VIDEO Premiul Național de Poezie "Mihai Eminescu", Opera Omnia, Botoșani 2017: MIRCEA CĂRTĂRESCU!

VIDEO Premiul Național de Poezie "Mihai Eminescu", Opera Omnia, Botoșani 2017: MIRCEA CĂRTĂRESCU!

Emoții până în clipa din urmă pentru nominalizații la cel mai important premiu de poezie din România! Președintele juriului, Nicolae Manolescu, a ținut să precizeze că nu cunoaște numele laureatului, plicul fiind sigilat după ce s-au adunat laolaltă opțiunile tuturor membrilor juriului.

Laureatul acestei ediții este Mircea Cărtărescu, numele fiind anunțat abia după ce toți cei nominalizați au recitat câte o poezie. Criticului Ion Pop i-a revenit dificila misiune de a face Laudatio, în condițiile în care nu a știut cine va câștiga premiul.


"Trebuie să improvizez, însă am și avantajul de a-l fi citit pe Mircea Cărtărescu, ca și pe ceilalți poeți nominalizați, din scoarță în scoarță. L-am citit foarte devreme pe Mircea Cărtărescu, soarta frumoasă a făcut ca programul generației 80, pe care o reprezintă Mircea Cărtărescu, să apară în revista Echinox, pe care eu o conduceam atunci, în 1979. Era atunci o anchetă în cadrul revistei. Din Mircea Cărtărescu mi-au rămas în minte propoziții esențiale", a spus Ion Pop.




Poeții nominalizați la Premiul Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" – Opera Omnia, pe 2016:

1. Mircea Cărtărescu

2. Ovidiu Genaru

3. Ioan Moldovan

4. Aurel Pantea

5. Marta Petreu

6. Cassian Maria Spiridon

7. Liviu Ioan Stoiciu

8. Lucian Vasiliu

Primăria Botoşani a finanțat, din bugetul local, Premiul Naţional de Poezie "Mihai Eminescu", ajuns la cea de-a XXVI- ediţie. Suma propusă spre a fi alocată este de 65.000 de lei.

Anul trecut, Premiul Național de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Omnia, pe anul 2015, a fost acordat lui Gheorghe Grigurcu.









 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Condamnat cu suspendare pentru trafic de minori, a ajuns în Penitenciarul Botoșani după ce a condus beat!

astăzi, 10:47
29

Principala infracțiune care apare în mandat este cea de conducere sub influența alcoolului, însă în acest caz este vorba doar de o nouă infracțiune, comisă în termenul de...

Autoutilitară la un pas de distrugere, după ce motorul a luat foc! (Foto)

astăzi, 10:14
109

Pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la compartimentul motor al unei autoutilitare.Evenimentul s-a întâmplat în munici...

Mașină răsturnată în șanț, șofer preluat de polițiști și dus urgent la spital!

astăzi, 10:00
1174

Miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier care se deplasau pe D.N. 29C, în comuna Cândești, au observat un autoturism răsturnat în afara părții carosabile....