PREMIERA la Teatrul Mihai Eminescu: "Caii la fereastra", in regia lui Petru Vutcarau FOTO

PREMIERA la Teatrul Mihai Eminescu: "Caii la fereastra", in regia lui Petru Vutcarau FOTO
Botosanenii sunt asteptati joi, 12 aprilie, de la ora 19.00, la premiera spectacolului "Caii la fereastra", de Matei Visniec, in regia lui Petru Vutcarau.
 
Regizorul a ales, din dramaturgia extrem de generoasa a lui Matei Visniec, o piesa scrisa in anii 1985, cu doi inainte ca scriitorul sa paraseasca tara natala, pentru a se stabili in Franta.

"E un text "deschis" si de fiecare data cand este montat, pe mine ma intereseaza ce a vazut noul regizor, noii actori, noul public in aceasta piesa. Pentru ca teatrul este un spatiu de dezbatere, de inovatie, de inventie, de interpretare, de descoperire. Imi place sa ma las surprins de ceea ce descopera ceilalti in textele mele", scrie Matei Visniec.

Regia artistica este semnata de Petru Vutcarau, scenografia apartine lui Mihai Pastramagiu, iar Sergiu Screlea este responsabil de ilustratia muzicala.

Din distributie fac parte actorii Bogdan Muncaciu, Gina Patrascu, Ioan Cretescu, Volin Costin, Andreea Motcu, Mirela Nistor, Alexandru Dobinciuc.Regizorul Petru Vutcarau incearca, prin textul lui Matei Visniec, sa atraga atentia asupra fenomenului de dezumanizare care atinge in special tinerele generatii, fiind nevoie de o revizuire a modului in care convietuim pe Pamant.

"Este vorba despre faptul ca oamenii se ucid. Se ucid fara rost, fara sens. Se ucid la infinit, fara a se opri. Sunt razboaie, varsari de sange, suferinte. Dar oamenii se ucid si prin relatiile dintre ei. Se ucide personalitatea din om. Generatiile tinere sunt dezumanizate. Omul are si aceasta pornire nefasta de a distruge tot ceea ce se afla in jurul sau. Iar unii oameni se imbogatesc si traiesc tocmai de pe seama acestor distrugeri", spune regizorul spectacolului a carui premiera va avea loc joi, pe scena Teatrului Mihai Eminescu din Botosani.
 

Petru Vutcarau s-a nascut la 11 iulie 1960, intr-o familie de tarani din comuna Bardar, Ialoveni, R.Moldova. Este absolvent al Scolii Superioare de Teatru "Boris Shchiukin" din Moscova, Rusia, Actorie, clasa lui Anatolii Borisov. A mai absolvit Cursurile Superioare de Regie Teatru de pe langa Teatrul Armatei din Moscova, Rusia, clasa lui Ion Ungureanu. Absolvent al Institutului de Teatru "Shota Rustaveli" din Tbilisi, Georgia, facultatea regie teatru, clasa lui Nugzar Lordkipanidze. In 1990 fondeaza la Chisinau Teatrului "Eugene Ionesco". In 1994 organizeaza la Chisinau primul Festival International de Teatru din R. Moldova, Bienala Teatrului "Eugene Ionesco", BITEI. A montat ca regizor peste o suta de spectacole atat in R.Moldova, cat si in alte tari asa cum ar fi Italia, Franta, Romania, Rusia, Japonia, Turcia. A predat actoria la diverse scoli de teatru din Franta, Italia, Rusia si Japonia.

La Botosani, regizorul a montat  in anul 1994 "Ciocanul", de Gilles Pidoux,  si in 1995 "Ultimul examen", de Ludmila Brazunovskaia. 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Loc de dat cu… EPIGRAMA (VII)

astăzi, 20:10
288

La 24 septembrie 1948, se naşte la Botoşani distinsul istoric şi publicist IONEL BEJENARU. Ataşat spaţiului botoşănean, l-a gratulat cu  peste 15 lucrări de o ţinută ştiinţifică...

Jandarmi huiduiți la un meci după ce au cerut înlăturarea unor bannere cu mesajul "Moldova vrea autostradă"

astăzi, 15:26
313

Suporterii ieseni au afisat la meciul de fotbal Poli Iasi - Dinamo, de vineri seara, bannere cu mesajele "Moldova vrea autostrada" si "Moldova cere echitate si respectarea drepturilor&q...

La mulți ani, SOFIA VICOVEANCA - "Nu mi-a fost greu să port costumul, pentru că în acest costum eu m-am născut!"

astăzi, 10:47
986

Sofia Vicoveanca s-a născut la data de 23 septembrie 1941 în comuna Toporăuți (Toporuica de astăzi), localitate aflată în apropiere de orașul Cernăuți (astăzi în Ucraina), p...