Patriarhul TEOCTIST a fost evocat ACASĂ, la împlinirea a 100 de ani de la naştere! VIDEO
FOTOREPORTAJ!

Patriarhul TEOCTIST a fost evocat ACASĂ, la împlinirea a 100 de ani de la naştere! VIDEO
Momente înălţătoare, de bucurie creştină şi duioasă aducere aminte s-au înşirat luni, 7 septembrie, în parohia Victoria şi la Casa Memorială a vrednicului de pomenire Teoctist Arăpaşu, cel care a fost cel mai longeviv patriarh al României. Întâlnirea a reunit numeroşi preoţi, săteni, copii de toate vârstele, care s-au strâns cu nerăbdarea de a asculta mărturii, gânduri, evocări şi minunate rostiri despre personalitatea celui care a fost PF Patriarh Teoctist. 

Au fost prezenţi în bisericuţa parohiei Victoria IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, PS Emilian Lovişteanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, pr. Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, părintele profesor Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Iaşi, părintele protopop Lucian Leonte, părintele Grigore Diaconu, fost protopop şi fost director al Seminarului Teologic Ortodox "Sfântul Gheorghe" Botoşani, pr. Daniel Dascălu, actualul director al Seminarului Teologic Ortodox Botoşani, prefectul Costică Macaleţi, deputatul Tamara Ciofu, preoţi din parohiile municipiului şi ale judeţului Botoşani.

Evenimentele au avut loc cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naşterea celui de-al cincilea patriarh al României, Preafericitul Patriarh Teoctist.

Începând cu ora 10, în Parohia Victoria (comuna Stăuceni) – loc unde Preafericirea Sa a ctitorit biserica parohială - s-a desfăşurat un simpozion la care au participat, pe lângă numeroşi preoţi, şi săteni, care au putut admira şi o expoziţie de fotografie cu aspecte din viaţa patriarhului.

IPS Teofan, Mtropolitul Moldovei şi Bucovinei, a rostit un cuvânt emoţionant în faţa participanţilor, precizând că simpozionul anunţat este, de fapt, o întâlnire de suflet menită să readucă în sufletele tuturor chipul celui care a slujit cu dăruire Biserica, chiar dacă, nu de puţine ori, numeroase critici s-au abătut şi asupra Prea Fericitului.

"Apelul părintelui protopop şi al păritelui paroh a făcut ca această biserică mare să devină neîncăpătoare. Aveam mai multe posibilităţi pentru a organiza acest eveniment, dar această biserică este atât de încărcată de semnificaţie încât orice alt loc nu s-ar fi potrivit atât de bine. Nu este un simpozion în adevăratul sens al cuvântului, academic, universitar sau oartef înalt d.p.d.v. al expunerilor prezentate. Gândul pentru a veni aici nu este pentru o întâlnire de un ordin academic sau înalt intelectual, ci pur şi simplu o întâlnire cu Patriarhul nostru, pe care acest pământ l-a dăruit ţării şi bisericii din această ţară acum 100 de ani; să ne întâlnim în acest loc care i-a fost extrem de drag, la mormântul părinţilor săi care i-au fost extrem de dragi; la casa sa memorială, pentru că nu de puţine ori în amintirile sale amintea de căsuţa sa, de fraţii şi surorile sale, cu care împărţea cele două cămăruţe prea frumoase, smerite, ca un palat împărătesc, căsuţă în care s-a născut.
Am vrut să fim aici, în această biserică, pentru că a iubit-o mult. Am dorit că se împlinească acest lucru aici, pentru că în viaţa Patriarhului Teoctist au fost foarte multe lucruri luminoase, dar datorită oamenilor, ispitelor vremii, Prea Fericirea sa a fost acuzat şi de multe lucruri. În primul rând pentru că nu s-ar fi opus atât cât a trebuit dărâmării unor biserici, dărâmare care s-a petrecut în timpul Patriarhului Iustin, şi apoi câteva în timpul  păstoririi Prea Fericirii sale. Într-o carte publicată la Iaşi s-a încercat să se arate câte biserici a ctitorit Patriarhul Teoctist. Şi aproape nu există localitate în cele patru judeţe în care a păstorit, ale Moldovei si Sucevei, în care o biserică să nu fie construită, alta să fie refăcută. A avut şi a înţeles că a zidi biserică este lucrul cel mai important pentru un preot şi un arhiereu. În momentul în care unii sau alţii, după 90, s-au aruncat asupra lui cu 1001 de acuze, prima reacţie a fost de nedumerire: Eu, care am construit atâtea biserici, am restaurat atâtea biserici,  am umblat pe la toate autorităţile vremii, m-am plecat, m-am smerit, m-am umilit în faţa unora sau altora, să fiu numit cum am fost numit...", a rostit IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

