Memoria zilei - O botoșăneancă, în galeria de seamă a femeilor basarabene: Ultima directoare a Liceului "Regina Maria" din Chișinău!

A scris istorie în Basarabia, a uimit prin inteligență și frumusețe! Soțul său a fost singurul filosof și istoric literar care a ocupat funcția de primar al Chișinăului. 
 

Memoria zilei - O botoșăneancă, în galeria de seamă a femeilor basarabene: Ultima directoare a Liceului "Regina Maria" din Chișinău!

Ana Negrescu
timpul.md

Ana Negrescu s-a născut la 8 noiembrie 1892, în localitatea Românești, județul Botoșani. Aici tatăl său, Grigore Colomei, avea o moșie unde familia petrecea verile. În timpul anului, soții Colomei își însoțeau fiica la Iași, unde Ana a mers mai întâi la un pension, apoi la Universitate, studiind română, franceză, filosofie. În timpul studenției, la cursurile de literatură ale lui Garabet Ibrăileanu, Ana îl cunoaște pe viitorul ei soț, Ion Negrescu. 

Ana și Ion se logodesc în 1916, nu fără o oarecare opoziție din partea părinților, mai ales a mamei, care nu concepea ca fiica lor să se mărite cu un tânăr cu o situație atât de modestă, și orfan de tată, rămas în grija mamei care creștea cu greu cel șase băieți. 

În timpul războiului, Ion Negrescu merge pe front. În 1918, cei doi tineri căsătoriți decid să plece în Basarabia, unde se vor alătura grupului de intelectuali basarabeni în frunte cu Pan Halippa. 

În Basarabia, Ana Negrescu preda limba română și filsofia la Liceul de fete "Regina Maria" din Chișinău, devenind apoi directoare a liceului, ajungând și la conducerea Școlii Normale Florica Niță din Chișinău. A fost președinta Societății Profesorilor de Limba Română, din România, filiala Basarabia, conseamnează Iurie Colesnic, cel care a purtat corespondență cu fiica Anei Negrescu.

Ion și Ana Negrescu au avut două fiice, Dolores și Narcisa. Dolores a devenit profesoară de limba și literatura franceză și italiană la Universitatea București, căsătorită cu eseistul Dan Botta, iar Narcisa a fost profesoară de Limba Română la Liceul de Muzică din București.

La 28 iunie 1940, soții Negrescu, sub presiunea și ultimatumul bolșevic, părăsesc orașul Chișinău, ajungând să predea în liceele din București. Ana Negrescu a fost ultima directoare a Liceului "Regina Maria" din Chișinău, fondat în 1918, din ordinul Regelui Ferdinand, liceu care a funcționat până în 1940. 
 
Ana Negrescu a murit la 5 mai 1974, la București. 

Soțul Anei, Ion Negrescu, a fost "unicul filozof și istoric literar care a ocupat postul de primar al Chișinăului (1928/1931)", scrie timpul.md. Născut la Iași, într-o familie de vechi cărturari, Ion Negrescu a devenit licențiat al secției de Filologie Română a Universității, cu un doctorat în slavistică obținut în 1925, sub îndrumarea lui Garabet Ibrăileanu. 

În Basarabia preda limba română la două licee, precum și la Universitatea Populară din Chișinău, Ion Negrescu fiind unul dintre fondatorii Universității Populare. De asemenea, a fost ales deputat şi apoi Secretar General al Ministerului Basarabiei (1932­1935).

Retras cu familia în București, în 1947 Ion Negrescu devine conferențiar la Institutul de Științe Economice București, iar din 1950 până în 1968 predă la Institutul Teologic București. Se stinge la 4 noiembrie 1970, în București. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Armata a reușit să ocupe doar jumătate dintre locurile scoase la concurs: Proba fizică, cea mai dificilă!

astăzi, 08:35
11

Ministerul Apărării Naționale a publicat datele primei serii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României din acest an și 60% dintre posturile scoase la concu...

Iftime este recunoscător: ”M-a salvat Mailat, minunea asta de copil!” / ”Cu Andone și cu echipa asta mă luptam la orice loc!”

astăzi, 08:08
215

FC Botoșani a trecut de Dinamo, scor 2-1, după un meci nebun. Prima repriză a durat mai bine de o oră, iar în ea Dinamo și-a dat un autogol, a marcat de două ori, dar doar o reușită a fo...

Viața cruntă a unei bunici din Botoșani: ”Oamenii bolnavi nu merită să fie umiliți astfel!” (Foto)

astăzi, 07:42
499

Bătrâna are nevoie de alimente, scutece cu scai mărimea L, produse de igienă (mai ales șervețele umede), haine lejere din bumbac XL (mai ales pantaloni), un pat medical electric sau orice p...