, fie ca regizor.

Vestea că actriţa Geta Angheluţă s-a săvârşit din viaţă i-a întristat pe toţi cei care au cunoscut-o şi au purtat-o în suflet. 


Impresiona mai ales prin atitudinea faţă de actul artistic, prin felul în care îi determina pe actori să joace "adevărat". 

"Emotia este un motor de miscare care, atunci cand intri in scena, isi declanseaza toate functiile, este uneori un sentiment rau, o crispare necontrolata, dar fara emotii nu exista arta. Cand constientizezi emotia te eliberezi de prejudecati si transmiti ceea ce ai de transmis.Treptat, cu cat castigi mai multa experienta, emotia se transforma in libertate de exprimare, personajul, entitatea creata de mine ma stapaneste si atunci sunt liber sa dau frau liber trairilor mele", spunea în urmă cu mai bine de 5 ani actrita Geta Angheluta, la o intâlnire cu studenţii ieşeni (conform cuzanet.ro).

Tot atunci, actriţa Geta Angheluţă le împărăşea studenţilor una dintre legile teatrului: "Aflati ce a spus autorul unui text doar la finalul acestuia; oamenii se nasc intr-un fluviu de suferinta si cine reuseste sa treaca malul se salveaza. Faceti-va viata mai usoara si incercati sa treceti fluviul!".

Actriţa Geta Angheluţă se alătură altor doi actori care au trecut în veşnicie în ultimele zile: Ioan Gyuri Pascu şi Sebastian Papaiani.

"Doamna Geta Angheluţă este unul dintre cei mai apreciaţi profesori de teatru din România. Are în spate o carieră impresionantă. Face parte din aceeaşi generaţie de actori, o generaţie "de aur", cu Leopoldina Bălănuţă, Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Ioana Bulcă, Dumitru Furdui, Florin Piersic, Ica Matache, Cosma Braşoveanu şi alţii.
 
A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti la clasa maestrului Ion Finteşteanu. A jucat multe roluri strălucitoare la Teatrul Naţional din Timişoara, unde a luat repartiţia, şi la Teatrul "Nottara" din Bucureşti. După opt ani s-a reîntors la o afirmaţie pe care a făcut-o în momentul în care a terminat Institutul, şi anume: "Am să mă întorc aici ca profesor!". Şi asta a şi făcut. În 1990, când s-a reînfiinţat şcoala de la teatru de la Iaşi, după multe insistenţe ale primilor profesori de aici, doamna Geta Angheluţă a venit la Iaşi şi, în afară de faptul că a îndrumat primele promoţii de la actorie şi de la păpuşi, i-a îndrumat şi pe primii profesori de arta actorului de atunci: Sergiu Tudose, Emil Coşeru, Ruxandra Bucescu, Monica Bordeianu. Am putea spune că e şi un îndrumător de profesori de actorie.

Doamna Geta Angheluţă este autoarea unei metode de abordare a artei actorului, o metodă mai pieptişă, dar mai adâncă în acelaşi timp, cu nişte profunzimi abisale, şi care aduce, pe lângă beneficiul unui instrument care poate fi aplicat în abordarea oricărui rol de către un actor, o lămurire pentru fiecare dintre noi despre ce e în interiorul fiecăruia. Pentru că teatrul şi viaţa au un punct comun: omul. Că e vorba de noi înşine, de cel de alături sau de un personaj, tot despre fiinţă umană este vorba".
(Aurelian Bălăiţă, profesor Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi)

Dumnezeu să o odihnească în pace!


(În mijlocul foştilor studenti. Sursa foto: Facebook)


(
Sursa foto Monitorul de Suceava)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Filmul unei tragedii din care nu învățăm nimic. Regizorul Cătălin Saizescu: "Încercăm să producem o scurtcircuitare la nivel mental"

Duminică, 18 Februarie 2018
1537

"O tragedie nu trebuie neapărat să includă sânge şi moarte; este de ajuns să fie străbătută de acea tristeţe maiestoasă care este esenţa tragediei", spune Jean Racine. &Icir...

ANA MARIA GÎBU: "Îmi place să cred că am intrat în lumea scrisului legată la ochi"

Duminică, 18 Februarie 2018
797

În urmă cu aproape 10 ani scriam despre Ana Maria Gîbu, copila care își împlinea copilăria prin cântec și prin cuvânt. Cucerea scenele țării cu aceeaș...

ARTA la ea acasă. În Cetate sau în afara ei, Artistul are rol purificator! FOTO, VIDEO

Sâmbătă, 17 Februarie 2018
525

Artistul este un receptacul pentru emoţii care vin de peste tot: din cer, din pământ, dintr-o bucăţică de hârtie, dintr-o formă trecătoare, dintr-o pânză de păianjen, spunea...