Mozart si Ceaikovski, vineri seara, la Filarmonica Botosani

Mozart si Ceaikovski, vineri seara, la Filarmonica Botosani
Iubitorii muzicii clasice sunt invitati vineri, 17 februarie, la ora 18.30, la concertul Filarmonicii Botosani. La pupitrul dirijoral al orchestrei se va afla Mihail Secikin, dirijor permanent al Filarmonicii.

Solisti: Mircea Olaru (oboi), Gheorghe Orzan (clarinet), Petrea Gisca (corn) si Ioan Mutihac (fagot).

In program:

W. A. Mozart: Simfonia concertanta pentru oboi, clarinet, corn fagot si orchestra
P. I. Ceaikovski: Simfonia nr. 1, în sol minor, op. 13 – "Reverii de iarna"


MIRCEA OLARU  - oboi -
S-a născut la data de 17 august 1961, în localitatea Liteni, judeţul Suceava. A început studiul oboiului la şcoala de muzică din Suceava, cu profesorul Ion Badea, continuând la Botoşani, cu Alexandru Panainte şi la Iaşi, cu Vasile Mihăiţă (la liceu) şi Costache Creangă (la conservator). A fost distins cu mai multe premii de interpretare ca membru al Cvartetului Solaris din Iaşi şi al Trioului Brevis din Botoşani. A concertat cu orchestra Conservatorului din Iaşi şi a susţinut mai multe recitaluri camerale, îndeosebi cu Trioul Brevis, întemeiat alături de alţi colegi din Filarmonica botoşăneană, formaţie care a efectuat un turneu în Italia şi care are ca proiect de viitor editarea unui CD cu principalele lucrări din repertoriul său. Mircea Olaru este oboist  actualmente şef partidă  al orchestrei noastre din anul 1988.

GHEORGHE ORZAN-DRAGOŞ - clarinet - S-a născut la data de 27 iulie 1958, în localitatea Huşi din judeţul Vaslui. Între anii 1973-1977 a urmat cursurile Liceului de Artă Octav Băncilă din Iaşi, iar în următorii patru ani a studiat clarinetul la Conservatorul de Muzică George Enescu din acelaşi oraş, cu profesorii Vasile Dumitriu şi Ioan Mica. Din anul 1981 şi în prezent este instrumentist (şef partidă) la partida de clarinet. Activitatea sa in orchestra botoşăneană a fost întreruptă în anumite perioade, pentru a se dedica altor activităţi muzicale, cum ar fi cea de instrumentist clarinet şi saxofon, dar şi de realizator al ilustraţiei muzicale pentru Centrul cultural Shin-puh-kan din Kyoto (Japonia), între anii 2004-2006, perioadă în care a susţinut concerte şi în alte oraşe japoneze: Osaka, Tokyo, Kobe, Hiroshima şi altele.


PETREA GÎSCĂ  - corn - S-a născut în anul 1962, în comuna Horodniceni, judeţul Suceava. A absolvit clasa de corn a Conservatorului de Muzică George Enescu din Iaşi, în anul 1985. Cu un an înainte a beneficiat şi de o bursă de studii, la Lanciano (Italia), unde a urmat cursurile de măiestrie ţinute de cornistul Sigilfrido Covizzi. În anul 1990 a participat la cursurile de vară organizate la Bayreuth (Germania). În anul 1985 îşi începe activitatea de cornist în orchestra Filarmonicii Moldova din Iaşi. Activitatea sa solistică cuprinde concerte susţinute cu filarmonicile din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Botoşani, Constanţa, Arad, Târgu-Mureş, Satu Mare, Bacău. Concomitent susţine şi o activitate semnificativă în domeniul muzicii de cameră  Petrea Gîscă a fondat în anul 1987 Cvartetul de corni Concertino. În anul 1990 îşi începe activitatea didactică, ca profesor de corn şi de muzică de cameră la Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi. În ianuarie 2009 a obţinut summa cum laude titlul de doctor în muzică prin susţinerea tezei Cornul în creaţia lui Franz Strauss şi Richard Strauss. Contribuţia lor la emanciparea tehnicii şi expresivităţii instrumentului. A publicat două lucrări: Cornul, tradiţie si mister şi Cornul în creaţiile muzicale ale compozitorilor Franz Strauss si Richard Strauss, cea de-a doua a obţinut Diploma şi Medalia de argint la Salonul Cărţii Româneşti, Iaşi 2009.
De la 1 octombrie 2010 este conferenţiar universitar doctor, titular al catedrei de corn şi muzică de cameră din Universitatea de Arte George Enescu Iaşi.


IOAN MUTIHAC - fagot - S-a născut la data de 22 iulie 1959, în localitatea Voroveşti, judeţul Iaşi. În anul 1982 a absolvit cursurile Conservatorului de Muzică George Enescu din Iaşi, unde i-a avut ca profesori de specialitate pe Valentin Petrescu şi Dumitru Iosub. În anul 1979 a participat la cursurile de vară  de muzică de cameră  de la Bayreuth (Germania). A fost distins cu mai multe premii la concursurile naţionale de interpretare, atât ca solist individual cât şi în formaţii camerale (trio). Din anul 1982, este prim-fagotist al Filarmonicii de Stat Botoşani. Pe lângă activitatea de baza, a susţinut si o activitate semnificativă în domeniul muzicii de cameră, ca membru al Trioului de suflători Brevis, constituit împreună cu alţi doi instrumentişti ai Filarmonicii botoşănene, sau ca membru în formaţii de fagotişti, împreună cu colegi din ţara dar şi de peste hotare. (Date preluate de pe botosani-info-simfonic.cabanova.ro)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Verdictul medicilor în cazul morții artistului de 40 de ani, din Botoșani. ”Nu a suferit, s-a stins brusc...”

astăzi, 08:12
1

Durere imensă în familia cunoscutului artist Daniel Relenschi. Fratele său, Cătălin, care devenise la rândul său cunoscut prin creațiile plastice, s-a stins din viață la doar 40 de...

Orașul în sărbătoare: O nouă pictură stradală în Botoșani! (Foto)

astăzi, 07:34
117

În Parcul Primăriei Municipiului Botoșani, începând de joi, 24 aprilie, cetățenii pot admira o nouă pictură stradală.Lucrarea este realizată în cadrul proiectului &...

Botoșănean căutat prin toată lumea pentru tentativă de omor, adus în cătușe din Suedia!

astăzi, 07:12
88

Poliţia Română anunţă că patru persoane urmărite la nivel internaţional au fost aduse în ţară în cursul zilei de marţi, din Italia, Suedia, Germania şi Scoţia. Doi dintre...