Minseok Kang revine la Botoşani: "Mă simt ca acasă aici, îmi aminteşte de oraşul meu din copilărie" VIDEO

Minseok Kang revine la Botoşani: "Mă simt ca acasă aici, îmi aminteşte de oraşul meu din copilărie" VIDEO
Vineri seara, Filarmonica Botoşani va prezenta melomanilor un program variat, de la Rossini şi Verdi la Tiberiu Brediceanu şi muzică tradiţională coreeană. La pupitrul dirijoral se va afla coreeanul Minseok Kang, un muzician îndrăgit de publicul botoşănean, în special datorită eforturilor sale de a promova muzica specifică poporului său.

"În concertul de vineri seara vom prezenta şi o piesă coreeană, numită arirang. Este vorba despre o muzică tradiţională coreeană, care în urmă cu doi ani a fost introdusă în patrimoniul UNESCO. Piesa aceasta poate face diferenţa între Coreea de Nord şi cea de Sud. Prin ea se poate ajunge la sufletul celor plecaţi dintre noi", spune Minseok Kang.

Dirijorul coreean este impresionat de capitalul cultural pe care l-a descoperit în acest nord de ţară, considerând judeţul Botoşani drept o capitală culturală. 

"Cultura înseamnă viitorul! Schimbul de cultură între naţiuni este foarte important, şi mai ales între capitale culturale (nu neapărat capitală economică, ci locuri unde au fost foarte mulţi oameni de cultură, cum e Botoşaniul – cu Eminescu, Enescu, Iorga şi foarte mulţi alţii). Arta este foarte disponibilă şi trebuie să o promovăm", a adăugat dirijorul coreean.



Minseok Kang vine la Botoşani începând cu anul 2010, de cele mai multe ori prezentând în concerte şi muzică tradiţională coreeană (arirang sau pansori), dar şi instrumente specifice poporului său (haegeum). Fiind vorba despre două culturi diferite, a fost bucuros să constate că orchestra botoşăneană poate îmbina excelent muzica clasică cu cea tradiţională a Coreei.

"Nu sunt pentru prima dată la Botoşani, am fost de foarte multe ori cu artişti coreeni aici, iar publicul a fost foarte impresionat de concertele noastre. În urmă cu trei ani am susţinut la Botoşani un concert de muzică coreeană – am prezentat muzica pansori, de asemenea din patrimoniul UNESCO – unde mai aveam nevoie doar de un percuţionist. Dar am încercat şi cu orchestra şi a sunat extraordinar, deci pană la urmă se pot îmbina cele două culturi...", îşi aminteşte dirijorul.

Publicul şi-a manifestat de fiecare dată aprecierea pentru concertele propuse de Minseok Kang, dirijorul coreean recunoscând faptul că se simte ca acasă de fiecare dată când ajunge la Botoşani.

"Foarte bun publicul, precum şi oraşul! Mă simt ca acasă, îmi aminteşte de oraşul meu din copilărie. Botoşaniul este o capitală culturală şi vin cu plăcere. Este adevărat că se ajunge foarte greu din Coreea până aici, plus opt ore cu trenul din Bucureşti, dar vin cu plăcere", spune Minseok Kang.

Muzica înseamnă în primul rând trăire, dirijorul coreean menţionând că aşteaptă ca publicul din Botoşani să participe efectiv la concert, să îşi manifeste bucuria, pentru ca astfel muzica să îşi atingă menirea, aceea de a da strălucire sufletului uman.

Alături de Minseok Kang, invitaţi în concert sunt şi soliştii Kim Youl Hui, flaut (Coreea de Sud), Ciprian Sicinschi, vioara (Bacau) şi Kim Jinam, violoncel (Coreea de Sud).

Programul
serii de vineri cuprinde:

G.Rossini - Uvertura operei "Cotofana hoata"
P.Mascagni - Intermezzo din opera "Cavalleria rusticana"
G.Ph. Telemann - Concertul pentru flaut, vioara, violoncel si orchestra in la major
G.Verdi - Uvertura operei "Nabucco"
Tiberiu Brediceanu - 4 Dansuri romanesti
Chang Seok Choi - Arrirang, fantezie muzicala coreeana

Minseok Kang s-a născut în Coreea, în anul 1962. A studiat dirijatul în Los Angeles (SUA), la California State University, secţiile dirijat orchestră. Între anii 1996-1998 a urmat un curs de master la Universitatea Naţională din Sofia (Bulgaria). În prezent este dirijor principal şi director general al Operei din Chonnam (Coreea de Sud) şi al Şcolii de Artă din acelaşi oraş. Minseok Kang este profesor la SunDuk College (Coreea) şi profesor de dirijat la JeonBuk National University, precum şi director la Gimje National Arts Center din ţara sa. Din anul 2000 este susţine cursurile de master (de iarnă şi de vară) organizate la SunDuk College din Coreea şi în capitala Seul.

Kim Youl Hui a absolvit Colegiul muzical Gnesin din Moscova, unde a continuat şi masterul. A susţinut recitaluri în formaţii de două sau mai multe instrumente. Este profesoară la Universitatea Dongshin şi la Şcoala superioară de arte Chonnam din Seul. Cântă în Orchestra catolică de cameră, în Orchestra de flaute KFEA şi este membră a Ansamblului de flaute Moscova.

Ciprian Sicinschi este absolvent al Academiei de Muzică George Enescu Iaşi. La terminarea facultăţii a devenit violonist în orchestra Filarmonicii Mihail Jora Bacău, parcurgând treptele profesionale până la ocuparea celei mai importante funcţii din orchestră, cea de concert maestru. Este membru al cvartetelor de coarde Orpheus şi Cantabile, cu care a susţinut concerte întreaga ţară.

Kim Jinam a absolvit facultatea de muzică la Mokpo National University. A fost lector muzical la o şcoală misionară din Oaxaca (Mexic), unde a ocupat şi funcţia de director muzical al concertelor de Crăciun. Revenind în Coreea de Sud, ea face parte din Ansamblul de violoncele numit Hello! Cello. De asemenea, este membră a Cvintetului LAON.


Citeste si Muzica de calitate, traditii coreene si aplauze la concertul Filarmonicii Botosani

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
617

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
133

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
84

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...