Ministerul Culturii susține Muzeul vieții cotidiene în comunism

Joi, 2 martie a.c., la Ministerul Culturii, Constantin Iftime, coordonatorul proiectului Muzeul vieții cotidiene în comunism(MuViCC), de la Botoșani, a prezentat domnului Erwin Șimsenshon, secretar de stat, proiectele MuViCC aflate în lucru în 2017.

Ministerul Culturii susține Muzeul vieții cotidiene în comunism

Domnul Erwin Șimsemshon s-a arătat surprins de faptul că Primăria Botoșani de atâția ani nu numai că nu a susținut financiar acest proiect, dar chiar l-a blocat, nepunând la dispoziție Asociației CulturEst fosta Hală CET, sediul MuViCC, construcție din anii '60, cu influențe ale stilului de templu industrial sovietic, care constituie obiectul de bază al viziunii acestui muzeu, atât de original.

Reamintim faptul că de trei ani Asociația CulturEst a cerut Primăriei Botoșani să aplice hotărârea de consiliu local, din octombrie 2013, și a protocolului semnat atunci, prin care Primăria Botoșani se obliga să sprijine financiar începerea construirii MuViCC în Hala CET. Între timp, Asociația CulturEst cu mijloace proprii a proiectat forma muzeului, șase expoziții permanente și a început construirea, în 2015, a muzeului virtual MuViCC, care conține filmul 3D al traseului expozițiilor și câteva baze de date istorice, alcătuite de istorici de la Facultatea de Istorie București. De asemenea, au fost organizate câteva campanii de colectare, cu elevi voluntari, în perioadele de vacanță, în 2014, 2015 și 2016, sau au fost colectate obiecte muzeale cu sprijinul liceelor importante din Botoșani (Pedagogic, A.L.Laurian, M.Eminescu).

Asociația CulturEst a cerut recent Primăriei Botoșani să îi fie repartizat un spațiu, unde ar putea fi expuse publicului botoșănean obiectele colectate până acum; în felul acesta ar putea fi desfășurată continuu colectarea de obiecte muzeale pentru MuVICC. În același timp, deschiderea unei Expoziții MuViCC, proiectată în mod spectaculos, într-un spațiu din Centrul Vechi al Botoșanilor, ar accelera procesul de integrare a acestei zone părăsite la traseele de mare trafic ale orașului, cu ceea ce ar pune în valoare publicului larg frumusețe și vechimea Botoșaniului.

Pentru lucrările de reabilitare a Centrului Vechi, începute în anii 2000, au fost cheltuiții zeci de milioane de euro, împovărând uneori, pe zeci de ani, bugetul Primăriei. Muzeul virtual MuViCC , a cărui construcție va continua și în acest an, ar putea fi expus cât de curând, pe mari portaluri ale Uniunii Europene (de exemplu, european.ro), făcând astfel cunoscut pe plan internațional proiectul MuViCC, primul muzeu al comunismului din România.

Rugăm și pe această cale ca toți botoșănenii să sesizeze Primăria Botoșani cererile noastre și să susțină Proiectul MuViCC, primul muzeu al comunismului din România.
-Constantin Iftime, președinte Asociația CulturEst

Comunicat de presă

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora

Vineri, 17 Noiembrie 2017
1378

"Cancer" este termenul medical ce pare sa ne sperie cel mai mult in prezent. Boala universala, ce isi alege pacientii din toate paturile sociale, din toate categoriile de varsta si uneo...

Cea mai bogată femeie, condamnată la 18 zile de închisoare și o amendă de 26.000 de euro!

Vineri, 17 Noiembrie 2017
1742

Cea mai bogată femeie din această țară a primit o pedeapsă de 18 zile de închisoare cu suspendare și o amendă de aproape 26.000 de euro, după ce a fost oprită de polițiștii rutieri pe...

Oamenii de afaceri reactioneaza dupa o ordonanta data pe furis de Guvern: Incearca sa puna presiune pe companii sa creasca salariile!

Vineri, 17 Noiembrie 2017
933

Guvernul a publicat pe neasteptate o ordonanta de urgenta prin care incearca sa oblige toate companiile private sa creasca salariile brute, astfel incat salariile nete sa nu fie afectate de transferul...