O amintire cu Eminescu, de la preotul Ioan Florescu!

O amintire cu Eminescu, de la preotul Ioan Florescu!
Să mă ierte Mihai Eminescu pentru impolitețea de a-l omagia printr-o amintire legată chiar de neamul meu, pe care l-a sancționat acum fix 139 de ani, în urma unei inspecții fulger, pe când poetul era revizor școlar la Iași.

Stră-străbunicul meu era preotul Ioan al lui Florea din Andrieșeni. Sora sa, Paraschiva, s-a măritat cu primul învățător din satul Andrieșeni, Nicolae Ionescu.

Într-o zi, pe la începutul lui septembrie 1875, învățătorul Ionescu a fost chemat degrabă la școală, pentru că sosise în inspecție domnul revizor Eminescu. Școala era închisă, din lipsă de lemne. Domnul Eminescu s-a arătat destul de supărat și i-a dat poruncă învățătorului ca, până va isprăvi el inspecția în satul vecin, să găsească foc în sobe și copiii la școală. Învățătorul s-a dat peste cap și, după-amiază, când s-a întors domnul Eminescu, focul ardea în sobe și copiii erau strânși în clasă. Dar revizorul tot nu a fost mulțumit. În raportul de inspecție al școlii din Andrieșeni, Eminescu notează: "Am aflat prezenţi un copil în clasa a IV-a, doi în clasa a III-a, patru într-antâia. Răspunsurile lor au fost peste tot slabe. Domnul învăţător e însărcinat de a comunica următoarele primăriei locale: 1. Şcoala să fie aprovizionată cu lemne, care se vor preda învăţătorului în natură; 2. Părinţii copiilor să fie obligaţi să le cumpere cărţi în regulă; 3. Avertismentele să se execute cu stricteţă, pentru ca obligativitatea învăţământului să nu fie o iluzie" (documentul a fost editat în Scrieri politice și literare, Minerva, 1904).

Învățătorul Nicolae Ionescu a fost sancționat în urma inspecției lui Eminescu. La vremea aceea – îi povestea stră-străbunicul meu bunicului meu –, învățătorul s-a cam supărat pentru rușinea trasă, dar peste ani, când a văzut și el cine îl inspectase, se spune că era tare mândru. La pensie, căzuse în patima beției și, pentru un țoi de rachiu, povestea oricui stătea să-l asculte cum a fost el "amendat" de marele poet. De la o reprezentație la alta, în funcție de dispoziția povestitorului, se adăugau elemente noi, de pildă, cum era îmbrăcat Eminescu, ce întrebări a pus copiilor sau ce i-a spus învățătorului, între patru ochi, despre situația politică din țară. Puțin a lipsit ca Luceafărul însuși să fi fost recitat în avanpremieră la școala din Andrieșeni.

Neamul meu a fost foarte mândru de inspecția lui Eminescu, chiar dacă la raportul poetului a ieșit destul de prost. Au povestit întâmplarea din unul în altul, iar bunicul meu, părintele Ioan, mi-a spus odată, în glumă, pune mâna pe carte, că neamul nostru obișnuiește să fie inspectat de însuși marele Eminescu.

Pr. Ioan-Florin Florescu

 

Vezi si Scrisoare deschisa catre un senator si catre toata lumea

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
803

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
252

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
218

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...