Poeţi români la Eminescu acasă: 125 DE ANI DE POSTERITATE EMINESCIANĂ

Poeţi români la Eminescu acasă: 125 DE ANI DE POSTERITATE EMINESCIANĂ
În cadrul Zilelor Eminescu, organizate la Botoşani în perioada 13-16 iunie 2014, scriitorii se vor reuni în cadrul manifestării "Poeţi români la Eminescu acasă: 125 DE ANI DE POSTERITATE EMINESCIANĂ".

Manifestările culturale vor debuta cu un pelerinaj la Vorona si Ipotesti. Pe 14 iunie, la ora 21.00, se va desfăşura un Recital nocturn cu participarea poeţilor invitaţi, la Biserica Uspenia.

Pe 15 iunie, la ora 16.00, este organizat în Parcul Eminescu din municipiul Botoşani Salonul stradal de carte de poezie, prezentari de carţi, sesiune de autografe, recital poetic-muzical, cu decernarea Premiului EMINESCU - 125. Momentele muzicale vor fi asigurate de Cvartetul MELOS.

"Noutatea acestei ediţii a Zilelor Eminescu, organizate la Botoşani începând din anul 1969, este adusă de comemorarea a 125 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu. Astfel, Fundaţia Culturală "Hyperion-C.B." Botoşani, al cărei preşedinte sunt, a iniţiat proiectul cultural Poeţi români la Eminescu acasă. 125 de ani de posteritate eminesciană, proiect realizat prin contract de asociere cu Primăria Municipiului Botoşani. Ideea a plecat de la faptul de a readuce în memoria localnicilor dar şi a tuturor celor interesaţi de biografia lui Mihai Eminescu că acesta s-a născut la Botoşani, nu aşa cum se aude adesea din gura unora că locul de naştere a acestuia ar fi Ipoteştii. Aşa a scris G. Călinescu în biografia consacrată poetului, aşa au preluat alţii şi alţii şi neadevărul a persistat. A aduce un număr impresionant de poeţi la Botoşani, care să se manifeste chiar în preajma clădirii care se află pe locul casei în care s-a născut Eminescu, imediat în apropierea Bisericii Uspenia în care pruncul Mihail a fost botezat în ziua de 15 ianuarie 1950, aşa cum stă scris în mitrica acelui timp, înseamnă a-l omagia cu chiar uneltele poetului pe cel care a creat limba literară pe care o avem acum. Acest eveniment se doreşte, în fond, pregătirea unui alt moment, de la anul, din cadrul celei de a VI-a ediţii a Congresului Naţional de Poezie, pe care fundaţia pe care o conduc îl organizează, şi anume aducerea la Botoşani, în curtea poetului, a o sută de poeţi ai lumii, adică o nouă încercare de promovare a poeziei româneşti în afară, temă pe care congresul a avut-o de la începuturile sale, adică de acum zece ani. Programul de acum cred că este elocvent în justificarea intenţiilor noastre", a declarat Gellu Dorian, preşedintele Fundaţiei Culturale "Hyperion- C.B." Botoşani.

Participa scriitorii Cassian Maria Spiridon, Lucian Vasiliu, Liviu Ioan Stoiciu, Daniel Corbu, Ioan Radu Vacarescu, Ion Pop, Adrian Popescu, Calin Vlasie, Ioan Es. Pop, Adrian Alui Gheorghe, Marius Chelaru, George Vulturescu, Sterian Vicol, Radu Florescu, Nicolae Sava, Vasile Spiridon, Emilian Galaicu Paun, Ghenadie Nicu, Anatol Moraru, Iulian Filip, Dan Mircea Cipariu, Ion Muresan, Gavril Ţarmure, Dan Coman, Vlad A. Gheorghiu, Bogdan Federeac, Valentin Talpalaru, Rita Chirian, Radu Vancu, Dragos Varga, Angela Baciu, Paul Gorban, Lia Faur, Ovidiu Morar, Aurel Buzincu, Mariana Boca, Dorel Fînaru, Vasile Ilincan, Oana Strugaru, Luminiţa Amarie, Nicolae Tzone, Marius Grama, Nicoleta Onofrei, Dorina Balan, Gabriel Nicolae Mihaila, Gisèle Vanhese, Antonio Patras, Roxana Patras, Dragos Cojocaru, Doina Popa, Valentin Ajder, Gheorghe Ene, Carmelia Leonte, Vasile Tudor, Gellu Dorian, Lucian Alecsa, Nicolae Corlat, Petruţ Pârvescu, Vlad Scutelnicu, Dumitru Necsanu, Vasile Iftime, Ala Sainenco, Cristina Prisacaru-Soptelea, Nina Viciriuc, Mircea Oprea, Gabriel Alexe, Victor Teisanu, Stelorian Morosanu, Maria Baciu, Dumitru Ţiganiuc, Dumitru Ignat, Emanoil Marcu, Adi Cristi si Aurel Stefanache.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A ajuns cu roțile în sus, din cauza vitezei!

astăzi, 14:35
157

Viteza la volan i-a venit de hac unui bărbat în vârstă de 33 de ani! Joi dimineață, conducătorul auto aflat la volanul unui autoturism Peugeot circula dinspre Dorobanți către Podeni...

COD GALBEN pentru Botoșani: Ploi torențiale, vijelii, descărcări electrice și grindină!

astăzi, 14:24
655

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de tip COD GALBEN, valabilă pe 22 iunie, între orele 6.00 și 23.00. Pe arii extinse va fi instabilitate atm...

Botoșănean amendat și marfă confiscată!

astăzi, 13:29
189

Poliţiştii oraşului Săveni au depistat, ieri, pe drumul naţional DN 29, pe raza comunei Avrămeni, un autocamion condus de un bărbat de 63 de ani, din aceeaşi localitate. Cu oca...