Pelerin: Manastirea Paltin de la Petru Voda

Pelerin: Manastirea Paltin de la Petru Voda
Manastirea Paltin este o manastire ortodoxa, cu obste de maici, aflata la foarte mica distanta de Manastirea Petru Voda. Fiind inchinata Adormirii Maicii Domnului si Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, manastirea adaposteste o obste de peste o suta de maici. Aceasta este de fapt asezamantul social-filantropic al Manastirii Petru Voda.

Inceputurile acestei manastiri-asezamant se regasesc undeva in jurul anului 2000, cand parintele Iustin Parvu, duhovnicul de la Manastirea Petru Voda, isi arata dorinta de a infiinta un asezamant social-filantropic pentru romanii nevoiasi: copii fara familie, bolnavi si batrani. Initial nu s-a urmarit ridicarea unui asezamant monahal de mare amploare, parintele Iustin Parvu dorind numai a amenaja un loc simplu, unde cei nevoiasi sa fie mangaiati intru neputintele lor: oameni sarmani, oameni bolnavi si copii neajutorati, pentru care societatea nu a gasit loc, timp sau resurse.

Manastirea Paltin - Asezamantul Petru Voda

Manastirea Paltin, inchinata Adormirii Maicii Domnului, se afla in centrul Asezamantului filantropic Petru Voda. Langa bisericuta de lemn se afla un spital, dotat cu toate cele necesare (laboratoare si cabinete medicale), si un azil de batrani. Tot in incinta centrului monahal de la Paltin se afla astazi si o scoala pentru copii, unde cativa zeci de copii invata si locuiesc.

Pentru inceput, in anul 1999, parintele Iustin Parvu a amenajat un loc unde sa poata vietui cateva maici batrane, bolnave si neputincioase, putin mai jus de Manastirea Petru Voda. In timp, aici s-au retras si unele maici cu pregatire medicala corespunzatoare: maici cu studii superioare in medicina, in asistenta sociala si in pedagogie. Pe langa un corp smerit de chilii, locul s-a imbogatit si cu un paraclis, inchinat Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, pentru savarsirea sfintelor slujbe.

In anul 2003 se va pune temelia pentru o biserica mai mare, care va fi construita din lemn, pe o fundatie de piatra. Biserica Adormirea Maicii Domnului a fost lucrata de cativa mesteri veniti chiar din Maramures. Aceiasi mesteri vor lucra si lemnul necesar celorlalte cladiri ale Asezamantului social-filantropic Petru Voda. In scurt timp, biserica va fi zugravita in fresca.

In ziua de 8 noiembrie 2005, patriarhul Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a sfintit Biserica Sfintii Mihail si Gavriil, a Manastirii Petru Voda. Cu aceasta ocazie vor fi sfintite si unele cladiri ale Asezamantului, printre care caminul pentru copii, camin zidit intre anii 2000-2001. In ziua de 2 noiembrie 2008 a avut loc sfintirea Manastirii Paltin, de catre Preasfintitul Calinic Botosaneanul, la slujba participand si parintele Iustin Parvu, ocazie cu care el a si fost numit arhimandrit.

Din dorinta de a oferi un sprijin moral si material copiilor nevoiasi, Fundatia Petru Voda, intemeiata la initiativa parintelui Iustin Parvu, a reusit, prin mila si ajutorul lui Dumnezeu, sa construiasca un asezamant pentru cativa zeci de copii saraci, lipsiti de cele mai elementare mijloace de acces la educatie. Fie ca invata, se joaca sau se roaga, copiii de la Manastirea Paltin se afla neincetat sub Acoperamantul Maicii Domnului.

Maicile din Asezamantul Petru Voda se nevoiesc neincetat inspre mantuire, din zori si pana in miez de noapte: toata ziua de ocupa de copii si de batrani, in vreme ce noaptea o inchina intotdeauna rugaciunilor, slujbelor si nevointelor personale. Slujba incepe in fiecare zi, la miezul noptii, si tine pana la ora 04.00. Randuiala slujbelor din manastire urmeaza fidel regulile Sfantului Sava cel Sfintit.

Printre slujirile social-filantropice, maicile indeplinesc si multe alte ascultari, precum: gradinaritul, cresterea animalelor, broderia, croitoria, zugravirea de icoane, culegerea si editarea de materiale scrise. O parte dintre maici se ocupa cu prelucrarea plantelor medicinale, in cadrul unui laborator; acestea prepara medicamente naturiste.

Momentan inca se mai lucreaza la imbunatatirea conditiilor din Asezamantul socio-medical (spital), dorindu-se si zidirea unei noi cladiri, pentru batrani. In anul 2006 s-a inceput construirea unei noi cladiri sociale, care va avea 40 de paturi, cabinet de medicina generala, o sala de tratamente si cabinet stomatologic, un ecograf, o farmacie si un minilaborator de analize medicale. Acest asezamant va avea un paraclis cu hramul Sfantul Ierarh Spiridon. Noua cladire se afla in faza de finalizare, urmand a fi dat in functiune cat mai repede.

Manastirea Petru Voda, judetul Neamt, Romania
Telefon: + 40 233257003
Fax: + 40 233 257257


Casa de copii de la Petru Voda:
Telefon: +40 233 257257
Mobil: +40788.569.517


Asezamant medico-social Petru Voda:
Telefon: +40 233 257257
Mobil: +40788.579.124






 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Deschiderea oficială a Olimpiadei Naționale de Limba ucraineană la Botoșani (Foto)

astăzi, 09:22
48

În perioada 22-25 aprilie 2024, la Botoșani se desfășoară a XXX-a ediție a Olimpiadei naționale de limba și literatura ucraineană maternă – etapa națională, un eveniment de pres...

USR Botoșani: Primari cu apucături de mafiot

astăzi, 08:42
162

Apropierea alegerilor de pe 9 iunie și intrarea în campania electorală scoate ce-i mai rău din anumiți primari și acoliți ai acestora. Membrii Alianței Dreapta Unită se confruntă cu sit...

Fals polițist descoperit de DIICOT, ce ”arsenal” au găsit polițiștii în mașina unui botoșănean!

astăzi, 08:21
255

În luna ianuarie 2024, martorul denunțător G.G., care are calitatea de inculpat într-un dosar al DIICOT Iași, în care este acuzat de trafic de persoane și proxenetism, și se afl...