Ministerul Culturii susține Muzeul vieții cotidiene în comunism

Joi, 2 martie a.c., la Ministerul Culturii, Constantin Iftime, coordonatorul proiectului Muzeul vieții cotidiene în comunism(MuViCC), de la Botoșani, a prezentat domnului Erwin Șimsenshon, secretar de stat, proiectele MuViCC aflate în lucru în 2017.

Ministerul Culturii susține Muzeul vieții cotidiene în comunism

Domnul Erwin Șimsemshon s-a arătat surprins de faptul că Primăria Botoșani de atâția ani nu numai că nu a susținut financiar acest proiect, dar chiar l-a blocat, nepunând la dispoziție Asociației CulturEst fosta Hală CET, sediul MuViCC, construcție din anii '60, cu influențe ale stilului de templu industrial sovietic, care constituie obiectul de bază al viziunii acestui muzeu, atât de original.

Reamintim faptul că de trei ani Asociația CulturEst a cerut Primăriei Botoșani să aplice hotărârea de consiliu local, din octombrie 2013, și a protocolului semnat atunci, prin care Primăria Botoșani se obliga să sprijine financiar începerea construirii MuViCC în Hala CET. Între timp, Asociația CulturEst cu mijloace proprii a proiectat forma muzeului, șase expoziții permanente și a început construirea, în 2015, a muzeului virtual MuViCC, care conține filmul 3D al traseului expozițiilor și câteva baze de date istorice, alcătuite de istorici de la Facultatea de Istorie București. De asemenea, au fost organizate câteva campanii de colectare, cu elevi voluntari, în perioadele de vacanță, în 2014, 2015 și 2016, sau au fost colectate obiecte muzeale cu sprijinul liceelor importante din Botoșani (Pedagogic, A.L.Laurian, M.Eminescu).

Asociația CulturEst a cerut recent Primăriei Botoșani să îi fie repartizat un spațiu, unde ar putea fi expuse publicului botoșănean obiectele colectate până acum; în felul acesta ar putea fi desfășurată continuu colectarea de obiecte muzeale pentru MuVICC. În același timp, deschiderea unei Expoziții MuViCC, proiectată în mod spectaculos, într-un spațiu din Centrul Vechi al Botoșanilor, ar accelera procesul de integrare a acestei zone părăsite la traseele de mare trafic ale orașului, cu ceea ce ar pune în valoare publicului larg frumusețe și vechimea Botoșaniului.

Pentru lucrările de reabilitare a Centrului Vechi, începute în anii 2000, au fost cheltuiții zeci de milioane de euro, împovărând uneori, pe zeci de ani, bugetul Primăriei. Muzeul virtual MuViCC , a cărui construcție va continua și în acest an, ar putea fi expus cât de curând, pe mari portaluri ale Uniunii Europene (de exemplu, european.ro), făcând astfel cunoscut pe plan internațional proiectul MuViCC, primul muzeu al comunismului din România.

Rugăm și pe această cale ca toți botoșănenii să sesizeze Primăria Botoșani cererile noastre și să susțină Proiectul MuViCC, primul muzeu al comunismului din România.
-Constantin Iftime, președinte Asociația CulturEst

Comunicat de presă

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Punctele de grăsime în jurul ochilor- cum se tratează?

astăzi, 19:41
256

Ce sunt punctele de grasimePunctele de grasime apar pe pielea din jurul ochilor, la persoanele de tote varstele. Aceste puncte de grasime se formeaza atunci cand cheratina (o substanta produsa de ...

Ana-Maria Popescu a câştigat medalia de argint la CM de la Wuxi, proba spadă

astăzi, 17:50
175

În dimineaţa zilei de duminică, campioana olimpică cu echipa României la JO de la Rio 2016 a avut un parcurs perfect în toate cele patru meciuri.Ana-Maria Popescu (Brânz...

Directorul APIA Cluj, căutat de scafandri în Lacul Beliş după ce ar fi căzut dintr-o barcă

astăzi, 14:31
556

Directorul APIA Cluj, căutat de scafandri pe Lacul Beliş după ce ar fi căzut dintr-o barcăPurtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, Andrei Biriş a d...