Mii de botoşăneni au mers, de Bobotează, la Biserică pentru a lua apă sfinţită – FOTO

Curţile Bisericilor din judeţul Botoşani s-au umplut, sâmbătă, de  credincioşi care au participat la slujbă şi la sfinţirea apei de către preoţi.

Mii de botoşăneni au mers, de Bobotează, la Biserică pentru a lua apă sfinţită – FOTO

Spre deosebire de ceilalţi ani nu s-a mai simţit gerul Bobotezei, temperaturile fiind mult mai mari decât valorile normale pentru această perioadă a anului, lucru care a făcut ca un număr mare de botoşăneni să iasă din case, mulţi cu copii. Chiar dacă nu este deloc zăpadă, la Biserica Sfântul Ilie, din municipiul Botoşani, a fost adusă o cruce de gheaţă, de la Lacul Roşu.

După oficierea Sfintei Liturghii, sutele de credincioși, care au participat la slujba de la Biserica Sf. Ilie, alături de protopopul Lucian Leonte, au ieșit în curtea lăcașului de cult, unde preotul a sfințit apa pusă în mai multe butoaie dar şi în recipinetele cu busuioc aduse de credincioşi.

După sfințirea apei, Agheasma Mare a fost împărțită credincioșilor care s-au îndreptat spre case sau pentru a duce Agheasmă rudelor și cunoscuților care nu au putut ajunge la Biserică.




Agheasma Mare este folosita in Ajunul Bobotezei la sfintirea casele credinciosilor si locuitorii acestora. Tot cu ea se stropesc si lucrurile care trebuie binecuvantate sau sfintite, cum ar fi: binecuvantarea si sfintirea prapurilor, sfintirea crucii si a troitelor, a clopotului, a vaselor si vesmintelor liturgice, sfintirea icoanelor, a bisericilor, a antimiselor si a Sfantului si Marelui Mir.

Agheasma Mare se sfințește o singură data pe an, la Boboteaza (Botezul Domnului), pe data de 6 ianuarie. Se consumă de la 6 ianuarie până la 14 ianuarie, dimineața, pe nemâncate. 

Agheasma de Bobotează este considerată apa sfințită cu cele mai mari puteri, este apa ce ramane “vie" și proaspătă timp indelungat fară a se deteriora odata cu trecerea timpului. 

Agheasma cea Mare se săvârşeşte de către arhiereu sau preot într-un cadru festiv, numai în biserică, lângă o apă curgătoare, lângă un lac sau la malul mării, şi numai de Bobotează sau în Ajunul ei. Aceasta este tămăduitoare şi are putere sfinţitoare foarte mare, pentru că este sfinţită în chiar ziua în care Mântuitorul a sfinţit apele, botezându-Se în Iordan.

Boboteaza încheie sărbătorile de iarnă.  










 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
103

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
246

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54
105

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...