New York Times plaseaza un film romanesc in top 5 al celor mai bune pelicule ale secolului

Unul dintre cele mai apreciate filme din istoria cinematografiei romanesti este inclus de prestigioasa publicatie New York Times in topul celor mai bune pelicule ale acestui inceput de secol.

New York Times plaseaza un film romanesc in top 5 al celor mai bune pelicule ale secolului

Este vorba despre "Moartea domnului Lazarescu", regizat de Cristi Puiu, care in anul 2005 a castigat, la Festivalul de la Cannes, premiul "Un Certain Regard".

"Cele mai bune filme ale secolului 21. Pana acum", este titlul articolului New York Times.

Cu mii de filme deja lansate in prima "sesime" din acest secol, este deja timpul pentru sortarea lor, noteaza autorii. In demersul realizarii topului, acestia au avut nevoie de ajutor din partea unor experti in cinema, de pe Facebook. Cele 25 de filme "sunt destinate sa fie clasice in viitor", mai noteaza New York Times.

Iata insa ce scrie sursa citata despre "Moartea domnului Lazarescu", plasat pe locul 5 in acest top:

"Titlul este un spoiler. Cand il intalnim pentru prima oara pe Dante Lazarescu, un pensionar din Bucuresti, de putin peste 60 de ani (desi pare mai batran), se plange de dureri de stomac. Putin mai mult de doua ore si jumatate mai tarziu - mai mult sau mai putin in timp real -, paraseste aceasta lume, fara sa fie jelit si neobservat.

De ce ne-ar pasa? Asta este intrebarea - deloc una retorica - pusa de Cristi Puiu in al doilea sau film, unul sumbru, captivant si ciudat de amuzant. La Festivalul de la Cannes, 'Moartea domnului Lazarescu' a fost o senzatie. 'Ati vazut filmul romanesc de trei ore? Trebuie sa il vedeti'.

Si asta este in continuare adevarat. Filmul lui Puiu a fost un semn timpuriu de inflorire a cinematografului romanesc care va aduce ovatii tinerilor regizori precum Cristian Mungiu (4 luni, 3 saptamani si 2 zile) si Corneliu Porumboiu (Politist, adjectiv). Asemenea colegilor sai (si uneori rivali), Puiu foloseste cadre lungi si miscari minime ale camerei pentru a crea un sentiment de realitate traita care absoarbe aproape pana in punctul claustrofobiei.

Regizorul tinteste direct, fara remuscari, absurditatile meschine si marile faradelegi care definesc viata in Romania la mai mult de un deceniu dupa caderea dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceausescu.

Insa, desi aceasta este o experienta locala intensa, se deschide si reverbereaza dincolo de strazi, locuinte si camere de urgenta din Bucuresti. Titlul poate aminti de Willy Loman (comis-voiajorul din 'Moartea unui comis-voiajor', si el in varsta de 63 de ani, asemenea lui Lazarescu - n.red.), ceea ce nu este o intamplare.

(...) Saracul domn Lazarescu este prins in angrenajul ruginit din birocratia din Europa de Est. Este pus in pericol de aroganta si indiferenta celor puternici - doctorii si birocratii atat de fermecati de propria autoritate incat sunt orbi la suferinta sa.

Un sofer de ambulanta (de fapt, asistenta - n.red.), jucat de marea actrita romanca de teatru Luminita Gheorghiu, devine avocatul si aliatul lui Lazarescu, singura persoana capabila sa insiste, eroic si in zadar, ca trebuie sa i se dea atentie acestui om. Filmul este o fabula metafizica chinuitoare si cu umor negru, deghizata intr-o tragedie a unei bucati de viata", noteaza sursa citata.

Filmul se bucura de aproape 30 de premii internationale, iar din distributie mai fac parte Ion Fiscuteanu, Dragos Bucur, Mimi Branescu, Bogdan Dumitrache, Adrian Titieni si Monica Barladeanu.

Revenind la topul New York Times, pe primul loc este "There Will Be Blood" (2007), urmat de animatia japoneza "Calatoria lui Chihiro" ("Spirited Away", engl. - n.red., 2001) si "Million Dollar Baby" (2004).

Cel mai recent film inclus este "Moonlight" (2016), castigator in acest an al premiului Oscar pentru cel mai bun film.

"Si, in timp ce suntem siguri ca aproape toata lumea va fi de acord cu alegerile noastre, suntem de asemenea siguri ca aceia dintre voi care nu o fac ne vor anunta", mai sustin autorii. Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Parteneriat public-privat pentru proiectul autostrazii Tg. Neamt - Iasi - Ungheni

Marţi, 17 Iulie 2018
604

Pana la sfarsitul anului, aproximativ 15 proiecte de parteneriat public-privat vor fi demarate, incusiv pentru trei autostrazi, a precizat Darius Valcov, consilier al prim-ministrului."In Rom...

ONCOLOG turc de renume vine în România pentru a oferi GRATUIT a doua opinie medicală

Luni, 16 Iulie 2018
521

Oncolog de succes, unul dintre cei mai reputați doctori specializați în oncologie pentru adulţi din Turcia, Kerem Okutur vine în Constanța, în data de 21 iulie 2018, pentru ...

Avion militar de tip IAR 99 Șoim, prăbușit lângă Bacău!

Luni, 16 Iulie 2018
748

Un avion militar de tipul IAR 99 Șoim s-a prăbușit luni, în apropiere de baza aeriană de la Bacău. Cei doi piloți ai avionului ar fi reușit să se catapulteze, a declarat Ministrul Apăr...