Născut în Botoşani: Arhim. Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, doctor în Teologie - VIDEO

Născut în Botoşani: Arhim. Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, doctor în Teologie - VIDEO
Arhim. Benedict (Dumitru) Sauciuc s-a născut la data de 3 noiembrie 1962 în comuna Copălău, judeţul Botoşani, în familia lui Ioan şi Elvira Sauciuc.

Părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, a obţinut joi, 4 septembrie 2014, titlul de doctor în teologie din partea Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti. Teza de doctorat intitulată "Mănăstirea Neamţ în perioada regimului comunist" a fost alcătuită sub îndrumarea ştiinţifică a pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu, consilier patriarhal coordonator în cadrul Sectorului teologic-educaţional. Din comisia de doctorat au făcut parte pr. prof. dr. Nicolae Achimescu, director al Şcolii doctorale şi preşedintele comisiei de doctorat, pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu, coordonatorul ştiinţific al lucrării, pr. prof. dr. Viorel Ioniţă, consilier patriarhal onorific, pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, şi pr. prof. univ. dr. Alexandru Moraru de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. La eveniment au participat Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal, profesori universitari, stareţi de la mănăstiri din ţară, preoţi de mir,  precum şi numeroşi  studenţi şi doctoranzi de la facultatea bucureşteană de teologie.

Peste 28.000 de file, 78 de cărţi şi 84 de studii şi articole cercetate

După cum s-a arătat în prezentarea candidatului, structurarea lucrării "Mănăstirea Neamţ în perioada regimului comunist" s-a făcut în cinci capitole succedate de subcapitole, prezentând într-un mod cât mai captivant evenimentele şi activităţile legate de  Mănăstirea Neamţ în perioada 1945-1989, scrie Ziarul Lumina.

La finalul şedinţei, membrii comisiei au acordat candidatului titlul de doctor în teologie. Evenimentul academic s-a încheiat cu jurământul de credinţă şi de fidelitate faţă de Biserica strămoşească depus de noul doctor în teologie, ceremonie ce a avut loc în capela facultăţii.

Arhim. Benedict (Dumitru) Sauciuc s-a născut la data de 3 noiembrie 1962 în comuna Copălău, judeţul Botoşani, în familia lui Ioan şi Elvira Sauciuc. În data de 15 noiembrie 1982 a intrat ca frate vieţuitor în obştea Sfintei Mănăstiri Neamţ. Pe 3 aprilie 1984 a fost tuns în monahism de către arhim. Efrem Chişcariu, stareţul Mănăstirii Neamţ, sub numele de călugărie Benedict, iar în zilele de 6-7 noiembrie 1988 a fost hirotonit ierodiacon şi ieromonah de către Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen Suceveanul, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Pe data de 25 august 1991 a fost hirotesit protosinghel, iar pe 1 aprilie 1998 a fost hirotesit arhimandrit de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în timpul păstoririi sale ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Pe 31 octombrie 1997, prin voinţa lui Dumnezeu şi a obştii, arhim. Benedict Sauciuc a fost ales stareţ al Sfintei Mănăstiri Neamţ, iar instalarea a avut loc în seara zilei de 5 noiembrie 1997. Absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi cu lucrarea de licenţă "Istoricul monahismului athonit", sub îndrumarea pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, stareţul Benedict a absolvit în anul 2011 şi cursurile de Master - secţia  Teologie practică a aceleiaşi facultăţi, având lucrarea de disertaţie cu titlul "Preotul săvârşitor al Sfintei Liturghii", sub îndrumarea pr. prof. dr. Viorel Sava.

În prezent, arhim. Benedict Sauciuc ocupă şi funcţia de consilier silvic în cadrul Sectorului silvic al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

 

VEZI SI LA MULTI ANI, PARINTE STARET BENEDICT SAUCIUC

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

IMAGINI EMOȚIONANTE! Pompierii si jandarmii botoşăneni alături de copiii cu sindrom Down, în "Ştafeta Prieteniei"!

astăzi, 21:09
140

Organizat de Asociaţia „Down Activ –Moldova” pentru a marca Ziua Mondială a Sindromului Down, care se sărbătorește în fiecare an pe 21 martie, concursul „Devoltare p...

Conferință și recital Marieta Baciu - "Martie – Caleidoscop Cultural Universal"

astăzi, 19:53
83

Muzica lui Johann Sebastian Bach este ca un univers infinit, perfect desenat, al cărui mister nu va fi niciodată pe deplin descifrat. Miercuri, 21 martie 2018, începând cu ora 16:00, Biblioteca Ju...

Ei sunt cei mai buni: Elevii care vor reprezenta județul Botoșani la Olimpiada Națională de Chimie!

astăzi, 19:12
407

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a publicat rezultatele finale și lotul care va reprezenta județul la Olimpiada Națională de Chimie. 12 elevi din unitățile de învățăm...