Mişcarea DĂ-O MAI DEPARTE! - Crezi că se potriveşte cu sufletul tău?

Mişcarea DĂ-O MAI DEPARTE! - Crezi că se potriveşte cu sufletul tău?
Trebuie sa faci ceva pentru semenii tai. Este suficient sa faci acel lucru de trei ori si oamenii pe care ii ajuti vor face la randul lor acelasi lucru de cate trei ori, iar totul se va multiplica. Din trei se va face noua, apoi 27 si asa mai departe! Filosofia DA MAI DEPARTE este aceea de a face un bine celor care nu se pot ajuta singuri, iar cei care primesc, la randul lor, sa ajute alti oameni care nu se pot ajuta singuri. O filosofie sociala simpla, dar de o forta enorma, care face inconjurul lumii si aduce speranta in sufletul oamenilor.

Ideea a pornit de la un film: "Pay it forward" (2000)

Adolescentul Trevor McKinney, necajit de alcoolismul mamei sale si temandu-se de tatal sau abuziv si absent, este captivat de o tema de casa foarte interesanta data de profesorul sau de studii sociale, Dl. Simonet. Tema este: Ganditi-va la ceva care sa schimbe lumea si puneti acel lucru in practica/actiune. Trevor depaseste obisnuinta oamenilor de a rasplati faptele bune, replatind faptele bune prin alte fapte bune facute la alti trei oameni. Eforturile lui Trevor de punere in practica a ideii sale creaza o revolutie nu doar in viata sa, in viata mamei sale sau cea a profesorului sau cu numeroase cicatrici fizice si emotionale, ci si in vietile a unui numar din ce in ce mai mare de oameni complet necunoscuti lui.

Dă-o mai departe!

De curand, si in Timisoara a inceput o miscare de tipul "Pay it forward" (da-o mai departe). Diversi oameni lasau mici cadouri (o ciocolata, o umbrela, un pachet de detergent) pe banci, in statii de autobuz, localuri etc.

"E trist ca traim intr-o societate in care egoismul are rang de normalitate, iar actul de a darui dezinteresat este o anomalie. Aceasta miscare ne da un exemplu concret al modului in care putem schimba lumea: schimbandu-ne pe noi insine. Daca reinviem in noi bucuria de a darui, o putem impartasi si cu ceilalti. Vom produce o schimbare de la suflet la suflet. Din zece oameni care primesc un astfel de dar intamplator, chiar daca doar unul dintre ei face acelasi lucru, daruind ceva dezinteresat, am reusit sa schimbam lumea", spune  marianbusoi.com.

O cutie cu bomboane lăsată pe o bancă

Ileana Garconiță a făcut zilele acestea primul ei gest "dulce". A lăsat, cu bilețel, o cutie de praline de ciocolată, în Piața Unirii din Timişoara. "Cu drag, unui om care are nevoie de un mic imbold dulce", a scris tânăra pe un bilețel lipit de cutia cu bomboane. A ochit un loc vizibil pe mobilierul urban din zonă și și-a lăsat darul. Ceva mai încolo, a pus și un pliculeț de cafea instant, pentru un timișorean dornic de energie în pauza de masă.



Tânăra povestește că a observat pe rețelele sociale campania de bunătate pornită în orașul de pe Bega și s-a gândit să continue gesturile gratuite, fără să îi cunoască pe iniţiatori. "Am văzut pe Facebook fotografii cu mici cadouri lăsate pe stradă și mi-a plăcut foarte mult ideea. Este un gest foarte frumos de trezire a simţului cetățenesc. E acțiune. Și mai e ceva: un gest care aduce un zâmbet. Acum două zile am văzut acest lucru și am decis imediat să continui", a spus pentru evz.ro Ileana Garconiță, o tânără de 34 de ani care lucrează în consultanță.

Cei care au avut ideea sunt 14 tineri cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Unii studenți, alții au joburi deja, dar toţi vor să trăiască într-o lume mai umană, spun ei. "Încercăm să îi facem pe oameni conștienți că pot avea compasiune fără să piardă nimic, să îi facem conștienți de umanitatea lor. Sunt lucruri simple, care vin din suflet", explică Vincențiu Rădoi, 28 de ani, inginer IT la o multinațională.

"Sa ne amintim ca suntem oameni, nu masini de facut bani, ca traim impreuna pe planeta asta, nu singuri, ca toti suferim, avem probleme si ne dorim fericirea. Ce ar fi daca in fiecare zi am ajuta pe cineva sa zambeasca? Da-o mai departe!".
 
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
728

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
239

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
194

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...