Poeţi români la Eminescu acasă: 125 DE ANI DE POSTERITATE EMINESCIANĂ

Poeţi români la Eminescu acasă: 125 DE ANI DE POSTERITATE EMINESCIANĂ
În cadrul Zilelor Eminescu, organizate la Botoşani în perioada 13-16 iunie 2014, scriitorii se vor reuni în cadrul manifestării "Poeţi români la Eminescu acasă: 125 DE ANI DE POSTERITATE EMINESCIANĂ".

Manifestările culturale vor debuta cu un pelerinaj la Vorona si Ipotesti. Pe 14 iunie, la ora 21.00, se va desfăşura un Recital nocturn cu participarea poeţilor invitaţi, la Biserica Uspenia.

Pe 15 iunie, la ora 16.00, este organizat în Parcul Eminescu din municipiul Botoşani Salonul stradal de carte de poezie, prezentari de carţi, sesiune de autografe, recital poetic-muzical, cu decernarea Premiului EMINESCU - 125. Momentele muzicale vor fi asigurate de Cvartetul MELOS.

"Noutatea acestei ediţii a Zilelor Eminescu, organizate la Botoşani începând din anul 1969, este adusă de comemorarea a 125 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu. Astfel, Fundaţia Culturală "Hyperion-C.B." Botoşani, al cărei preşedinte sunt, a iniţiat proiectul cultural Poeţi români la Eminescu acasă. 125 de ani de posteritate eminesciană, proiect realizat prin contract de asociere cu Primăria Municipiului Botoşani. Ideea a plecat de la faptul de a readuce în memoria localnicilor dar şi a tuturor celor interesaţi de biografia lui Mihai Eminescu că acesta s-a născut la Botoşani, nu aşa cum se aude adesea din gura unora că locul de naştere a acestuia ar fi Ipoteştii. Aşa a scris G. Călinescu în biografia consacrată poetului, aşa au preluat alţii şi alţii şi neadevărul a persistat. A aduce un număr impresionant de poeţi la Botoşani, care să se manifeste chiar în preajma clădirii care se află pe locul casei în care s-a născut Eminescu, imediat în apropierea Bisericii Uspenia în care pruncul Mihail a fost botezat în ziua de 15 ianuarie 1950, aşa cum stă scris în mitrica acelui timp, înseamnă a-l omagia cu chiar uneltele poetului pe cel care a creat limba literară pe care o avem acum. Acest eveniment se doreşte, în fond, pregătirea unui alt moment, de la anul, din cadrul celei de a VI-a ediţii a Congresului Naţional de Poezie, pe care fundaţia pe care o conduc îl organizează, şi anume aducerea la Botoşani, în curtea poetului, a o sută de poeţi ai lumii, adică o nouă încercare de promovare a poeziei româneşti în afară, temă pe care congresul a avut-o de la începuturile sale, adică de acum zece ani. Programul de acum cred că este elocvent în justificarea intenţiilor noastre", a declarat Gellu Dorian, preşedintele Fundaţiei Culturale "Hyperion- C.B." Botoşani.

Participa scriitorii Cassian Maria Spiridon, Lucian Vasiliu, Liviu Ioan Stoiciu, Daniel Corbu, Ioan Radu Vacarescu, Ion Pop, Adrian Popescu, Calin Vlasie, Ioan Es. Pop, Adrian Alui Gheorghe, Marius Chelaru, George Vulturescu, Sterian Vicol, Radu Florescu, Nicolae Sava, Vasile Spiridon, Emilian Galaicu Paun, Ghenadie Nicu, Anatol Moraru, Iulian Filip, Dan Mircea Cipariu, Ion Muresan, Gavril Ţarmure, Dan Coman, Vlad A. Gheorghiu, Bogdan Federeac, Valentin Talpalaru, Rita Chirian, Radu Vancu, Dragos Varga, Angela Baciu, Paul Gorban, Lia Faur, Ovidiu Morar, Aurel Buzincu, Mariana Boca, Dorel Fînaru, Vasile Ilincan, Oana Strugaru, Luminiţa Amarie, Nicolae Tzone, Marius Grama, Nicoleta Onofrei, Dorina Balan, Gabriel Nicolae Mihaila, Gisèle Vanhese, Antonio Patras, Roxana Patras, Dragos Cojocaru, Doina Popa, Valentin Ajder, Gheorghe Ene, Carmelia Leonte, Vasile Tudor, Gellu Dorian, Lucian Alecsa, Nicolae Corlat, Petruţ Pârvescu, Vlad Scutelnicu, Dumitru Necsanu, Vasile Iftime, Ala Sainenco, Cristina Prisacaru-Soptelea, Nina Viciriuc, Mircea Oprea, Gabriel Alexe, Victor Teisanu, Stelorian Morosanu, Maria Baciu, Dumitru Ţiganiuc, Dumitru Ignat, Emanoil Marcu, Adi Cristi si Aurel Stefanache.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone își prezintă scuzele după victoria Botoșaniului cu Dinamo: ”Vreau să explic de ce mi-am ieșit din fire!”

astăzi, 08:48
108

Bogdan Andone (49 de ani), antrenorul celor de la FC Botoșani, a avut o ieșire nervoasă la partida câștigată cu Dinamo, 2-1.Tehnicianul s-a certat cu arbitrul partidei, în prima r...

Verdictul medicilor în cazul morții artistului de 40 de ani, din Botoșani. ”Nu a suferit, s-a stins brusc...”

astăzi, 08:12
507

Durere imensă în familia cunoscutului artist Daniel Relenschi. Fratele său, Cătălin, care devenise la rândul său cunoscut prin creațiile plastice, s-a stins din viață la doar 40 de...

Orașul în sărbătoare: O nouă pictură stradală în Botoșani! (Foto)

astăzi, 07:34
269

În Parcul Primăriei Municipiului Botoșani, începând de miercuri, 24 aprilie, cetățenii pot admira o nouă pictură stradală.Potrivit prof. Claudia Hârtie, de la Școal...