Ministerul Culturii susține Muzeul vieții cotidiene în comunism

Joi, 2 martie a.c., la Ministerul Culturii, Constantin Iftime, coordonatorul proiectului Muzeul vieții cotidiene în comunism(MuViCC), de la Botoșani, a prezentat domnului Erwin Șimsenshon, secretar de stat, proiectele MuViCC aflate în lucru în 2017.

Ministerul Culturii susține Muzeul vieții cotidiene în comunism

Domnul Erwin Șimsemshon s-a arătat surprins de faptul că Primăria Botoșani de atâția ani nu numai că nu a susținut financiar acest proiect, dar chiar l-a blocat, nepunând la dispoziție Asociației CulturEst fosta Hală CET, sediul MuViCC, construcție din anii '60, cu influențe ale stilului de templu industrial sovietic, care constituie obiectul de bază al viziunii acestui muzeu, atât de original.

Reamintim faptul că de trei ani Asociația CulturEst a cerut Primăriei Botoșani să aplice hotărârea de consiliu local, din octombrie 2013, și a protocolului semnat atunci, prin care Primăria Botoșani se obliga să sprijine financiar începerea construirii MuViCC în Hala CET. Între timp, Asociația CulturEst cu mijloace proprii a proiectat forma muzeului, șase expoziții permanente și a început construirea, în 2015, a muzeului virtual MuViCC, care conține filmul 3D al traseului expozițiilor și câteva baze de date istorice, alcătuite de istorici de la Facultatea de Istorie București. De asemenea, au fost organizate câteva campanii de colectare, cu elevi voluntari, în perioadele de vacanță, în 2014, 2015 și 2016, sau au fost colectate obiecte muzeale cu sprijinul liceelor importante din Botoșani (Pedagogic, A.L.Laurian, M.Eminescu).

Asociația CulturEst a cerut recent Primăriei Botoșani să îi fie repartizat un spațiu, unde ar putea fi expuse publicului botoșănean obiectele colectate până acum; în felul acesta ar putea fi desfășurată continuu colectarea de obiecte muzeale pentru MuVICC. În același timp, deschiderea unei Expoziții MuViCC, proiectată în mod spectaculos, într-un spațiu din Centrul Vechi al Botoșanilor, ar accelera procesul de integrare a acestei zone părăsite la traseele de mare trafic ale orașului, cu ceea ce ar pune în valoare publicului larg frumusețe și vechimea Botoșaniului.

Pentru lucrările de reabilitare a Centrului Vechi, începute în anii 2000, au fost cheltuiții zeci de milioane de euro, împovărând uneori, pe zeci de ani, bugetul Primăriei. Muzeul virtual MuViCC , a cărui construcție va continua și în acest an, ar putea fi expus cât de curând, pe mari portaluri ale Uniunii Europene (de exemplu, european.ro), făcând astfel cunoscut pe plan internațional proiectul MuViCC, primul muzeu al comunismului din România.

Rugăm și pe această cale ca toți botoșănenii să sesizeze Primăria Botoșani cererile noastre și să susțină Proiectul MuViCC, primul muzeu al comunismului din România.
-Constantin Iftime, președinte Asociația CulturEst

Comunicat de presă

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Dodon: Există riscul ca duşmanul numărul unu al Republicii Moldova să fie România!

astăzi, 13:03
124

Preşedintele moldovean Igor Dodon a declarat că România ar putea deveni "duşmanul numărul unu al Republicii Moldova" dacă va continua să susţină mişcarea unionistă de la Chi...

Ce sa verifici si ce sa stergi de pe profilul de Facebook, dupa scandalul furtului de date

astăzi, 12:37
275

Fara sa vrem, fiecare dintre noi isi da informatiile personale unor companii prin intermediul Facebook. Fie ca e vorba de un like, un share sau un test de personalitate care te pune sa te autentifici ...

Botoșani, județul din Moldova cu cel mai mic risc în caz de calamitate!

astăzi, 10:38
470

Raportat la riscurile la care este expusă țara, locuitorii României sunt printre cel mai puțin protejați din Europa. Și în interiorul țării există însă județe mai expuse ș...