Prima antologie de autor a poetului botosanean Dan Sociu: "Vino cu mine ştiu exact unde mergem"

Prima antologie de autor a poetului botosanean Dan Sociu: "Vino cu mine ştiu exact unde mergem"
Disponibilă din această săptămînă în librăriile din ţară, antologia de poeme "Vino cu mine ştiu exact unde mergem", semnată de Dan Sociu, unul dintre cei mai citiţi şi premiaţi poeţi contemporani români, a apărut la Polirom, în ediţie cartonată, cu ilustraţii semnate de artistul vizual Felix Aftene.

200 de poeme de o sinceritate ostentativă, care, puse cap la cap, reuşesc să scrie un "roman autobiografic" marca Dan Sociu.

Cu o postfaţă semnată de Bogdan Alexandru-Stănescu, antologia "Vino cu mine ştiu exact unde mergem" cuprinde o selecţie de poeme apărute în ultimii 15 ani, începînd cu volumul de debut "borcane bine legate, bani pentru încă o săptămînă", apărut în 2002, pînă la volumul ce dă şi titlul antologiei de faţă, apărut în 2013, scrie agentiadecarte.ro.

"Volumul acesta e format din arte poetice extrem de bine articulate, puse pe şabloane fixe, unde forma este impusă de o creatură metafizică, iar conţinutul se naşte pe măsură ce versul se desfăşoară. Nu cunosc, în clipa de faţă, un poet român contemporan care să dea atîta atenţie simbiozei formă-conţinut (nu intru în discutarea versificatorilor, unde relaţia respectivă ţine exclusiv de eufonie)". (Bogdan-Alexandru Stănescu)

"Prin acuitatea cu care izbuteşte să capteze percepţia terifiantă a stărilor-limită, debarasîndu-se de lestul modelor şi al efectelor speciale, poetul major din el iese, cu adevărat, la lumină". (Paul Cernat)

Dan Sociu s-a născut în 1978, la Botoşani. A publicat: "borcane bine legate, bani pentru încă o săptămînă" (Junimea, 2002; Premiul Româno-Canadian "Ronald Gasparic", Premiul Naţional pentru Poezie "Mihai Eminescu"); "fratele păduche" (Vinea, 2004); "cîntece eXcesive" (Cartea Românească, 2005, 2012; Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cea mai bună carte de poezie a anului); "Urbancolia" (roman, Polirom, 2008); "Nevoi speciale" (roman, Polirom, 2008); "Pavor nocturn" (Cartea Românească, 2011); "Combinaţia" (novella, Casa de Pariuri Literare, 2012); "Poezii naive şi sentimentale" (Cartea Românească, 2012; Premiul Radio România Cultural); "Mouths dried with hatred" (Longleaf Press, University of Virginia, 2012); "Vino cu mine ştiu exact unde mergem" (Tracus Arte, 2013; Premiul Radio România Cultural, Premiul revistei Observator cultural). Lucrează ca traducător pentru diverse edituri şi ca jurnalist la totb.ro şi Şapte seri.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
540

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
120

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
75

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...