Premiile Festivalului-Concurs de Ouă Încondeiate, Rogojești, ediția 2018! FOTO

Premiile Festivalului-Concurs de Ouă Încondeiate, Rogojești, ediția 2018! FOTO

Sâmbăta, 17 martie 2018, ora 10, a debutat cea de a V-a ediţie a Festivalului-Concurs de Ouă Încondeiate, unde s-au rostit mici alocuţiuni care au aparţinut părintelui paroh al Bisericii Ortodoxe ”Nasterea Maicii Domnului” din Rogojeşti, doamnei manager Cornelia Ciobanu de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, dar si etnografului Margareta Mihalache al institutiei organizatoare şi domnului Danuţ Huţu, director al Direcţiei pentru Cultură.

Creatoarele si creatorii populari au fost din următoarele localităţi: Bălcăuţi, Brodina, Ulma, Bucecea, Ciocăneşti, Coşna, Dorna Candrenilor, Fundu Moldovei, Paltin, Vlădeni, Poiana Stampei, Vatra Moldoviţei , Rogojeşti, la care s-au adăugat câteva participante din municipiile Botoşani, Rădăuţi şi Suceava.Într-o altă ordine de idei, se poate concluziona faptul că această manifestare prin amploare şi derularea deloc stângace include zona etnografică Botoşani între celelalte zone de prestigiu din ţara şi se poate alinia festivalurilor de la Ciocăneşti, Vatra Moldoviţei si Gura Humorului, existând în perspectivă deschiderea unui Muzeu de Oua Încondeiate în Rogojeşti  care va fi similar celor din Judeţul Suceava.
 
Această ediţie  permite celor direct implicaţi să considere  că  Festivalul si-a găsit cumva  fundamentul şi, indirect,  trăinicia, fiind o formă binevenită de întâmpinare a Sărbătorilor Pascale şi având drept motiv central un simbol arhetipal regăsit în mitologiile popoarelor, dar cu o originalitate aparte în cultura populară românească şi cu o abordare interesantă datorată preluării elementelor precreştine de către creştinii ortodocşi.

Marii noştri etnografi au meritul de a prezenta mai toate conotaţiile şi legendele care ne individualizează în rândul celorlalte popoare  şi care ne oferă şansă să ne mai păstrăm propria identitate naţională. (Margareta Mihalache)
Premii- secţiunea adulţi

Trofeul Festivalului-Concurs de Oua Încondeiate-Boiciuc Rodica (Bălcăuţi-Suceava)
Premiul I-Omania Paula (Brodina-Suceava)
Premiul al II-lea-Ursulean Maria (Bucecea-Botosani)
Premiul al II-lea-Coca Elena (Vatra Moldoviţei-Suceava)
Premiul al III-lea-Fundiur Ancuţa (Radăuţi-Suceava)
Menţiuni- Coriciuc Silvia (Rogojeşti-Botoşani), Candrea Minorica(Dorna Candrenilor-Suceava), Omania Vasilena(Brodina-Suceava),      Doroftei Silvia (Fundu Moldovei-Suceava)

Premii-sectiunea copii(13-17ani)

Premiul I-Iasinovschi Andreea (Paltin-Suceava)
Premiul al II-LEA-Amăriuţei Tiberiu (Bucecea-Botoşani)
Premiul al II-lea-Şecman Claudia (Suceava)
Premiul al III-lea-Vătămăniuc Diana (Vlădeni-Botoşani)
Premiul al III-lea-Fercalo Tiberiu (Rogojeşti-Botoşani)
Menţiuni-Chelăraşu Florentina (Vlădeni-Botoşani), Biliuţă Ramona (Bucecea-Botoşani), Hrişcanu Daria(Vlădeni-Botoşani)

Premii-secţiunea copii(7-12ani)

Premiul I-Omania Gabriel Ionel (Brodina-Suceava)
Premiul al II-lea-Bîlbă Georgiana (Rogojeşti-Botoşani)
Premiul al III-lea Ursulean Sânziana (Bucecea-Botoşani)
Menţiuni-Hrişcanu Crina (Vlădeni-Botoşani), Coriciuc Tudor (Rogojeşti-Botoşani), Omania Adelina (Brodina-Suceava) 
 


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiul de la Crasnaleuca, stins după aproape 5 ore! FOTO

astăzi, 21:15
60

Alarma s-a dat marți, la prânz. Inițial, spre locul indicat s-au deplasat pompierii din Saveni si voluntarii din comuna. Ulterior, s-a luat masura suplimentării forțelor de intervenție...

Încă o adolescentă a murit din cauza meningitei. Tânăra avea 15 ani și era din Vaslui

astăzi, 20:11
622

Adolescenta din Vaslui suspectă de meningită menigococică, transportată în stare gravă la Iași, a decedat, a declarat managerul Spitalului de Boli Infectioase Sfanta Parascheva din Iasi, m...

Masa de praf saharian ajunge în aceste zile deasupra României

astăzi, 17:15
393

Praful saharian nu este un fenomen de speriat, spun meteorologii, însă este recomandat ca cei cu probleme respiratorii şi copiii să fie atenţi. Medicii îi sfătuiesc pe aceştia ca &ic...