Procesiunea de Florii la Dorohoi: "Să dobândim îndrăzneala de a mărturisi credinţa pe care o avem în suflet" GALERIE FOTO

Procesiunea de Florii la Dorohoi: "Să dobândim îndrăzneala de a mărturisi credinţa pe care o avem în suflet" GALERIE FOTO
Procesiune însorită, înflorită şi cu multă bucurie la Dorohoi! Aproximativ 200 de credincioşi au devenit, pentru două ore, pelerini pe urmele lui Hristos. Copii, tineri, bătrâni, zeci de preoţi, toţi cu flori şi cu crenguţe de salcie în mâini au participat sâmbătă, 4 aprilie, la tradiţionala Procesiune de Florii.

După o zi de vineri capricioasă, după o dimineaţă de sâmbătă friguroasă şi împovărată de o nouă zăpadă ce dădea târcoale oraşului, în jurul orei 13.00 a apărut soarele. Dorohoienii au început să se reverse din toate ungherele oraşului spre micuţa Biserică a "Învierii Domnului", pentru a participa la slujba Vecerniei, apoi la cea de binecuvântare a salciei.

Procesiunea a pornit pe strada Ștefan cel Mare şi a poposit în faţa Bisericii "Sfântul Nicolae", ctitorie a drepcredinciosului Ştefan cel Mare şi Sfânt, apoi spre Catedrala "Adormirea Maicii Domnului". Aici, preoţii au citit Acatistul dreptului Lazăr, rugăciunea de binecuvântare a salciei și a pelerinilor, iar în încheiere au ascultat cuvântul de învățătură al părintelui protopop Stelian Ciurciun.

Pe parcursul procesiunii, preoţii şi credincioşii au împărţit crengi de salcie, flori şi iconiţe dorohoienilor care priveau alaiul trecând. La finalul pelerinajului, creştinii au fost miruiţi, apoi, cei care au dorit, au participat la vernisajul expoziţiei "Chipuri ale sfinţeniei", a artistului plastic Aida Şuşter, lucrările fiind expuse în sala Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sf. Ioan Iacob".  
În cuvântul său, pr.protopop a transmis celor prezenţi necesitatea mărturisirii credinţei, dar mai ales îndrăzneala mărturisirii.

"Încercăm să facem ce a făcut şi Învăţătorul nostru, Mântuitorul Iisus Hristos, care toată viaţa lui pământească a fost un pelerin, de la Nazaret la Bretania, de la Bretania în Egipt, din Egipt în Nazaret, apoi iarăşi în Ierusalim, în Iordania, pretutindeni acolo unde considera că prezenţa lui poate deschide sufletele oamenilor.

Lucrul acesta încercăm să îl facem şi noi, cu multă timiditate. Pentru că din cauza timpurilor s-au pierdut multe sensuri, s-au pierdut multe însemnătăţi ale gesturilor pe care un creştin le face înaintea lui Dumnezeu. Cercetaţi în istorie şi vedeţi că împăraţii, marele capete încoronate ale lumii făceau acest pelerinaj cu smerenie şi cu umilinţă, fără să se ruşineze înaintea lumii pentru gesturile lor. Drept mărturie a credinţei lor. Lucrul acesta trebuie să îl dobândim şi noi, adică îndrăzneala de a mărturisi credinţa pe care o avem în suflet. Mergem în pelerinaj şi unii oameni ies timid la geam, sau se uită pe după perdele, se uită ce se întâmplă în stradă. Ce se întâmplă în stradă? Mergem şi îl mărturisim pe Hristos, că a intrat în Cetatea Ierusalimului pentru ca să ne deschisă nouă cale spre Cetatea Ierusalimului Ceresc. Mergem să mărturisim pe Hristos, care, iată, după ce mâine va fi primit cu Osana, va începe drumul pătimirilor, al Crucii, pentru noi şi pentru a noastră mântuire, pentru ca apoi, în Duminica cea mare a Învierii, să ne pună în inimă speranţa că moartea are sfârşit, că viaţa va birui pentru că Iisus este Viaţa, Învierea, Nemurirea. Mărturisim aceste lucruri cu tărie. Oamenilor care se îndoiau, chiar prietenilor săi care se îndoiau, Mântuitorul le spune: Crede numai!

Iubiţi credincioşi, noi, care pentru o clipă am lăsat grija cea lumească, ne-am împărtăşit de o bucurie imensă, de o bucurie la care, iată, şi cerurile au contribuit. Bunul Dumnezeu să ne rânduiască o săptămână binecuvântată, cu bucurii duhovniceşti!", a spus în cuvântul său către credincioşi pr. Protopop Stelian Ciurciun. 
















 




 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Niculina, sufletul orașului meu

Marţi, 23 Aprilie 2024
1908

Cam pe la 7-8 pe seară, de ani buni, Niculina iese din casă. Vara în culori deschise, rochii cu volănașe garnisite uneori cu mărgele simple, pe care le poartă pitite într-o copilăro...

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
740

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
1213

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...