Părintele Dumitru Furtună, comemorat la Seminarul Teologic Dorohoi

Părintele Dumitru Furtună, comemorat la Seminarul Teologic Dorohoi
Marți, 26 februarie 2013, s-au împlinit 123 de ani de la nașterea părintelui Dumitru Furtună (26 februarie 1890-15 ianuarie 1965), renumit cărturar, etnograf, istoriograf şi folclorist.

Cu această ocazie, la Seminarul Teologic Liceal "Sf. Ioan Iacob" din Dorohoi s-a săvârșit slujba de pomenire, în paraclisul din incinta Seminarului, în amintirea marelui cărturar care a pus bazele Seminarului Teologic din Dorohoi. În cuvântul rostit la finalul slujbei, părintele director Constantin Muha a elogiat personalitatea întemeietorului "școlii de la răscruci", cum era numit Seminarul în urmă cu 90 de ani.
 
Manifestarea a continuat în Sala Albă a Seminarului, unde elevii au prezentat materiale despre viaţa, opera şi activitatea Părintelui Dumitru Furtună.

Domnul profesor Ilarion Mandachi, autorul mai multor volume despre istoria orașului Dorohoi, prezent la manifestare, a vorbit despre părintele Dumitru Furtună, aducând "un pios omagiu acestui suflet mare al Dorohoiului, al cărui nume trebuie imortalizat pentru posteritate". În continuare, părintele spiritual Ionuț Apetrei a vorbit apoi despre portretul duhovnicesc al părintelui Dumitru Furtună și despre valorile pe care le-a promovat și pe care le-a transmis celor care l-au cunoscut.
 
La final, membrii Cenaclului Haris, din cadrul Seminarului dorohoian, au prezentat sceneta "Credința, învățătura și hărnicia", după povestea cu același nume, inclusă în volumul de  povestiri culese de părintele Dumitru Furtună din satele aflate în nordul Moldovei.
 
Această activitate se înscrie în șirul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 90 de ani de la înființarea Seminarului Teologic din Dorohoi (1923), și a 20 de ani de la reînființare (1993). 

(Pr. Crețu Vasile Ionuț, consilier educativ)
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Femeia pentru care doi poliţişti au oprit pe A1 să-i schimbe pneul spart: "Nu le ştiu numele, însă acum le cunosc sufletul"

astăzi, 20:35
957

În urmă cu câteva zile, pe Facebook a făcut vâlvă o fotografie cu doi poliţişti care schimbau cauciucul de la maşina unei femei care rămăsese în pană pe A1.Maria C...

Dezbateri în Consiliul Judeţean pe marginea verificărilor metrologice ale apometrelor

astăzi, 18:40
326

Alesul judeţean a avut o interpelare şi a cerut lămuriri în cadrul şedinţei ordinare a CJ, ce a avut loc joi. "Procedura de verificare metrologică se face pe banii populaţiei. Eu nu cred ...

Fondurile Prima Casă au fost distribuite băncilor după noi reguli. Vezi cum se dau banii anul acesta

astăzi, 16:22
314

Plafonul de garanţii aprobat luna trecută de Ministerul Finanţelor Publice pentru acest an este cu 20% mai mic faţă de cel din 2017.La finalul anului trecut, Ministerul Finanţelor Publice a ...