La rândul său, pr. prof. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Botoşani, a făcut o succintă prezentare a vieţii Patriarhului Teoctist. "Suntem aici la un moment al evocării personalităţii Preafericitului Patriarh Teoctist, care a reuşit să copleşească preţ de aproape un secol mersul Bisericii noastre şi inimile multora dintre fiii săi. Înainte de a evoca aspecte ale activităţii sale, mi-a venit cinstea, bucuria de a prezenta pe scurt repere ale vieţii sale. Viaţa şi reperele sale sunt pentru noi repere de orientare în viaţa duhovnicească", a spus pr. prof. Daniel Dascălu. (Vezi video)

Prefectul Costică Macaleţi a venit în faţa celor prezenţi cu o povestioară din 2001, când o delegaţie guveramentală a mers la Patriarhie. "...şi pentru că Prea Sfinţiei Sale sale îi plăceau botoşănenii, am fost chemat şi eu. La final mi-a spus: Când mai vii la Botoşani să îmi aduci brânză şi smântână, dar exact aşa cum o mâncăm noi, botoşănenii. S-a făcut luna iunie, zi călduroasă, nu a putut să mă primească şi s-a acrit brânza. În luna august am mers a doua oară, i-am dus de această dată brânză şi smântână. Ţinea foarte mult la botoşăneni, dintre patriarhii României cred că are alura de sfânt şi de aceea trebuie să îi purtăm memoria", a încheiat prefectul Costică Macaleţi.

Primarul comunei Stăuceni, Cosmin-Iulian Epuraş, a transmis cuvinte de aducere aminte, dar şi respectul pe care sătenii îl poartă Patriarhului.

"L-am cunoscut şi am avut ocazia să stau la masă cu PF Teoctist care acum 10 ani a fost ultima oară în comuna noastră şi împreună cu fostul primar, delegaţia comunei Stăuceni, cu doamna Timofte, am fost la Mănăstire la Vorona şi l-am rugat pe PF Teoctist să participe la dezvelirea plăcii Şcolii din Tocileni, care îi poartă numele. A acceptat cu plăcere ca şcoala să îi poarte numele. Noi, cetăţenii comunei Stăuceni, avem obligaţia morală să cinstim acest nume şi să fie un îndrumător al nostru şi al tineretului. Provenea dintr-o familie numeroasă, neavând posibilităţi, dar a avut dorinţa de a învăţa, a iubit cartea şi a ajuns acolo unde a dorit, cel de al cincilea patriarh al Moldovei", a spus primarul comunei Stăuceni.

La rândul său, preotul Grigore Diaconu a povestit despre anii în care, protopop fiind, a primit de la Patriarhul României misiunea de a ridica biserica în satul natal al celui care se afla în fruntea Bisericii Ortodoxe Române. "Nu o să uit niciodată ziua de 16 noiembrie, când a fost întronizat ca Patriarh al României, când mergea către sfântul altar, m-a tras printre preoţi şi mi-a spus: În ziua întronizării mele ca patriarh te rog să faci biserică în satul meu. Această rugăminte pentru mine a fost o poruncă divină". (vezi video)

La ora 11.30, în cimitirul din sat, a fost săvârșită slujba Parastasului pentru părinții PF Teoctist, ziua încheindu-se cu vizitarea Casei Memoriale din Parohia Tocileni (comuna Stăuceni). Sfințită în primăvara anului 2014, casa memorială a vrednicului de pomenire patriarh Teoctist Arăpaşu expune spre vizionare bunuri personale ale fostului ierarh, donate muzeului de Patriarhia Română şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, şi este decorată cu obiecte tradiţionale specifice zonei Botoşaniului.

Părintele Patriarh Teoctist Arăpaşu vedea lumina zilei la 7 februarie 1915 în satul Tocileni, judeţul Botoşani, din părinţii Dumitru şi Marghioala Arăpaşu, ca al zecelea fiu din cei unsprezece copii ai acestora, primind la botez numele de Toader.


(Ionuţ Tăbultoc, Florentina Toniţă)

VIDEO:
 

GALERIE FOTO:

- BISERICA


































- CIMITIR

















- CASA MEMORIALA









































 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) LEGO TOWN LA BOTOȘANI SHOPPING CENTER!!!

astăzi, 16:12
4

Orășelul LEGO creativ pentru copii vă așteaptă la centrul comercial Botoșani Shopping Center! Cei mici și mari sunt invitați să experimenteze GRATUIT bucuria jocurilor LEGO, într-un cad...

ISU Botoșani își mărește echipa: Patru posturi scoase la concurs din sursă externă!

astăzi, 16:00
59

Începând de astăzi, s-a dat startul înscrierilor la concursurile organizate pentru ocuparea, prin încadrare directă, a unor posturi vacante în cadrul Inspectoratului pe...

Sportivii de la LPS Botoșani, campioni naționali (și) la semimaraton U20! (foto)

astăzi, 15:40
23

În perioada 20 – 21 aprilie 2024 sportivii din cadrul secției de atletism a Liceului cu Program Sportiv din Botoșani au participat la Finala Campionatului Național de Semimaraton pentru...