Premiile Festivalului-Concurs de Ouă Încondeiate, Rogojești, ediția 2018! FOTO

Premiile Festivalului-Concurs de Ouă Încondeiate, Rogojești, ediția 2018! FOTO

Sâmbăta, 17 martie 2018, ora 10, a debutat cea de a V-a ediţie a Festivalului-Concurs de Ouă Încondeiate, unde s-au rostit mici alocuţiuni care au aparţinut părintelui paroh al Bisericii Ortodoxe ”Nasterea Maicii Domnului” din Rogojeşti, doamnei manager Cornelia Ciobanu de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, dar si etnografului Margareta Mihalache al institutiei organizatoare şi domnului Danuţ Huţu, director al Direcţiei pentru Cultură.

Creatoarele si creatorii populari au fost din următoarele localităţi: Bălcăuţi, Brodina, Ulma, Bucecea, Ciocăneşti, Coşna, Dorna Candrenilor, Fundu Moldovei, Paltin, Vlădeni, Poiana Stampei, Vatra Moldoviţei , Rogojeşti, la care s-au adăugat câteva participante din municipiile Botoşani, Rădăuţi şi Suceava.Într-o altă ordine de idei, se poate concluziona faptul că această manifestare prin amploare şi derularea deloc stângace include zona etnografică Botoşani între celelalte zone de prestigiu din ţara şi se poate alinia festivalurilor de la Ciocăneşti, Vatra Moldoviţei si Gura Humorului, existând în perspectivă deschiderea unui Muzeu de Oua Încondeiate în Rogojeşti  care va fi similar celor din Judeţul Suceava.
 
Această ediţie  permite celor direct implicaţi să considere  că  Festivalul si-a găsit cumva  fundamentul şi, indirect,  trăinicia, fiind o formă binevenită de întâmpinare a Sărbătorilor Pascale şi având drept motiv central un simbol arhetipal regăsit în mitologiile popoarelor, dar cu o originalitate aparte în cultura populară românească şi cu o abordare interesantă datorată preluării elementelor precreştine de către creştinii ortodocşi.

Marii noştri etnografi au meritul de a prezenta mai toate conotaţiile şi legendele care ne individualizează în rândul celorlalte popoare  şi care ne oferă şansă să ne mai păstrăm propria identitate naţională. (Margareta Mihalache)
Premii- secţiunea adulţi

Trofeul Festivalului-Concurs de Oua Încondeiate-Boiciuc Rodica (Bălcăuţi-Suceava)
Premiul I-Omania Paula (Brodina-Suceava)
Premiul al II-lea-Ursulean Maria (Bucecea-Botosani)
Premiul al II-lea-Coca Elena (Vatra Moldoviţei-Suceava)
Premiul al III-lea-Fundiur Ancuţa (Radăuţi-Suceava)
Menţiuni- Coriciuc Silvia (Rogojeşti-Botoşani), Candrea Minorica(Dorna Candrenilor-Suceava), Omania Vasilena(Brodina-Suceava),      Doroftei Silvia (Fundu Moldovei-Suceava)

Premii-sectiunea copii(13-17ani)

Premiul I-Iasinovschi Andreea (Paltin-Suceava)
Premiul al II-LEA-Amăriuţei Tiberiu (Bucecea-Botoşani)
Premiul al II-lea-Şecman Claudia (Suceava)
Premiul al III-lea-Vătămăniuc Diana (Vlădeni-Botoşani)
Premiul al III-lea-Fercalo Tiberiu (Rogojeşti-Botoşani)
Menţiuni-Chelăraşu Florentina (Vlădeni-Botoşani), Biliuţă Ramona (Bucecea-Botoşani), Hrişcanu Daria(Vlădeni-Botoşani)

Premii-secţiunea copii(7-12ani)

Premiul I-Omania Gabriel Ionel (Brodina-Suceava)
Premiul al II-lea-Bîlbă Georgiana (Rogojeşti-Botoşani)
Premiul al III-lea Ursulean Sânziana (Bucecea-Botoşani)
Menţiuni-Hrişcanu Crina (Vlădeni-Botoşani), Coriciuc Tudor (Rogojeşti-Botoşani), Omania Adelina (Brodina-Suceava) 
 


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prietenii Petronelei, fata ucisă la Pacea, sunt copleșiți de durere. "E nedrept faptul că mor oameni cu suflet bun!"

astăzi, 08:23
77

Petronela Mihalachi a fost ucisă, miercuri seara, cu mai multe lovituri de cuțit, oamenii legii urmând să stabilească dacă adolescenta a fost înjunghiată în păduricea de la Pa...

Raed Arafat, recomandări în caz de cutremur: Fără panică. Protejaţi-vă sub o masă şi închideţi gazul

astăzi, 07:48
100

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat recomandă ca în cazul unui cutremur să ne adăpostim sub o grindă sau sub o masă, să nu intrăm în panică şi, dacă avem timp, să î...

A înghițit un pumn de pastile, după o ceartă cu părinții!

Miercuri, 25 Aprilie 2018
1016

S-a certat cu părinții și, de supărare, a înghițit un pumn de pastile. Fata are 18 ani și, din fericire, a fost salvată la timp de cadrele medicale, care au fost alertate imediat.O ce...