Portretul poeţilor la tinereţe! Un cenaclu "altfel", în apropierea Zilei Culturii Naţionale FOTO- VIDEO

Portretul poeţilor la tinereţe! Un cenaclu "altfel", în apropierea Zilei Culturii Naţionale FOTO- VIDEO
Este mai mult decât tradiţie ca mijlocul lunii ianuarie să adune la Botoşani oameni de cultură, poeţi mari şi mici, scriitori mari şi mici, cu referire la vârsta lor. Manifestările dedicate Zilelor Eminescu şi Zilei Culturii Române au început, cum altfel, la Biblioteca Judeţeană "Mihai Eminescu", cu o serie de manifestări dedicate Poetului.

Ne concentrăm atenţia asupra Cenaclului literar "Portretul artistului în tinereţe", ai cărui invitaţi fac parte din lumi diferite, dar au un punct comun: poezia. La Cenaclu s-au prezentat cum au ştiut mai frumos micii poeţi din cenaclul "Litera S" de la Stăuceni, coordonaţi de Gabriel Atănăsoaie, artiştii de la "Luceafărul" Hăneşti, conduşi de profesorul Georgică Manole, poeţii din grupul "Caietele lui Cain", coordonaţi de profesorul Napoleon Ungureanu, şi Cenaclul "Nichita Stănescu" din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, condus de Lidia Obeadă.






Cele cinci domnişoare de la Stăuceni au dat tonul poeziilor ce au răsunat în sala de lectură a Bibliotecii, cu ajutorul microfoanelor, pentru că emoţiile şi publicul şi-au spus cuvântul asupra vocilor tinerelor scriitoare. Au urmat apoi "copiii speciali" de la Hăneşti, după cum i-a prezentat Georgică Manole, vocal şi decis să arate tuturor de ce sunt capabili elevii lui.



Cu un zâmbet, cu o glumă, elevii şi-au rostit poeziile pregătite şi mai toate având ca temă "iarna în sat". Mai puţin o fetişoară care s-a încăpăţânat, cum numai un poet poate să se încăpăţâneze, şi să prezinte două poezii despre umbră. Dacă au respectat sau nu canoanele poetice, numai specialiştii pot spune, cert este însă că pentru "profani", poeziile au părut simple şi sincere.



Profesorul Ungureanu a venit de la Penitenciarul Botoşani cu patru deţinuţi-poeţi. Nimic de mirare până aici, pentru că în "Caietele lui Cain" se scrie mult şi demult. Fiecare dintre cei patru are un stil propriu de a-şi exprima gândurile şi trăirile, de la expunerea realităţii nude, la versuri cu tentă erotică sau versuri glumeţ- ironice.



Ionel Simota şi Gheorghe Filip sunt poliţişti, ofiţeri în cadrul Inspectoratului de Poliţie Harghita şi poeţi. Ionel Simota a adus la Botoşani ultima carte de versuri, intitulată "Cântare şi tăcere", a cărei prezentare a făcut-o Gheorghe Filip, recitând de altfel şi câteva poezii. Cei doi, alături de Lidia Obeadă, au adus un alt tonus manifestării, glumele reuşind să-şi facă loc printre prezentări.




Dar pentru cei care îi cunosc, relaxarea lor nu e o noutate. De exemplu, Gheorghe Filip este purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita şi a ajuns în atenţia publică prin modul de comunicare a evenimentelor, şi anume în versuri. Cu ocazia prezenţei la Botoşani a reprezentanţilor Cenaclului M.A.I., au fost primiţi cu braţele deschise în acest cadru şi doi botoşăneni- Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, şi Vasile Neamţu de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, ambii pasionaţi de poezie.

Cenaclul "Portretul artistului în tinereţe" s-a încheiat cu bomboane de ciocolată, servite cu dărnicie de bibliotecarii botoşăneni, alături de miros de poezie în apropierea Zilei Culturii Naţionale.
 


(informaţie de presă, în viziunea lui Gheorghe Filip- captură site IPJ Harghita)

 

Spune-ne opinia ta