O cultură – două țări?

Spunem anul centenar, spunem o cultură și două țări, spunem Eminescu poet național. Cum împăcăm toate aceste afirmații cu realitatea? Greu.

 O cultură – două țări?

 Moni Stănilă  Foto: institutul Cultural Român

Nu prea vedem activități într-adevăr comune. Nu prea întâlnim în aceleași topuri autorii de pe ambele maluri ale Prutului. Ca să nu mai vorbim de premii. Moldova premiază autorii de aici, România pe cei de dincolo.
 
 
La orice festival în comunicatele de presă autorii basarabeni sunt trecuți ca reprezentanți ai Republicii Moldova, chiar dacă nu mai locuiesc aici de zeci de ani. Și atunci mă întreb: la ce se referă această apartenență când în dreptul numelui scrie, între paranteze, Republica Moldova?
 
Pentru că dacă se referă la cea culturală, noi, cei de aici, fiind scriitori de limbă română, ar fi logic să avem aceeași apartenență cu scriitorii de limbă română din România. Iar dacă pentru o corectă așezare geografică, se trece în paranteze apartenența la o anumită zonă, atunci cred că în dreptul numelui meu deja ar fi timpul să scrie Republica Moldova, la fel cum în dreptul lui Mihail Vakulovski, Mitoș Micleușanu sau Ana Donțu ar trebui scris România.
 
Sunt lucruri care par neînsemnate, dar nu e așa. Pentru că e o confuzie, aproape voită, care – ca renumitul articol 13 din Constituție – ne amețește de tot. Cu atât mai mult cu cât autorii de la noi publică aproape toți în România, iar, mai nou, la Editura „Cartier” apar tot mai mulți autori de peste Prut. O situație firească pentru o singură cultură. O situație ciudată pentru țările din paranteze.
 
Mai ales că nu avem încă un mare eveniment cultural care să reușească să includă literatura română, fără paranteze pentru țări, ci doar cu paranteze pentru apartenența geografică. Cu paranteze pentru Cernăuți, București, Timișoara, Chișinău, Paris și așa mai departe.
 
Anul centenar ar trebui să ne aducă mai concret împreună. Într-un mod real, în care să simțim că suntem așezați în aceeași cultură, nu granițe și premii între granițe. Fiindcă e ciudat să credem că avem aceeași literatură, așezată cu încredere pe podiumuri separate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Organele de ordine vor asigura paza la manifestările religioase cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe! (Foto)

astăzi, 14:53
37

În zilele de 22 și 23 aprilie, jandarmii botoșăneni, împreună cu efective de poliție, poliție locală și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfășurarea in siguranță a ...

Cum să evităm pericolele internetului, sfaturi pentru părinți!

astăzi, 14:35
16

Într-un document redactat la începutul anilor 2000 în Statele Unite ale Americii, intitulat „Familia ta și ciberspațiul”, se vorbeşte despre lucrurile pe care părinț...

Toți profesorii corectori de la Evaluarea Națională și BAC 2024 vor fi în centre de evaluare, nu vor mai evalua de acasă, anunță Ligia Deca

astăzi, 13:36
76

Profesorii corectori de la Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat 2024 vor fi în centre de examen, nu vor mai putea evalua lucrările elevilor de acasă, așa cum s-a î...