Printul Charles, apropiat de Ortodoxie de un mare duhovnic nascut in Vornicenii Botosanilor!

Printul Charles, apropiat de Ortodoxie de un mare duhovnic nascut in Vornicenii Botosanilor!

PRINTUL CHARLES

Tot mai multe voci vorbesc, in ultimii ani, despre o apropiere de Ortodoxie a Printului Charles si ca acest fapt i se datoreaza Parintelui Dionisie Ignat, nascut in Vornicenii Botosanilor, un mare duhovnic al Muntelui Athos.

Mai mult, despre Printul Charles se spune ca a ridicat pe Sfantul Munte, la Vatoped, si o bisericuta inchinata Sfantului Grigorie Palama, la care mostenitorul coroanei britanice ar avea o mare evlavie.

"Printul Charles mergea regulat la Parintele roman Dionisie Ignat de la Colciu (cel orb) la care aveau evlavie si parintii din Vatopedu in frunte cu Staretul Efrem (caci Parintele Dionisie romanul era prieten duhovnicesc al Batranului lor Iosif Vatopedinul, ucenicul Sf. Iosif Isihastul, adormit pe 1 iulie 2009, cel care a zambit la 45 minute dupa adormirea sa cuvioasa)", scrie un preot marturisitor.

S-a ajuns chiar ca presa britanica sa faca speculatii pe tema apropierii Printului de Ortodoxie. De altfel, este de notorietate faptul ca Printul Charles a fost la inmormintarea Parintelui Dionisie Ignat, in 2004.

"In inima sa, printul Charles este ortodox. Din nefericire, il constrange pozitia sa de viitor lider al Bisericii Engleze", citeaza "The Guardian" un calugar de pe Athos.



"Parintele Ignat, unul dintre cei mai cunoscuti si cautati duhovnici de pe Sfantul Munte, la care se spovedesc nu doar preoti si calugari romani, ci si multi greci, s-a stins marti din viata, dupa o grea suferinta, iar la inmormintarea sa a participat si printul Charles. Parintele era de loc din Vornicenii Botosanilor si se afla acolo din 1926″, spunea in 2004 arhimandritul Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasului la acea vreme.

Un ucenic a povestit cum Printul Charles a mers la Parintele Dionisie si a ingenuncheat in fata sa. A schimbat citeva cuvinte cu acesta prin translator, caci parintele nu vorbea engleza. Chiar daca nu se poate spovedi la Muntele Athos, fiind de religie anglicana, se spune ca Printul Charles ar putea merge acolo pentru a lua cuvinte de invatatura.

Un duhovnic al Sfantului Munte!

Parintele Dionisie Ignat - Dumitru - s-a nascut in anul 1909, in comuna Vorniceni, judetul Botosani, intr-o familie de simpli agricultori. Tatal acestuia, Ioan, un om foarte credincios, moare de tanar, tanarul Dumitru ramanand astfel orfan pana si de amintirile legate de tatal sau, fiind prea mic la acea data. Credinciosul tata lasa in grija mamei opt copii. La data de 6 septembrie 1926, tanarul Dumitru merge in Sfantul Munte Athos, avand atunci abia 17 ani. Aici, el face un scurt pelerinaj pe la manastiri, impreuna cu fratele sau de trup, parintele Ghimnazie, si cu inca doi mireni, dupa care incearca sa se stabileasca la Schitul romanesc Prodromul; din pacate, nu pot ramane la acest schit.

In anul 1927, tanarul Dumitru Ignat cumpara, impreuna cu un calugar roman - schimonahul Sebastian, Chilia Buna Vestire, de langa Manastirea Pantocrator. In acelasi an, tanarul Dumitru este tuns in monahism, primind numele Dionisie, iar fratele sau dupa trup Ghimnazie este hirotonit preot.

In anul 1933, staretul Sebastian trece la cele vesnice, iar fratii Ignat merg la Chilia Sfantul Tihon de Zadonsk, din Capsala, la Staretul Ghedeon. In anul 1937 ei vin la Chilia Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, din Colciu, iar parintele Dionisie Ignat este hirotonit intru cinstea preotie.

In data de 12 mai 2004, intr-o zi de miercuri, Parintele Dionisie Egnat a fost inmormantat, ramanand insa in inimile multora drept "unul dintre cei mai mari duhovnici ai Sfantului Munte Athos".

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
39

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
33

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
37

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...