Moastele Sfantului Ierarh Nectarie la Botosani!

Moastele Sfantului Ierarh Nectarie la Botosani!
Biserica "Sfantul Apostol Andrei si Sfantul Ierarh Nectarie", din curtea Spitalului de Copii din Botosani, a primit miercuri seara Moastele Sfantului Ierarh Nectarie, aduse de o delegatie din Grecia, cu binecuvantarea IPS Nicolae si a IPS Teofan.

Sfintele Moaste au fost intampinate de un sobor de preoti in frunte cu parintele protopop Lucian Leonte si preotul paroh Marius Ciobanu. Credinciosii se pot inchina si ruga la moastele Sfantului Nectarie pana pe 11 noiembrie, racla fiind asezata pe o scenă special amenajată lângă Biserica cu hramul "Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Nectarie.





Preotul grec, care a insotit racla cu Sfintele Moaste pana la Botosani, a vorbit despre Sfantul Nectarie ca fiind un bun mijlocitor, un sfant al iubirii si al dragostei tamaduitoare. "Pentru inceput ii multumim lui Dumnezeu si Sfantului Nectarie pentru ca ne aflam astazi aici. Sfantul Nectarie este cu adevarat sfantul iubirii, al dragostei, cel ce da dragoste, iubire in sufletele noastre. Este sfantul iubirii, el ne da tamaduire pentru ca a suferit in viata lui. Sfantul sa va tamaduiasca sufletele si trupurile si sa fie rugator catre Bunul Dumnezeu pentru toti".



Parintele protopop Lucian Leonte a oferit credinciosilor un cuvant de invatatura, dar si un indemn catre curatire sufleteasca si trupeasca, o vindecare de raul care a cuprins lumea, calea vindecarii fiind rugaciunea si "solidarizarea cu sfintii".

"Sa ne gandim ca nu atat pentru rugaciunile noastre, cat pentru mila si iubirea lui Dumnezeu beneficiem de prezenta sfintilor in viata si in Biserica. Pentru aceeasi iubire dumnezeiasca pe care Mantuitorul Hristos o are pentru crestinii de aici, a ingaduit sa fie aduse Moastele Sfantului Nectarie, care sa lucreze asupra sufletelor si trupurilor noastre. Pentru ca nu avem nevoie doar de vindecarea trupului, asta inseamna sa eradicam si sa dam la o parte efectul, dar sa nu tinem seama de cauza. Cauza este inauntru, este in noi, cauza sunt neputintele noastre duhovnicesti, impiedicarile sau caderile noastre sufletesti, adica pacatele. Cauza este nestiinta, lipsa de vointa si necunoastere de Dumnezeu. In aceste zile trebuie sa ne rugam cu insistenta Sfantului Nectarie ca sa duca la Dumnezeu rugaciunile noastre, si Dumnezeu prin puteresa Sa sa vindece aceasta neputinta, aceasta incapacitate de a curata raul din noi si ranile aparute din acest rau care ne-a cuprins. Sfantul Nectarie este aproape un sfant contemporan noua. Sfantul, din Cer, cunoaste lumea in starea in care se afla acum, dar a cunoscut-o si in timpul lui. Intotdeauna a spus oamenilor ca exista un pericol, o avalansa a pacatului, a raului care vine asupra noastra. Si azi este acelasi lucru. Nu ne vom putea impotrivi acestei infectii spirituale, pentru ca nu avem imunitate, am pierdut-o, am avut-o la Botez, dar cu timpul aceasta imunitate spirituala s-a diminuat. Aceasta recastigare a imunitatii sufletesti nu o putem face niciodata singuri, avem nevoie de sfinti sa lucreze in lume. Sfintii lucreaza intens in lumea aceasta. Iata cata lume aduna Sfantul Nectarie aici, cata lume aduna in alte parti, cata lume a adunat Sfanta Parascheva la Iasi, ce lucrare mareata face Dumnezeu prin ei, pentru intarirea noastra, pentru normalizarea vietii noastre. Sa ne solidarizam cu sfintii. Sa le acceptam cuvantul si menirea lor in viata noastra, ca sa putem ajunge la Hristos Dumnezeu. Nimeni nu poate singur sa isi faca lui bine. Iata, suntem aici intre Biserica si Spital. Biserica se adreseaza sufletului si trupului, spitalul trupului. Sa incepem totdeauna cu sufletul, incat sa ajungem la spital doar pentru intretinere, pentru lucruri inevitabile din viata, pe care nu le provocam noi, prin caderile noastre.  Sa facem o sarbatoare din primirea Sfantului Nectarie, sa facem o sarbatoare prin inchinarea la Sfintele Moaste", a spus in cuvantul sau catre credinciosi parintele protopop Lucian Leonte.

"Îi mulţumim Sfântului că a răspuns rugăciunilor noastre de a veni în Biserica "Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Nectarie" şi îl rugăm pe bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze pentru rugăciunile Sfântului Ierarh Nectarie. Îi aşteptăm pe toţi credincioşii din municipiul Botoşani, cât şi pe cei din judeţ, să se închine Sfântului şi să se roage alături de noi la slujbele care vor avea loc zilnic în biserica noastră", a spus preotul paroh Marius Ciobanu.

Din programul liturgic:

- joi 8 noiembrie 2012, ora 17, se va săvârşi, de către un sobor de preoţi, slujba Vecerniei unită cu litia în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie;

- vineri 9 noiembrie, ora 8, se va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească pe scena situată în curtea Spitalului de Copii. Răspunsurile la strană vor fi date de Corul Nektarios condus de Gabriel Simionesei.

- Duminică 11 noiembrie 2012, ora 8, se vor săvârşi: Utrenia, Sfînta Liturghie şi, apoi, Taina Sfântului Maslu, oficiată de un sobor de preoţi, începând cu ora 11. În aceeaşi zi, la ora 18,30, va avea loc ceremonia prilejuită de plecarea sfintelor moaşte spre Grecia.

Biserica cu hramul "Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Nectarie" a fost construită în perioada 2009 – 2010 şi a fost sfinţită în ziua de 14 noiembrie 2010 de către IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
Sfântul Ierarh Nectarie a trăit în Grecia la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, fiind canonizat de Biserica Ortodoxă din Grecia în anul 1961.

Sfântul Nectarie este unul dintre cei mai iubiţi şi căutaţi sfinţi ai zilelor noastre pentru că "cine a năzuit la ajutorul său şi cu credinţă i s-a rugat nu a rămas neajutat".

Mulţimea minunilor săvârşite în timpul vieţii şi după adormirea sa a dus la o deosebită evlavie în rândul credincioşilor din toată lumea, mii de oameni găsind vindecarea sufletească şi trupească prin închinare şi rugăciune la sfintele moaşte.
 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
840

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
263

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
229

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...