Postul Crăciunului, anotimp al colindelor

Postul Crăciunului, anotimp al colindelor
În această duminică începe Postul Nașterii Domnului. O perioadă duhovnicească în care suntem chemați prin postire și pocăință la întâlnirea cu Hristos euharistic Care se naște în peștera sărăcăcioasă a Betleemului pentru a lumina peștera întunecată de păcate a sufletului nostru. Este timpul când ne pregătim să‑L primim pe Domnul nostru Iisus Hristos, copilul din ieslea Betleemului, în inimi prin colindele strămoșești, care deșteaptă inocența copilăriei la care ne cheamă Mântuitorul pentru a dobândi Împărăția cerurilor.

Biserica Ortodoxă ne îndeamnă să ne pregătim timp de 40 de zile prin postire pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos - Crăciunul (25 decembrie). Acest post începe în ziua de 15 noiembrie și ține până în ziua de 24 decembrie, inclusiv. Postul este abținerea totală sau parțială de la anumite alimente. În acest sens postul, după cum ne spune pr. prof. dr. Ene Braniște, este de mai multe feluri: postul integral, care constă în abținerea completă de la orice fel de mâncare sau băutură pe un anumit timp; postul aspru, în care se îngăduie numai consumare de hrană uscată: pâine, fructe uscate sau semințe, legume și apă; postul comun sau obișnuit, în care se admite consumarea mâncărurilor gătite din alimentele de origine vegetală, excluzându‑se orice aliment de proveniență animală; și postul ușor, în care se îngăduie consumarea peștelui și a vinului, precum și a uleiului.

40 de zile de post

Postul Crăciunului este unul comun, îmbinat în anumite zile cu postul ușor. Astfel, zilele de post ușor, anul acesta, sunt: 21, 22, 23, 28, 29, 30 noiembrie și 3, 5, 6, 7, 12, 13, 19 decembrie. Acest post este primul din cursul anului bisericesc (începe la 1 septembrie) și ne aduce aminte de timpul îndelungat petrecut în post și rugăciune de patriarhii și drepții Vechiului Testament în așteptarea venirii lui Mesia. Ca vechime datează din secolele 4‑5, iar ca formă actuală îl avem uniformizat de Sinodul local din Constantinopol din anul 1166.

Postul Nașterii Domnului, prin durata sa de 40 de zile, ne aduce aminte de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când aștepta să primească Tablele Legii.

În același sens, creștinul este chemat timp de 40 de zile să‑și curățească sufletul și trupul prin post pentru a‑L primi pe Cuvântul lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos. Ultima zi a Postului Nașterii Domnului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, este zi de post aspru deoarece se ajunează până la ora 15:00. Această zi este pentru tot românul ortodox un timp de aspră postire, de rugăciune și de lectură din Sfânta Scriptură a Noului Testament pentru a trăi bucuria Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Colindul sfânt şi bun

Deodată este și un timp al colindelor, atunci când noi, creștinii, devenim prin cânt vestitorii Nașterii Domnului. De fapt, cea mai mare parte a postului este un veritabil Anotimp al colindelor, izvorât din catavasiile Nașterii Domnului care încep să se cânte din seara zilei de 20 noiembrie. Această perioadă este una de bucurie care ne amintește la toți de frumusețile copilăriei, de bucuria darurilor și mai ales ne pregătește să‑L primim pe Hristos ca darul cel mai de preț pe care l‑a făcut Dumnezeu Tatăl pentru mântuirea noastră.

Începem în această duminică o perioadă de urcuș duhovnicesc acompaniat de bucuria unică a colindului românesc.
Colindul sfânt şi bun al românilor este o prezentare sub forma cântului românesc a momentului Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos conform prezentării făcute de Sfinţii Apostoli şi Evanghelişti Matei şi Luca.

Ne pregătim prin Sfintele Taine

Perioada postului este una de pregătire nu numai trupească, ci mai ales sufletească pentru a pătrunde în taina Betleemului care este, prin Nașterea Domnului, începutul mântuirii noastre. De aceea, creștinii sunt îndemnați mai ales în timpul postului să se spovedească și, dacă primesc binecuvântare de la duhovnic, să se împărtășească cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos. Creștinul nu trebuie să uite că pregătirea sa pentru Crăciun nu este doar una culinară și mercantilă, ci una duhovnicească, când omul își primenește sufletul pentru a sărbători creștinește Crăciunul. Capătul timpului de postire pentru Nașterea Domnului este tocmai punctul său culminant, ziua Ajunului Crăciunului, când Biserica ne îndeamnă să o petrecem în postire adâncă și pregătire în chip duhovnicesc pentru marea sărbătoare.

În tradiţia noastră românească, în Ajunul Crăciunului, preotul, însoţit de cântăreţ şi precedat de copiii cu chiralesa, vine cu icoana Naşterii Domnului cântând troparul sărbătorii: "Naşterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, răsărit‑a lumii Lumina cunoştinţei; că întru dânsa cei ce slujeau stelelor, de la stea s‑au învăţat să se închine Ţie, Soarelui dreptăţii, şi să Te cunoască pe Tine, Răsăritul cel de sus, Doamne, slavă Ţie", vesteşte ca şi îngerii şi păstorii Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

"Veți găsi un Prunc înfășat, culcat în iesle"

Pentru a ajunge la bucuria Crăciunului, Biserica ne cheamă pe fiecare în parte să ne jertfim trupurile prin postire pentru a ne hrăni sufletul din bucuriile duhovnicești ale postului care să ne ducă la fericirea trăită de păstori atunci când îngerii le‑au vestit: "Vi s‑a născut astăzi Mântuitor, Care este Hristos Domnul, în Cetatea lui David. Și acesta vă va fi semnul: Veți găsi un Prunc înfășat, culcat în iesle" (Luca 2, 11‑12) și să cântăm imnul de bucurie îngerească: "Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, și pe pământ pace între oameni bunăvoire!"  (Luca 2, 14).
ziarullumina.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

VIDEO - Protest in fata Guvernului: Referendum pentru toti sa stim daca suntem hoti! Anticipate!

Miercuri, 20 Iunie 2018
284

Peste 2.000 de persoane s-au strans miercuri seara in Piata Victoriei, dupa ce mare parte au protestat la amiaza la Parlament fata de modificarile periculoase aduse de PSD, ALDE si UDMR Codului de Pro...

Circ în toată regula făcut de un șofer, după ce a produs un accident pe strada Pacea!

Miercuri, 20 Iunie 2018
2259

Astăzi, poliţiştii Biroului Rutier - Poliţia municipiului Botoşani au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de un bărbat de 36 de ani, din municipiul Botoşani, bănuit de ...

Sentința definitivă pentru Dan Șova: 3 ani de închisoare cu executare!

Miercuri, 20 Iunie 2018
328

Trei ani este pedeapsa pentru Dan Şova, la ultimul termen al procesului CET Govora. În primă instanţă, fostul senator fusese condamnat tot la trei ani de detenţie, pentru trafic de influen...