Ministerul Culturii susține Muzeul vieții cotidiene în comunism

Joi, 2 martie a.c., la Ministerul Culturii, Constantin Iftime, coordonatorul proiectului Muzeul vieții cotidiene în comunism(MuViCC), de la Botoșani, a prezentat domnului Erwin Șimsenshon, secretar de stat, proiectele MuViCC aflate în lucru în 2017.

Ministerul Culturii susține Muzeul vieții cotidiene în comunism

Domnul Erwin Șimsemshon s-a arătat surprins de faptul că Primăria Botoșani de atâția ani nu numai că nu a susținut financiar acest proiect, dar chiar l-a blocat, nepunând la dispoziție Asociației CulturEst fosta Hală CET, sediul MuViCC, construcție din anii '60, cu influențe ale stilului de templu industrial sovietic, care constituie obiectul de bază al viziunii acestui muzeu, atât de original.

Reamintim faptul că de trei ani Asociația CulturEst a cerut Primăriei Botoșani să aplice hotărârea de consiliu local, din octombrie 2013, și a protocolului semnat atunci, prin care Primăria Botoșani se obliga să sprijine financiar începerea construirii MuViCC în Hala CET. Între timp, Asociația CulturEst cu mijloace proprii a proiectat forma muzeului, șase expoziții permanente și a început construirea, în 2015, a muzeului virtual MuViCC, care conține filmul 3D al traseului expozițiilor și câteva baze de date istorice, alcătuite de istorici de la Facultatea de Istorie București. De asemenea, au fost organizate câteva campanii de colectare, cu elevi voluntari, în perioadele de vacanță, în 2014, 2015 și 2016, sau au fost colectate obiecte muzeale cu sprijinul liceelor importante din Botoșani (Pedagogic, A.L.Laurian, M.Eminescu).

Asociația CulturEst a cerut recent Primăriei Botoșani să îi fie repartizat un spațiu, unde ar putea fi expuse publicului botoșănean obiectele colectate până acum; în felul acesta ar putea fi desfășurată continuu colectarea de obiecte muzeale pentru MuVICC. În același timp, deschiderea unei Expoziții MuViCC, proiectată în mod spectaculos, într-un spațiu din Centrul Vechi al Botoșanilor, ar accelera procesul de integrare a acestei zone părăsite la traseele de mare trafic ale orașului, cu ceea ce ar pune în valoare publicului larg frumusețe și vechimea Botoșaniului.

Pentru lucrările de reabilitare a Centrului Vechi, începute în anii 2000, au fost cheltuiții zeci de milioane de euro, împovărând uneori, pe zeci de ani, bugetul Primăriei. Muzeul virtual MuViCC , a cărui construcție va continua și în acest an, ar putea fi expus cât de curând, pe mari portaluri ale Uniunii Europene (de exemplu, european.ro), făcând astfel cunoscut pe plan internațional proiectul MuViCC, primul muzeu al comunismului din România.

Rugăm și pe această cale ca toți botoșănenii să sesizeze Primăria Botoșani cererile noastre și să susțină Proiectul MuViCC, primul muzeu al comunismului din România.
-Constantin Iftime, președinte Asociația CulturEst

Comunicat de presă

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Premieră la Cinema Unirea, cu Vlad Ivanov așa cum nu l-ai mai văzut!

astăzi, 11:52
113

Cinematograful Unirea anunță pentru acest început de weekend o premieră care îl aduce pe marele ecran pe botoșăneanul Vlad Ivanov, într-un film care a stârnit deja numeroa...

VIDEO - O dispută în traficul din România s-a terminat cu un accident! Cine este vinovat și ce au decis polițiștii? Tu ce crezi?

astăzi, 10:45
583

Uneori, disputele din trafic sunt greu de evitat, mai ales dacă există doi șoferi orgolioși. Un șofer care circula regulamentar a fost depășit și forțat să frâneze de un alt conducăto...

Dodon cere României să renunţe la ideea Unirii: Noi nu avem ambiţii teritoriale peste Prut, chiar dacă sunteţi pe pământuri moldoveneşti

astăzi, 09:31
295

Igor Dodon îndeamnă politicienii de la Bucureşti să renunţe la ideea Unirii Republicii Moldova cu România, iar un prim semnal în acest sens ar fi semnarea tratatului de frontier...