Premiile culturale "Steaua Nordului" 2017

Premiile culturale "Steaua Nordului" 2017

Sâmbătă, 21 octombrie 2017, orele 11,00 a avut loc cea de-a treia ediție a manifestării publice STEAUA NORDULUI, reuniune culturală desfășurată la sala mare a oglinzilor de la Muzeul Județean de Istorie Botoșani și susținută prin proiectul cu finanțare nerambursabilă "Steaua Nordului" de către Consiliul Local al municipiului Botoșani.

Ca și la precedentele ediții, iubitorii de cultură din localitate și dinafara acesteia au fost prezenți în număr mare la debutul spectacolului pentru a asista la decernarea diplomelor și medaliilor STEAUA NORDULUI, la care s-au adăugat premii în bani și cărți, la recitalul de muzică clasică, poezie și epigramă și pentru vizionarea minigaleriei de portrete a pictorului Florin Grosu.

Moderatoarea evenimentului a fost amfitrioana de la Galeriile de Artă Ștefan Luchian, Ana-Elisabeta Florescu. În fața publicului prezent au răsunat acordurile imnului Steaua Nordului, imn dedicat Luceafărului poeziei românești, Poetul Mihai Eminescu, la împlinirea a 150 de ani de la debutul său literar (versuri: Paula Romanescu & D.M. Gaftoneanu, muzica: Bogdan Cojocaru).

A cântat baritonul Bogdan Cojocaru acompaniat de pianistul Bogdan Chiroșcă, au susținut minirecitaluri actorii Petronela Lorena Chiribuță și Cezar Amitroaie, violoniștii Gheorghe Petrescu și Florentin Ruță, Loredana Ionela Chirilă- violoncel, Dan Iordăcheanu- violă, cu toții profesioniști de excepție, care au fost aplaudați în repetate rânduri pentru calitatea interpretării.

Au susținut frumoase intervenții prof. Elena Condrei, prof. Petruț Pârvescu, Steliana Băltuță, Marieta Baciu, Dumitru Petraș- cu un poem- și epigramistul Gheorghe Hreapcă.

Medaliile STEAUA NORDULUI 2015 (inițiativă și materializare a scriitorului D.M. Gaftoneanu, căruia i-au fost prezentate ultimele trei cărți apărute de către prof. Maria Baciu, prof. Gheorghe Median și prof. Georgică Manole), s-au acordat unui grup de personalități ale culturii botoșănene pentru întreaga activitate- prof. Dumitru Lavric (care, din motive obiective, nu a putut fi prezent la ediția de anul trecut), ing. Nicolae Iosub, col. Florea Macovei, dr. Dan Prodan,  ing. Paul-Mircea Iordache, col. dr. Sergiu Balanovici, actrița Petronela Lorena Chiribuță și violonistul Gheorghe Petrescu (ordinea prezentării este una aleatorie).

La masa grupului de inițiativă au luat loc D.M. Gaftoneanu, Petruț Pârvescu, Gheorghe Hreapcă și Mihai Cornaci.

Organizatorii adresează în mod public mulțumiri pentru susținerea acestui eveniment Consiliului Local Botoșani, de asemenea, d-lui director al muzeului, Aurel Melniciuc, d-lui director Ion Istrate de la revista "Luceafărul", sponsorilor, pictorului Florin Grosu și colegilor epigramiști veniți din țară.

Facem publică lista de laureați de la Concursul Național de Poezie și Epigramă Steaua Nordului 2017:

Ion Diviza- Chișinău 
Ioan Toderașcu- Costești, Vaslui
Gheorghe Bălăceanu- Iași
Grigore Chitul- Bistrița
Pavel Lică- București 
Laurentiu Ghiță- București
Valentin David- Hunedoara
Any Drăgoianu- Țînțăreni, Gorj 
Petre Ion Florin Vasilescu, Dolj

Mulțumiri și felicitări călduroase tuturor, participanți și laureați!

În numele grupului de inițiativă al asociației culturale STEAUA NORDULUI, D.M. Gaftoneanu

(Comunicat de presa)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Ce este meningita meningococică fulminantă, care a ucis în câteva ore o elevă din București. Ce simptome are boala și cât de contagioasă este!

Vineri, 19 Aprilie 2019
882

Meningita meningococică fulminantă, care a ucis joi, în doar câteva ore, o elevă din București, este una dintre cele mai grave forme de meningită, este foarte contagioasă, are o evol...

Un român în port popular a citit Rugăciunea universală la slujba de Florii ţinută de Papa Francisc la Vatican

Duminică, 14 Aprilie 2019
662

Credincioşii romano-catolici au început duminică, să celebreze moartea şi învierea Domnului.Papa Francisc a prezidat Sfânta Liturghie a Duminicii Floriilor şi Patimii Domnul...

Peste 80 de tone de legume şi fructe, distruse în cadrul Operaţiunii Demetra

Duminică, 14 Aprilie 2019
790

"Începând cu data de 11 aprilie 2019, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a demarat o serie de controale la nivel naţional pentru depistar...