Memoria zilei: Ioan Murariu, istoricul care a dat numele unei şcoli din Botoşani! VIDEO

Memoria zilei: Ioan Murariu, istoricul care a dat numele unei şcoli din Botoşani! VIDEO

IOAN MURARIU

Prof.dr. Ioan Murariu s-a născut pe 20 ianuarie 1937, în satul Dămileni, comuna Cristineşti, judeţul Botoşani. Astăzi, Şcoala gimnazială din comuna Cristineşti îi poartă numele. Ilustrul profesor s-a stins din viaţă pe 11 octombrie 2011, la Bacău.

Cei care l-au cunoscut spun despre istoricul Ioan Murariu că "trăia pentru Cristineşti". Profesorul dr. Ioan Murariu a absolvit, în 1967, Facultatea de Filosofie a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. În următorii ani a devenit asistent, dar şi lector universitar la Institutul de Istorie şi Geografie din Bacău. După transformarea institutului în universitate şi dispariţia secţiei de istorie, profesorul Murariu a predat la Liceul Pedagogic din Bacău, în paralel cu continuarea studiilor istorice. În ultimii ani a publicat 14 cărţi, 142 de articole de popularizare a istoriei românilor, la diferite reviste din ţară  şi a susţinut 92 de comunicări ştiinţifice. A primit zeci de distincţii, din partea mediului academic şi al asociaţiilor veteranilor de război, pentru valoarea lucrărilor dedicate istoriei românilor din Ţinutul Herţa, înainte şi după perioada tulbure a ultimului Război Mondial.

Dintre volumele publicate, amintim: "Dicționar de arhaisme și termeni istorici", Bacău, Editura "Plumb", 2000, "Istoria satelor Cristinești, Dămileni și Dragalina din județul Botoșani", Bacău, Editura "Plumb", 2001, "Istoria comunei Cristinești din județul Botoșani", Editura "Casa Scriitorilor", Bacău, 2005, "100 de mărturii istorice din documente și cronici", Editura "Casa Scriitorilor", Bacău, 2007, "Istoria Ținutului Herța până în anul 1940" (Ediția a II-a, completată), Editura "Vicovia", Bacău, 2010 (pentru publicarea acestui volum, editura a fost distinsă cu premiul "Restitutio" la Salonul Internațional de Carte, Chișinău (SIC 2011), sub egida: Ministerului Culturii al Republicii Moldova; Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO; Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova), "Paleografie chirilică românească" (cu un Album de documente), Editura "Alma Mater", Bacău, 2010, "Monografia comunei Cristinești din județul Botoșani" (în colaborare cu Prof. dr. Angela Paveliuc-Olariu), Editura "Vicovia", Bacău, 2011.

Printre titlurile și diplomele conferite: Titlul de Profesor evidențiat acordat de Ministerul Educației și Învățământului în anul 1984, Diplomă acordată de Societatea Culturală Ținutul Herța, București – România, titlul de Membru de Onoare al Societății Culturale "Ținutul Herța", 10 iulie 1997, "pentru sprijinul deosebit acordat activității acesteia", Diplomă de cetățean de onoare al comunei Cristinești acordată de Primăria comunei Cristinești în ziua de 19 august 2001, "cu mulțumiri pentru întreaga activitate prin care ați contribuit la prestigiul comunei Cristinești, județul Botoșani", Diplomă de Excelență acordată de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, în luna iunie 2008, "pentru întreaga carieră didactică, pentru activitatea remarcabilă desfășurată la disciplina ISTORIE".
 

(Şcoala gimnazială "Ioan Murariu" din Cristineşti, Botoşani)


(Casa în care s-a născut istoricul Ioan Murariu)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

ARTA la ea acasă. "Noi suntem ca un cântec, nu credeţi?" FOTO, VIDEO

Duminică, 25 Februarie 2018
300

"Noi suntem ca un cântec, nu credeţi?", ne întreabă Octavian Paler, în "Viața pe un peron". Pentru că "un cântec nu se poate cânta nicio...

Memoria zilei: 100 de ani de la nașterea lui ION PUIU, botoșăneanul care a candidat împotriva lui Nicolae Ceaușescu!

Sâmbătă, 24 Februarie 2018
1077

Ion Puiu s-a născut la 24 februarie 1918 în Pomârla, Botoşani. A fost rapid etichetat de către regimul comunist drept "moşier". De profesie inginer chimist, a deţinut funcţ...

Memoria zilei: IPS Adrian, arhiepiscopul românilor din Occident. "Cânta "Tatăl nostru", după melodia lui Ciprian Porumbescu"

Joi, 22 Februarie 2018
357

IPS Adrian Hriţcu, născut pe 22 februarie 1926, la Ştiubieni, plecat la Domnul pe 23 februarie 2013, a fost arhiepiscop al Arhiepiscopiei misionare ortodoxe române pentru Europa Centrală și...