Oedipe pe înțelesul tuturor și muzica lui Enescu, într-un eveniment cultural de excepție, la Dorohoi! FOTO, VIDEO

"Nu vom face un concert la care să cântăm, să aplaudăm, să plecăm fără a înțelege această muzică, ci să vedem împreună cum înțelegem mitul lui Oedipe și muzica lui George Enescu".

Oedipe pe înțelesul tuturor și muzica lui Enescu, într-un eveniment cultural de excepție, la Dorohoi! FOTO, VIDEO

4 mai 2017, la 62 de ani de la moartea lui George Enescu. În sala Muzeului Memorial de la Dorohoi, Oedipe se dezvăluie unui public dornic să afle, să asculte, să înțeleagă. Grație colaborării dintre Muzeul Naţional "George Enescu" Bucureşti şi Muzeul Judeţean Botoşani, în micul orășel moldav cu puternice rezonanțe enesciene s-a consumat, pentru aproape două ore, concertul-conferinţă "Oedipe pe înţelesul tuturor". Oaspeții veniți de departe: baritonul Ştefan Ignat şi soprana Renata Vari, acompaniaţi la pian de Liana Mareş.

Un proiect conceput şi susţinut de baritonul Ştefan Ignat, care a venit la Dorohoi însoţit de expoziţia "Oedipe" a Muzeului Naţional "George Enescu" Bucureşti.
 

Oedipe, un miracol al muzicii universale

În urmă cu 81 de ani, la Paris avea loc prima reprezentație a operei "Oedipe", de George Enescu, tragedie lirică în patru acte, după libretul lui Edmond Fleg, pornind de la tragediile lui Sofocle, „Oedip Rege” şi „Oedip la Colona”. Premiera în România se petrece mult mai tîrziu, la trei ani de la moartea compozitorului, în 1958, la Ateneul bucureșten, în cadrul Festivalulului Internațional George Enescu, fiind totodată un omagiu dedicat compozitorului născut la Liveni. Pe 22 septembrie era programată premiera operei "Oedipe", iar cererile depășiseră de patru ori numărul locurilor în sală! În rolul principal - David Ohanesian. Conducerea muzicală şi regizorală: C. Silvestri şi J. Rânzescu. De remarcat că traducerea libretului în limba română era semnată de Emanoil Ciomac, armeanul născut la Botoșani.

Succesul operei "Oedipe" a fost unul nu doar răsunător, cât mai ales tulburător, emoționant, stârnind admirație profundă față de geniul lui George Enescu. Singurii care au fost luați pe nepregătite de acest succes au fost reprezentanții structurilor politice, care au considerat că opera lui Enescu era… prea mistică!


"Oedipe" la Dorohoi, pe înțelesul tuturor!

Gazdele de la Dorohoi, muzeograful Sergiu Balanovici - șeful secției de Memorialistică al Muzeului Județean Botoșani, și Lidia Alexie - muzeograf la Muzeul Memorial "George Enescu". Evenimentul se înscrie, totodată, în seria manifestărilor consacrate împlinirii a 60 de ani de la înființarea Muzeului "George Enescu" din Dorohoi (1957).
Baritonul Ștefan Ignat a reușit o prezentare minuțioasă, în același timp impresionând prin detaliile delicate, menite să introducă auditoriul în lumea fascinantă a creației enesciene. "Sperăm că vom crea momente prin care tinerii, și nu numai, vor înțelege mai bine această operă a lui George Enescu, atât de neînțeleasă în România și în Europa", a spus Ștefan Ignat încă de la debutul concertului-conferință.

Dincolo de momentele muzicale de excepție și explicarea pe îndelete a operei, Ștefan Ignat a ținut mereu aproape spiritul enescian, oferind publicului gânduri, observații, explicații și aducând deseori în prezent cuvintele compozitorului George Enescu. "Mă contopeam uneori cu eroul meu, ceea ce a alimentat fantezia creatoare în unele momente ale operei", spunea George Enescu, iar baritonul Ștefan Ignat adaugă: "Bucuria noastră este că Oedipe începe să fie acceptat la nivelul orașelor, poate nu neapărat al filarmonicelor, care se confruntă cu o dorință nestăvilită de a cânta numai ce este cunoscut. Noi facem în așa fel ca Oedipe să fie cunoscut. Proiectul se adresează celor ce vor să înțeleagă muzica lui George Enescu prin melosul nostru popular și mitul lui Oedipe".
 


