Memoria zilei: Ion Murariu, unul dintre cei mai mari acuareliști ai României!

"Indiferent de locul care mi-a servit drept sursă de inspiratie, am avut în minte, întotdeauna, locurile natale. Asta poate și din dorința ardentă de a recupera, în plan simbolic, anii copilăriei. Totul e legat, deci, de Moldova și de peisajele sale inconfundabile".

Memoria zilei: Ion Murariu, unul dintre cei mai mari acuareliști ai României!

A fost unul dintre cei mai mari acuareliști ai României. S-a născut pe 12 septembrie 1922, la Dorohoi, județul Botoșani, unde a urmat și cursurile școlii primare. Între 1941-1946 a fost student la Academia de Arte Frumoase din Iași, avându-i ca profesori pe Otto Brise, Jean Cosmovici și Nicolae Popa. În primii de Academie ieșeană participa la concursul Premio citta Firenze, unde a obținut o mențiune.

"Nu am avut nici un model în plan artistic, însă m-am ghidat după formele practicate de profesorii și, implicit, pictorii din această inimă culturală a țării. Mulți dintre profesorii ieșeni făcuseră studii la München și Viena, iar subiectele de examen erau asemănătoare cu cele date la instituțiile similare din Europa. La Academia din Iași se studiau în forme savante desenul și culorile. Iar colorismul care i s-a atribuit nu a fost, în nici un caz, o influență a școlii germane, ci un dat al temperamentului artistic din această parte a Europei. Altfel spus, în Moldova se pictează, și acum, altfel decât în alte regiuni ale țării", mărturisea, în 2001, pictorul Ion Murariu.

Talentul său este remarcat încă din anii de studii, participând la numeroase expoziții individuale și de grup, lucrările sale fiind din ce în ce mai apreciate pe măsura ce nota personală a culorii își face tot mai vizibilă prezența în spațiul artistic românesc și internațional.

La doi ani după absolvirea Academiei, se stabileste în București, iar din 1950 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În 1994 este gratulat cu Premiul Național Ștefan Luchian, an în care devine și Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani. Ion Murariu este distins și cu titlul de Cetățean de Onoare al orașului Dorohoi.

"N-am impresia că pictura și acuarela lui Ion Murariu se supun unor legi diferite de cele ale construcţiei plastice: nici n-ar fi fost firesc să fie aşa, de vreme ce Ion Murariu e, mai presus de toate, un artist care-şi ascultă îndemnurile, temperamentul", scria criticul de arta Dan Grigorescu. "Pictura sa are o densitate a pastei, culorile se suprapun, în straturi puternice, la care, adăugand sarcasticele comentarii antirăzboinice, inflexiunile de proveniență expresionistă, de aici, se dovedeşte că definirea lui ca "poet al priveliştii" e cel mai puțin unilaterală".

Artistul Ion Murariu a strâns în jurul său, cât a trait, iubitori de culoare, muzică și literatura, devenind deseori o forță artistică menită să nască nucleul cultural al timpului său. 

Tușa puternică, de o forță nebănuită, care dă naștere unei energii neașteptate, cromatica echilibrată, expresivitatea figurii umane și naturalețea gesturilor surprinse în ulei sau acuarelă, în tușe puternice, fac din creatța lui Ion Murariu o lume vie, în mișcare, o artă care are puterea de a străbate secolul și chiar mileniul.

"Indiferent de locul care mi-a servit drept sursă de inspiratie, am avut în minte, întotdeauna, locurile natale. Asta poate și din dorința ardentă de a recupera, în plan simbolic, anii copilăriei. Totul e legat, deci, de Moldova și de peisajele sale inconfundabile", spunea cu înduioșătoare melancolie Maestrul.

S-a stins din viață pe 21 martie 2012, lăsând în urma sa o operă incontestabilă! Trupul neînsuflețit a fost depus la Biserica Domnița Bălașa, pentru ceremonia religioasă, iar înmormântarea a avut loc vineri, 23 martie 2012, la Mănăstirea Căldărușani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

O poveste dintr-o zi de iunie, pe Sărărie. "M-aș bucura să știu că în Botoșani se mai vorbește despre Mihai Ursachi!"

astăzi, 13:45
260

Iași, început de iunie 2017. Pe Sărărie, și cea mai ușoară pală de vânt răscolește un miros de tei care imediat învăluie strada. Poarta scârțâie scurt. Curg&ac...

IPS Teofan, îndemn către botoșăneni: "Să fim trăitori, mărturisitori și apărători ai tradițiilor noastre, în mod special cele legate de familie" - FOTO

Vineri, 14 Septembrie 2018
1794

Femei și bărbați, tineri și bătrâni, prunci și copii mișunând șotios sau poposind grav, cu o lumânare aprinsă, lângă mâna ocrotitoare a mamei. Flori de toamnă,...

"Licu, o poveste românească". Sau cu ce plecăm când închidem ochii!

Vineri, 14 Septembrie 2018
450

"Licu, o poveste românească" este un film care nu documentează un timp, ci o poveste. Ana Dumitrescu, o româncă pasionată de fotografie și film care a trăit în Franț...