Parintele Hariton de la Durau, ales de Parintele Iustin sa preia conducerea Manastirii Petru Voda

Parintele Hariton de la Durau, ales de Parintele Iustin sa preia conducerea Manastirii Petru Voda
Parintele Hariton Negrea este unul dintre ucenicii de seama ai Cuviosului Iustin Parvu, staretul Manastirii Petru Voda, trecut la cele vesnice in seara zilei de 16 iunie 2013. Cu ultimele puteri, mai inainte de plecarea catre cerestile locasuri, marele duhovnic si marturisitor al lui Hristos, in temnitele comuniste, a incredintat conducerea Manastirii Petru Voda parintelui Hariton Negrea, duhovnicul Manastirii Durau.
 
Parintele Hariton de la Durau
 
Parintele Hariton a imbratisat viata monahala in anul 1996, intrand ca frate in obstea Manastirii Petru Voda. In anul 1998, dupa doi ani de ascultare si incercare, fratele a fost tuns in monahism, de catre Cuviosul Iustin Parvu, primind numele Hariton.
 
In acelasi an, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei si Bucovinei, l-a hirotonit pe noul monah in slujirea de preot duhovnic, pe seama Manastirii Durau. Parintele a primit aceasta misiune ca ascultare din partea duhovnicului sau, parintele Iustin Parvu.
 
Vreme de aproape sase ani, intre anii 1998-2013, parintele Hariton Negrea a slujit si a indrumat sufletele pe calea mantuirii in Manastirea Durau. In tot acest timp, parintele Hariton a pastrat o legatura foarte stransa cu parintele Iustin Parvu, la care s-a spovedit periodic, si cu Manastirea Petru Voda, manastirea sa de metanie.
 
Ieromonahul Hariton Negrea a fost numit director al "Centrului Cultural-Pastoral Sfantul Daniil Sihastrul", situat in incinta Manastirii Durau, la poalele masivului Ceahlau. Intre timp, in semn de recunostinta pentru ostenelile sale, parintele Hariton a fost ridicat la rangul de protosinghel.
 
Infiintat in anul 1990, din initiativa si cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Daniel, mitropolitul de atunci al Moldovei si Bucovinei, Centrul din Durau desfasoara activitati pastoral-misionare, cultural-sportive si social-filantropice pe principiul fundatiilor in regim non-profit, fiind organizat ca subunitate a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.
 
In ziua de 31 mai 2013, dupa ce i-a fost savarsita Taina Sfantului Maslu, parintele Iustin Parvu i-a cerut Inalt Preasfintitului Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucuvinei, sa sa trimita o scrisoare, din partea sa, Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, in care sa ceara iertare si dezlegare de pacate. Apoi, in repetate randuri, parintele Iustin si-a marturisit dorinta ca staretia Manastirii Petru Voda sa fie incredintata parintelui Hariton de la Durau. De asemenea, el si-a exprimat dorinta ca obstea sa faca ascultare totala de parintele Hariton.
 
Despre acest moment, Inalt Preasfintitul Teofan spune: "Cand eram acolo, sa citim otpustul, parintele Iustin a zis: "Sa vina mitropolitul, sa vina mitropolitul!" Si m-am dus acolo, si cand am vazut ca vorbeste foarte clar si foarte limpede, am zis sa mai vina cineva ca sa nu... caci marturia din partea unui martor poate sa fie pusa la indoiala. Si atunci am chemat pe maica stareta, pe parintele Iustin. Cand am vazut ca incepe sa vorbeasca foarte coerent si foarte limpede am zis sa mai vina un preot, sa mai vina cutare, si asa mai departe. Si acolo, a inceput sa spuna cateva lucruri. (...) De trei ori la rand a spus cine sa fie dupa dansul. (...) Si a amintit de vreo trei ori: parintele Hariton de la Durau."
 
Privind dorinta parintelui Iustin, Inalt Preasfintitul Teofan a spus: "As dori sa nu incerce nimeni sa influenteze decizia parintelui Iustin, ca n-ar fi mai bun ala sau altul. Este decizia parintelui Iustin si trebuie respectata intocmai."
 
Parintele Hariton Negrea a spus ca se va conforma acestei hotarari, din dragoste si ascultare fata de duhovnicul sau si fata de mitropolit. Parintele Hariton are o randuiala riguroasa in ce priveste ascultarile monahale si viata de obste, punand un mare accent pe participarea monahilor la sfintele slujbe.
 
In cadrul unei conferinte preotesti, organizata la Manastirea Durau, in toamna anului 2011, parintele protosinghel Hariton Negrea a zis: "Obstea unei manastiri poate fi gandita ca o familie unita in care trebuie sa domine dragostea, intelegerea si ajutorul reciproc."
 
Teodor Danalache
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Parlamentul a votat proiectul de lege USR: câinii-ghizi își pot însoți stăpânii nevăzători oriunde!

astăzi, 12:46
9

 Proiectul a fost adoptat marți de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare de către președintele Klaus Iohannis pentru ca măsurile să se aplice, potrivit g4media.ro„Filoso...

Triplă aniversare la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani în cursul săptămânii viitoare! (foto)

astăzi, 12:13
12

În fiecare an, data de 23 aprilie este o zi specială pentru Municipiul Botoșani. Patronul spiritual al orașului, Sfântul Gheorghe - Purtătorul de biruință este sărbătorit în ...

Sucevean sancționat la Botoșani cu 2.000 de lei și material lemnos confiscat!

astăzi, 11:08
25

În cursul zilei de joi,18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au  oprit pentru control, pe drumul public din comuna Tudora, o autout...