Discursul bine structurat, elevat și totuși într-un firesc al armoniei orale, a făcut ca opera lui Enescu să vină tot mai aproape de cei dornici să îi afle înțelesurile.

"Trebue să înțelegem necesitatea susținerii valorilor culturale românești, exprimate prin diverse forme și aspecte. Avem o operă pe care o considerăm națională, dar care nu este susținută suficient și este cântată într-o limbă străină. Nicio operă din țară nu o cântă, de frica neînțelegerii, aceasta fiind parcă sortită eșecului. Pentru a fi înțeleasă pe deplin, consider că ea trebuie cântată în limba română. Mă întorc în timp și spun că marea montare din 1958, cu David Ohanesian în rolul principal, a fost atât de iubită datorită tocmai acestui aspect", a spus Ștefan Ignat.

Publicul a avut parte de un concert-lecție în adevăratul sens, beneficiind de o parcurgere a operei în termeni muzicali, dar și în înțelesul profund a ceea ce înseamnă mitul lui Oedipe.

"Nu voi folosi limbajul academic și nu voi face istoria muzicii, dar vom vedea că Oedipe este un personaj al tuturor timpurilor. Nu vom face un concert la care să cântăm, să aplaudăm, să plecăm fără a înțelege această muzică, ci să vedem împreună cum înțelegem mitul lui Oedipe și muzica lui George Enescu. Enescu spunea că, atunci când a început să scrie Oedipe, și-a propus trei reguli de conduită. Primo: fără patos, fără reluări, fără discursuri inutile, acțiunea să se lege rapid. Secondo: Publicul nu trebuie să se plictisească. Terzo: ascultătorul trebuie să înțeleagă textul", a completat baritonul Ștefan Ignat.

Evenimentul de la Dorohoi, organizat în ziua împlinirii a 62 de ani de la săvârșirea din viață a compozitorului George Enescu, a fost un act cultural de excepție de care Botoșanii aveau nevoie. Însă trebuie să învățăm că a respecta memoria lui Enescu înseamnă și a rupe două ore din vârtejul zilnic pentru a poposi într-un loc în care frumusețea muzicii ni se dezvăluie atât de minunat.

Baritonul Ștefan Ignat este inițiatorul proiectului „Oedipe pe înțelesul tuturor”, un concert-conferință prin care explică publicului creația lui George Enescu, atât din punct de vedere muzical, cât și al libretului, facilitând astfel apropierea de capodopera enesciană. Proiectul a fost susținut cu succes la Muzeul George Enescu din București, Sinaia și Tescani, Opera Română Craiova în cadrul Festivalului Internațional Elena Teodorini, la Filarmonica Banatul din Timișoara, la Centrul Cultural Casa Artelor dar și la Institutul Cultural Român de la New York.
  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Lipatti, ultimul vals. Enescu i-a fost naș de botez, Menuhin a spus despre el că este cel mai mare pianist, după Chopin! VIDEO

Luni, 19 Martie 2018
748

George Enescu i-a fost naș de botez, Yehudi Menuhin a spus despre el că este cel mai mare pianist, după Chopin. A murit la 33 de ani, răpus de leucemie. A iubit nebunește, a trăit ca un prinț ...

ARTA la ea acasă. Bucuria de a fi privitor într-un oraș cultural! FOTO, VIDEO

Duminică, 18 Martie 2018
626

Arta își stabilește propria valoare nu prin artistul care o înfăptuiește, ci prin publicul care o receptează. Publicul trăiește, asimilează, conferă valabilitatea sau îmbun...

"Hyperion" - o revistă care face istorie: Literatura română dintre Prut și Nistru, la un secol de la Marea Unire din 1918

Joi, 15 Martie 2018
481

Literatura română dintre Prut și Nistru, la un secol de la Marea Unire din 1918, este Ancheta revistei Hyperion, dar și Accentul care deschide numărul 1-2-3/2018 al publicației editată de Funda...