Premiile culturale "Steaua Nordului" 2017

Premiile culturale "Steaua Nordului" 2017

Sâmbătă, 21 octombrie 2017, orele 11,00 a avut loc cea de-a treia ediție a manifestării publice STEAUA NORDULUI, reuniune culturală desfășurată la sala mare a oglinzilor de la Muzeul Județean de Istorie Botoșani și susținută prin proiectul cu finanțare nerambursabilă "Steaua Nordului" de către Consiliul Local al municipiului Botoșani.

Ca și la precedentele ediții, iubitorii de cultură din localitate și dinafara acesteia au fost prezenți în număr mare la debutul spectacolului pentru a asista la decernarea diplomelor și medaliilor STEAUA NORDULUI, la care s-au adăugat premii în bani și cărți, la recitalul de muzică clasică, poezie și epigramă și pentru vizionarea minigaleriei de portrete a pictorului Florin Grosu.

Moderatoarea evenimentului a fost amfitrioana de la Galeriile de Artă Ștefan Luchian, Ana-Elisabeta Florescu. În fața publicului prezent au răsunat acordurile imnului Steaua Nordului, imn dedicat Luceafărului poeziei românești, Poetul Mihai Eminescu, la împlinirea a 150 de ani de la debutul său literar (versuri: Paula Romanescu & D.M. Gaftoneanu, muzica: Bogdan Cojocaru).

A cântat baritonul Bogdan Cojocaru acompaniat de pianistul Bogdan Chiroșcă, au susținut minirecitaluri actorii Petronela Lorena Chiribuță și Cezar Amitroaie, violoniștii Gheorghe Petrescu și Florentin Ruță, Loredana Ionela Chirilă- violoncel, Dan Iordăcheanu- violă, cu toții profesioniști de excepție, care au fost aplaudați în repetate rânduri pentru calitatea interpretării.

Au susținut frumoase intervenții prof. Elena Condrei, prof. Petruț Pârvescu, Steliana Băltuță, Marieta Baciu, Dumitru Petraș- cu un poem- și epigramistul Gheorghe Hreapcă.

Medaliile STEAUA NORDULUI 2015 (inițiativă și materializare a scriitorului D.M. Gaftoneanu, căruia i-au fost prezentate ultimele trei cărți apărute de către prof. Maria Baciu, prof. Gheorghe Median și prof. Georgică Manole), s-au acordat unui grup de personalități ale culturii botoșănene pentru întreaga activitate- prof. Dumitru Lavric (care, din motive obiective, nu a putut fi prezent la ediția de anul trecut), ing. Nicolae Iosub, col. Florea Macovei, dr. Dan Prodan,  ing. Paul-Mircea Iordache, col. dr. Sergiu Balanovici, actrița Petronela Lorena Chiribuță și violonistul Gheorghe Petrescu (ordinea prezentării este una aleatorie).

La masa grupului de inițiativă au luat loc D.M. Gaftoneanu, Petruț Pârvescu, Gheorghe Hreapcă și Mihai Cornaci.

Organizatorii adresează în mod public mulțumiri pentru susținerea acestui eveniment Consiliului Local Botoșani, de asemenea, d-lui director al muzeului, Aurel Melniciuc, d-lui director Ion Istrate de la revista "Luceafărul", sponsorilor, pictorului Florin Grosu și colegilor epigramiști veniți din țară.

Facem publică lista de laureați de la Concursul Național de Poezie și Epigramă Steaua Nordului 2017:

Ion Diviza- Chișinău 
Ioan Toderașcu- Costești, Vaslui
Gheorghe Bălăceanu- Iași
Grigore Chitul- Bistrița
Pavel Lică- București 
Laurentiu Ghiță- București
Valentin David- Hunedoara
Any Drăgoianu- Țînțăreni, Gorj 
Petre Ion Florin Vasilescu, Dolj

Mulțumiri și felicitări călduroase tuturor, participanți și laureați!

În numele grupului de inițiativă al asociației culturale STEAUA NORDULUI, D.M. Gaftoneanu

(Comunicat de presa)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...