O altfel de Scoala! VIDEO

O altfel de Scoala! VIDEO
Parintele Mihail Jar ne prezinta o altfel de scoala: aceea a jertfei crestine, a iubirii neconditionate, a intelepciunii dintru inceput, a rugaciunii, o scoala a duhului si adevarului.   

O oaza de pace la Banceni, traire, gandire si simtire a spiritului crestin ortodox autentic.  

 Ce l-a determinat pe Parintele Mihail Jar sa iubeasca neconditionat toate fapturile lui Dumnezeu, sa urasca desertaciunile acestei lumi, dar mai ales sa intre in cinul monahal? Dragostea pentru Dumnezeu si dragostea pentru oameni, pentru ca, nu-i asa, Dumnezeu este iubire, ne spune Biblia. Toti oamenii sunt de acord, in principiu, cu partea teoretica, dar cand trec la fapte se poticnesc.     

Parintele Mihail este un preot ortodox roman din Ucraina care, pur si simplu, iubeste dumnezeieste. Mai mult, el si-a dedicat intreaga viata lui Dumnezeu si semenilor sai. Cu ajutorul lui Dumnezeu, a ridicat, din nimic, una din cele mai frumoase manastiri ortodoxe, Banceni, aflata in Ucraina, la numai sapte kilometri de granita cu Romania si la vreo 20 de kilometri de Cernauti.     

Amintindu-si de inceputul lucrarii sale, parintele spune: "Aici nu era nimic. Acum exista toate lucrurile acestea minunate pe care Dumnezeu insusi le-a facut. S-a inceput cu cativa frati in manastire. Credinciosii nostri, de-aici, din Bucovina, au avut toata dragostea sa se faca acest lucru minunat, aceasta manastire, pentru romanii de-aici si pentru toata lumea care vine. Si asa, repede, s-au facut toate, ca prin minune. Cand nu avem, Dumnezeu ne trimite".    

Pe langa faptul ca Parintele Mihail, odata cu infaptuirea acestei oaze de liniste si meditatie, a coborat raiul pe pamant, el a mai si populat acest loc sfant cu vietuitori calugari iscusiti, dar si cu altceva, cu ingerii lui Dumnezeu, cu peste 400 de copii, de la cateva luni, pana la adolescenti. El este parintele duhovnicesc al acestor copii, dar si tata adoptiv la 33 dintre acestia.    
Majoritatea au handicapuri grave sau boli incurabile. Despre 6 dintre ei calugarii depun marturie ca s-au vindecat de sida. Indiferent de problemele pe care le au, toti cei 400 de copii si-au regasit alaturi de parinte bucuria de a trai.     

Pe de o parte, Manastirea ortodoxa Banceni functioneaza ca orice alt lacas de inchinaciune cu randuieli canonice, cu program de slujbe si cantari religioase, cu ascultarile de rigoare. Pe de alta parte, are si o componenta special, si anume, detine scoala cu invatatori si profesori, spital cu medici, chilii pentru calugari, camine pentru copii, biblioteca, sala de mese, sala de sport si tot ceea ce este necesar pentru educarea celor 400 de copii.    

De altfel, Parintele Mihail desfasoara si program administrativ si de conducere, fiind staretul intregului complex monahal, dar si episcop-vicar de Banceni. Sigur ca nu este usor sa conduci o asemenea comunitate, dar parintele cere ajutor divin permanent. Si primeste ajutor de la Dumnezeu, dar si de la oameni. Autoritatile centrale si locale au inteles misiunea "imposibila" a parintelui si ii sar in ajutor. Parintele episcop-vicar Mihail Jar colaboreaza cu liderii comunitatii romanesti din Ucraina si, nu numai, iar mai toate delegatiile care ajung in zona Cernauti viziteaza si manastirea.   

 In alta ordine de idei, Parintele este extrem de atasat de copii pentru ca, la randul sau, si el a fost orfan. Si spune cu sinceritate ca de multe ori s-a intrebat "de ce a trebuit sa-mi fie atat de greu". Abia dupa ce a devenit tatal a peste 400 de copii a inteles de ce: altfel, nu ii putea intelege si ajuta pe acesti micuti. Interesant este faptul ca toti copiii invata, se roaga si vorbesc in romaneste, indiferent daca sunt romani, ucraineni, rusi sau maghiari. Au conditii de trai excelente, calugarii au amenajat inclusiv o mini-gradina zoologica si o ferma de vaci, pentru ca micutii sa aiba lapte proaspat.     

Parintele Mihail, un om simplu, smerit, dar plin de duh sfant, pricepere si intelepciune, preocupat de responsabilitatile sale marete si cu multiple obligatii, atunci cand trece de la o activitate la alta, deoarece timp de pauza nu are, strecoara cateva din trairile si marturisirile sale de credinta: "Impartasiti iubirea pe care v-a dat-o Dumnezeu, aici pe pamant cu semenii, deoarece dincolo nu stim ce ne asteapta. Poate ca acolo nu ne va mai desparti nimeni de cei dragi noua si nu va mai trebui sa plecam nicaieri. Vom fi acasa".  

Asadar, Parintele Mihail Jar (PS Longhin) si intreaga obste monahala si-au luat in serios rolul si misiunea pamanteasca, dar punand la baza inceputului lor si la intreaga lor osteneala mesajul divin: Dumnezeu este iubire. Acesti cavaleri ai iubirii divine au reusit sa construiasca o lume a lor bazata pe credinta si iubire, dar care, din pacate, pentru noi, pare o lume ireala, desprinsa din povesti.  

 Iata, asadar un exemplu de daruire si jertfa, o altfel de scoala: Scoala iubirii crestine!    

Doamne, ajuta!  

Stefan Popa  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Interceptări ale DNA anulate de judecători în dosarul Ralucăi Stâncescu, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani

astăzi, 19:52
162

Iniţial, judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel Târgu Mureş, dosarul fiind strămutat la această instanţă la solicitarea inculpaţilor, a admis interceptările, îns...

"Extraordinarele peripeții ale lui Hansel și Gretel", duminică, pe scena Teatrului Vasilache

astăzi, 19:42
47

Teatrul pentru Copii şi Tineret "Vasilache" invită copiii duminică, 25 martie 2018, de la orele 11:00 şi 12:30, să vizioneze  spectacolul "Extraordinarele peripeții...

Pleci la drum? De joi, Cod Portocaliu și Galben de ninsori abundente, viscol și vreme deosebit de rece!

astăzi, 17:17
460

Chiar dacă am trecut de prima jumătate a lunii martie, dacă ai programate drumuri în țară e bine să fii la curent cu avertizările meteorologilor, care au transmis că jumătatea de sud a Rom...