Memoria zilei - Petre ACHIȚENIE: "Pictura e ca o scrisoare, scrii cu ornamente si poleieli o scrisoare de dragoste catre Dumnezeu"

Memoria zilei - Petre ACHIȚENIE: "Pictura e ca o scrisoare, scrii cu ornamente si poleieli o scrisoare de dragoste catre Dumnezeu"

Pictorul Petre Achitenie s-a nascut pe 27 mai 1929, in Havârna, judetul Botosani, si s-a stins din viata pe 1 decembrie 2006, fiind inmormantat la Cimitirul Straulesti 2, Bucuresti.

In perioada 1940-1945 a fost elev si tipograf la Manastirea Neamt, iar intre anii 1945 si 1948 a urmat Academia de Arte "Guguianu", clasa prof. Camil Ressu. Urmeaza si cursurile Scolii Superioare de Pictura Monumentala, Bucuresti, clasa prof. Gheorghe Popescu si I.D.Stefanescu, iar in perioada 1948-1951 - Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", Bucuresti, clasa prof. Alexandru Ciucurencu. Studiile continua, in perioada 1951-1957, cu Academia de Arte "Repin", Sankt Petersburg, iar in 1962 face o specializare la Academia de Arte "Pietro Vanucci", Perugia, Italia.

Intre ani 1962-1966 activeaza ca sef serviciu Creatie, Ministerul Culturii, Bucuresti. A fost, in anul 1957 asistent universitar, Catedra de pictura, Institutul de arte plastice "Nicolae Grigorescu", Bucuresti, iar in 1968-1993 profesor universitar evidentiat: zece promotii de studenti au profitat de indrumarea maestrului.  

A avut parte de o copilarie grea, marcata de moartea tatei - pe cand avea doar 4 ani-, de noua familie ce avea sa ii aduca inca sapte frati, dupa ce mama s-a recasatorit. Anii petrecuti la seminar i-au inlesnit contactul cu misterele tipografiei. Cand vin rusii se refugiaza la Manastirea Caldarusani. Mai tarziu il regasim bibliotecar la Manastirea Antim.

Dar pictura avea sa ramana cea mai mare dragoste. "Pictura e ca o scrisoare, scrii cu ornamente si poleieli o scrisoare de dragoste catre Dumnezeu". Citeste mai departe...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Niculina, sufletul orașului meu

Marţi, 23 Aprilie 2024
1089

Cam pe la 7-8 pe seară, de ani buni, Niculina iese din casă. Vara în culori deschise, rochii cu volănașe garnisite uneori cu mărgele simple, pe care le poartă pitite într-o copilăro...

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
726

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
1210

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...