Pr. LUCIAN LEONTE: "Parintele Iustin Parvu este un stalp al ortodoxiei!" - FOTO

Pr. LUCIAN LEONTE: "Parintele Iustin Parvu este un stalp al ortodoxiei!" - FOTO

 Parintele protopop Lucian Leonte, la lansarea cartii Parintelui Iustin  

Un eveniment inedit, de inalta incarcatura spirituala, s-a petrecut sambata seara, in curtea Bisericii Duminica Mare din Botosani, sute de credinciosi asistand la lansarea cartii "Daruri duhovnicesti", a Parintelui Iustin Parvu.

Dupa slujba Vecerniei prilejuita de sarbatoarea Pogorarii Duhului Sfant, al carui hram il poarta Biserica Duminica Mare, Parintele protopop Lucian Leonte s-a adresat crediciosilor, dar si celor peste 20 de preoti prezenti, predicand in special cu privire la importanta majora a sarbatorii de duminica. La finalul cuvantarii, Parintele protopop Lucian Leonte a tinut un impresionant discurs despre personalitatea Parintelui Iustin Parvu, de la Manastirea Petru Voda, indemnand credinciosii sa parcurga paginile "Darurilor duhovnicesti".



"Avem oameni care se vor duce! Parintele Iustin Parvu nu mai are mult de trait, este peste 90 de ani! Ca dansul nu sunt multi in tara asta. Sunt stalpi ai ortodoxiei! In primul rand prin rugaciunea, prin liturghisirea pe care ei o fac, la cea mai inalta calitate, ei sunt ca fierul inrosit luminat de Duhul Sfant, pentru valoarea invataturilor pe care o dau credinciosilor, a sfaturilor, pentru ca multi dintre dumneavoastra ati beneficiat de sfaturile, rugaciunile, indrumarile Parintelui Iustin Parvu", a spus in fata credinciosilor Parintele protopop Lucian Leonte.

Cartea se bazeaza pe convorbirile dintre Parintele Iustin Parvu si Adrian Alui Gheorghe, scriitorul nemtean semnand si prefata prezentei editii, care a aparut la Edituta Eikon, din Cluj, in seria Pedagogia Mantuirii, sub ingrijirea editorului Valentin Ajder, care a fost prezent la lansarea cartii.

Va prezentam cateva dintre cuvintele Parintelui Iustin Parvu, din cartea "Daruri duhovnicesti", carte disponibila in majoritatea bisericilor din municipiul Botosani, dar si la Manastirea Popauti si Manastirea Zosin:

"Omul obisnuit nu stie ca durerea ii este data cu un scop. El nu face deosebire intre momentele vietii sale, nu stie care este scopul durerii. Ca durerea e data pe lumea asta si ea cu un scop, totul e sa-l intelegi, sa-l descoperi".


"Rugaciunea mamei pentru pruncii ei este mai puternica si mai ascultata decat chiar rugaciunea preotului. La un parinte tot venea o femeie sa plateasca pentru ca sa i se intoarca baiatul plecat de acasa, pierdut in lume. I-a zis parintele: Ma, ai platit la biserici de-l poti cantari in bani...! Mai bine roaga-te pentru el, si o sa se intoarca. Rugaciunea nu are egal pe lumea asta".  

"I-as certa pe romani pentru ca le-a dat Dumnezeu cele mai frumoase daruri si ei nu par sa fie constienti de asta. Intre daruri amintesc jertfa crestineasca a inaintasilor, valorile culturale si intelectuale, o biserica vie. Apoi au la indemana un pamant care da de toate, numai sa intinzi mana, sa-l sapi. Ei, cu toate astea romanul pare ca nu se descurca, mostenirea primita este peste puterile lui sa o administreze, sa o sporeasca.
Neamul e dezmembrat si nu mai gasesc oamenii puterea sa se uneasca in acelasi ideal, fiecare se crede mai presus de aproapele sau si de asta cauta sa infunde pe vecin, pe frate, pe prieten".


Parintele Iustin Parvu, staretul Manastirii Petru Voda din Neamt, este unul dintre supravietuitorii inchisorilor comuniste, el marturisind crestinilor atat despre atrocitatile unui sistem ucigas, dar si despre minunile petrecute in sufletul detinutilor. Parintele Iustin s-a implicat in ridicarea monumentului de la Aiud, dedicat martirilor neamului, loc unde s-a ridicat, in ultimii ani, si o manastire sub altarul careia se afla oasele marilor oameni de cultura care au patimit in inchisori: Mircea Vulcanescu, Parintele Sandu Tudor, Valeriu Gafencu si multi altii.

Dupa 1990, Parintele Iustin s-a intors in satul natal, Petru Voda, unde pe pamantul mostenit de la parintii sai a ridicat o minunata manastire, denumita si Micul Voronet, inchinata Martirilor Neamului. 


 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie antidrog a specialiștilor CPECA în mai multe școli din județul Botoșani, ce informații au primit elevii! (Foto)

astăzi, 10:05
8

Săptămâna aceasta, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, la Colegiului Național ,,...

Atenție la condițiile de trafic! Cod galben de ceață în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 09:21
30

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni...

Olimpiada de Limba și literatura ucraineană maternă 2024 – etapa națională – se va desfășura începând de luni la Botoșani

astăzi, 09:05
20

În perioada 22-25 aprilie 2024, la Botoșani se va desfășura a XXX-a ediție a Olimpiadei naționale de limba și literatura ucraineană maternă – etapa națională, un eveniment de pre...