Premiile culturale "Steaua Nordului" 2017

Premiile culturale "Steaua Nordului" 2017

Sâmbătă, 21 octombrie 2017, orele 11,00 a avut loc cea de-a treia ediție a manifestării publice STEAUA NORDULUI, reuniune culturală desfășurată la sala mare a oglinzilor de la Muzeul Județean de Istorie Botoșani și susținută prin proiectul cu finanțare nerambursabilă "Steaua Nordului" de către Consiliul Local al municipiului Botoșani.

Ca și la precedentele ediții, iubitorii de cultură din localitate și dinafara acesteia au fost prezenți în număr mare la debutul spectacolului pentru a asista la decernarea diplomelor și medaliilor STEAUA NORDULUI, la care s-au adăugat premii în bani și cărți, la recitalul de muzică clasică, poezie și epigramă și pentru vizionarea minigaleriei de portrete a pictorului Florin Grosu.

Moderatoarea evenimentului a fost amfitrioana de la Galeriile de Artă Ștefan Luchian, Ana-Elisabeta Florescu. În fața publicului prezent au răsunat acordurile imnului Steaua Nordului, imn dedicat Luceafărului poeziei românești, Poetul Mihai Eminescu, la împlinirea a 150 de ani de la debutul său literar (versuri: Paula Romanescu & D.M. Gaftoneanu, muzica: Bogdan Cojocaru).

A cântat baritonul Bogdan Cojocaru acompaniat de pianistul Bogdan Chiroșcă, au susținut minirecitaluri actorii Petronela Lorena Chiribuță și Cezar Amitroaie, violoniștii Gheorghe Petrescu și Florentin Ruță, Loredana Ionela Chirilă- violoncel, Dan Iordăcheanu- violă, cu toții profesioniști de excepție, care au fost aplaudați în repetate rânduri pentru calitatea interpretării.

Au susținut frumoase intervenții prof. Elena Condrei, prof. Petruț Pârvescu, Steliana Băltuță, Marieta Baciu, Dumitru Petraș- cu un poem- și epigramistul Gheorghe Hreapcă.

Medaliile STEAUA NORDULUI 2015 (inițiativă și materializare a scriitorului D.M. Gaftoneanu, căruia i-au fost prezentate ultimele trei cărți apărute de către prof. Maria Baciu, prof. Gheorghe Median și prof. Georgică Manole), s-au acordat unui grup de personalități ale culturii botoșănene pentru întreaga activitate- prof. Dumitru Lavric (care, din motive obiective, nu a putut fi prezent la ediția de anul trecut), ing. Nicolae Iosub, col. Florea Macovei, dr. Dan Prodan,  ing. Paul-Mircea Iordache, col. dr. Sergiu Balanovici, actrița Petronela Lorena Chiribuță și violonistul Gheorghe Petrescu (ordinea prezentării este una aleatorie).

La masa grupului de inițiativă au luat loc D.M. Gaftoneanu, Petruț Pârvescu, Gheorghe Hreapcă și Mihai Cornaci.

Organizatorii adresează în mod public mulțumiri pentru susținerea acestui eveniment Consiliului Local Botoșani, de asemenea, d-lui director al muzeului, Aurel Melniciuc, d-lui director Ion Istrate de la revista "Luceafărul", sponsorilor, pictorului Florin Grosu și colegilor epigramiști veniți din țară.

Facem publică lista de laureați de la Concursul Național de Poezie și Epigramă Steaua Nordului 2017:

Ion Diviza- Chișinău 
Ioan Toderașcu- Costești, Vaslui
Gheorghe Bălăceanu- Iași
Grigore Chitul- Bistrița
Pavel Lică- București 
Laurentiu Ghiță- București
Valentin David- Hunedoara
Any Drăgoianu- Țînțăreni, Gorj 
Petre Ion Florin Vasilescu, Dolj

Mulțumiri și felicitări călduroase tuturor, participanți și laureați!

În numele grupului de inițiativă al asociației culturale STEAUA NORDULUI, D.M. Gaftoneanu

(Comunicat de presa)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, mare sărbătoare a creștinătății - VIDEO

Sâmbătă, 23 Iunie 2018
141

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul este praznuita pe 24 iunie. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor si sub denumirea de Sanziene sau Dragaica.Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea ...

Înregistrările video în procesele penale: Chiar nu vor mai fi folosite ca probe, de acum înainte?

Sâmbătă, 23 Iunie 2018
498

Probabil ați aflat deja că multe, multe modificări la Codul de procedură penală au fost adoptate săptămâna aceasta în Parlament. Ați aflat, poate, din informațiile oferite de alț...

Iohannis, după condamnarea lui Dragnea: Sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat!

Sâmbătă, 23 Iunie 2018
573

Preşedintele Klaus Iohannis se află la Sibiu, cu ocazia reuniunii de liceu a foştilor săi elevi. "Sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat de preşedinţe al Rom&aci...