O poveste cu Vis de Artist și Dan Helciug, la Botoșani: "Prin cultură putem evolua!" - FOTO, VIDEO

O poveste cu Vis de Artist și Dan Helciug, la Botoșani: "Prin cultură putem evolua!" - FOTO, VIDEO

"Ea cântă şi eu ascult. Pe buzele ei calde mi se naşte sufletul", spunea Lucian Blaga, cuprinzând în cuvinte simple parcă întregul miracol al muzicii și al oamenilor ei. Duminică la amiază, ei au cântat și publicul a ascultat. Așa au renăscut sufletele a zeci de părinți și bunici veniți la întâlnirea pe care Cătălina Constantinovici a propus-o celor dornici de poveste. O "Poveste pentru tine". 

Ei au cântat și publicul a ascultat, a aplaudat, a lăcrimat. Ei erau mici, cuprinși de emoția momentului. Copiii de la Vis de Artist au construit o poveste care a strâns laolaltă cântece, scurte interpretări pline de haz, povești pentru mame, giumbușlucuri ale vârstei, toate într-o echilibrată și bine coordonată desfășurare.
 
Proiectul a fost susținut de dăruirea celor implicați - Dan Helciug, Lidia Uja, Cătălina Constantinovici. "Sunt povești pe care le poți alege sau în care te poți regăsi, o călătorie pe care o poți simți aproape de tine sau în care ești invitat", a explicat Cătălina Constantinovici, președinta Asociației Vis de Artist. 

Momentul cel mai așteptat al întâlnirii a fost cel oferit de Dan Helciug, alegerea fiind una cât se poate de potrivită, având în vedere că artistul, cunoscut pentru piese precum Lăutarii, Nu-mi pasă de nimic, Bună Dimineața, Mi se rupe…, este înainte de toate actor. Actor păpușar. Or acest lucru s-a simțit din plin, duminică. Atitudinea față de copii, disponibilitatea emoțională, spontaneitate și, mai ales, receptivitatea la reacțiile copiilor din sală au făcut ca Povestea... celor mici să devină un împreună-concert.
  
Mai întâi, artistul le-a oferit copiilor de la Vis de Artist o bine meritată reverență, după ce i-a ascultat aproape o oră cântând și povestind. “Din punct de vedere muzical sunt mai multe note în ceea ce au făcut ăștia mici decât în playlsit-ul unui radio, unde o piesă comercială are patru acorduri și atât, ca să nu mai vorbim de intervale de jazz, de intervale clasice. E foarte greu ce au făcut ei aici. Felicitări, pentru că voi credeți în visul vostru, și asta e baza. Dacă nu puneți o bază foarte bună, mai târziu nu o să știți să ce cereți”, le-a spus Dan Helciug micilor artiști.

Povestea lui Dan Helciug a fost presărată cu momente muzicale (voce, caval și chitară), dar și cu multe informații despre istoria muzicii, oferite într-un mod atractiv, ușor de înțeles pentru copii. "Ce înseamnă muzica? Trei lucruri pe care voi le-ați pus în practică: ritm, melodie și armonie. Vocile trebuie armonizate, instrumentele trebuie armonizate în așa fel încât voi să vă bucurați de rezultat. Primul instrument a fost vocea. Apoi oamenii au început să danseze și și-au dat seama că, împreună, 10-15 voci pot să creeze o armonie", și-a început artistul mica poveste.

Dan Helciug a făcut un parcurs al muzicii nu doar din punct de vedere al evoluției, ci a punctat momente din istoria încercată a Românei (Cântă cucul, bată-l vina). "Sunt puțini care înțeleg cu adevărat piesa asta, pentru că noi de obicei nu ascultăm textul, dansăm pe sarmale pe această piesă. Cucul este o pasăre solitară, care își depune ouăle în alt cuib, este o piesă foarte tragică. Cred că ar trebui să se studieze la istorie, pentru că eu tot cred într-o teorie unificatoare – știință, artă".

Și pentru că muzica se împreunează bine cu poezia, Dan Helciug a interpretat melodii pe versurile lui Nichita Stănescu, oferind părinților, în special mamelor prezente în sală, momente de aleasă sensibilitate. Nu au lipsit melodiile proprii ale artistului, care i-au bucurat deopotrivă pe copii și pe părinți, dar și-au făcut loc în program și piese celebre din folclorul românesc.

Finalul a fost unul care i-a (în)cântat la propriu pe cei mici, pentru că Dan Helciug a cântat alături de ei melodiile celebre de la Queen, "Love of my life" şi "We will rock you". 

"Mulțumim foarte mult, Botoșani! Mulțumim pentru că ați venit la spectacolul nostrum, Vis de Artist. Aplauze pentru copiii noştri frumoşi şi talentaţi. Este foarte greu ceea ce fac ei, foarte greu şi frumos în acelaşi timp. Să-i duceţi la sport, la şcoală, la artă: muzică, sculptură, dans, nu contează. Prin cultură putem evolua"
, a spus la final Dan Helciug. 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

CONSTANTIN BOJESCU, "poetul pentru totdeauna", împlinește 70 de ani!

Sâmbătă, 23 Martie 2019
383

Constantin Bojescu împlinește 70 de ani de viață. Poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România, personaj al Cetății care intră/iese în scenă înfășurat în hai...

Mulțumesc, MAMA! - Marșul pentru Viață a reunit sute de creștini la Botoșani - Foto, Video

Sâmbătă, 23 Martie 2019
1563

Sâmbătă, 23 martie, în numeroase orașe din Moldova și din țară s-a desfășurat Marșul pentru Viață, anul acesta evenimentul fiind așezat sub un moto sugestiv: Unic din prima sec...

Nu trasa limite, nu lipi etichete. Începe prin a învăța fericirea. Vei fi surprins când îți vei recunoaște chipul!

Joi, 21 Martie 2019
509

Până să se înfășoare în haine și să așeze între ei ziduri, oamenii se recunoșteau după chip. Vedeau, privindu-se unul pe altul, mai întâi privirea și apoi...