Memoria zilei: Ioan Murariu, istoricul care a dat numele unei şcoli din Botoşani! VIDEO

Memoria zilei: Ioan Murariu, istoricul care a dat numele unei şcoli din Botoşani! VIDEO

IOAN MURARIU

Prof.dr. Ioan Murariu s-a născut pe 20 ianuarie 1937, în satul Dămileni, comuna Cristineşti, judeţul Botoşani. Astăzi, Şcoala gimnazială din comuna Cristineşti îi poartă numele. Ilustrul profesor s-a stins din viaţă pe 11 octombrie 2011, la Bacău.

Cei care l-au cunoscut spun despre istoricul Ioan Murariu că "trăia pentru Cristineşti". Profesorul dr. Ioan Murariu a absolvit, în 1967, Facultatea de Filosofie a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. În următorii ani a devenit asistent, dar şi lector universitar la Institutul de Istorie şi Geografie din Bacău. După transformarea institutului în universitate şi dispariţia secţiei de istorie, profesorul Murariu a predat la Liceul Pedagogic din Bacău, în paralel cu continuarea studiilor istorice. În ultimii ani a publicat 14 cărţi, 142 de articole de popularizare a istoriei românilor, la diferite reviste din ţară  şi a susţinut 92 de comunicări ştiinţifice. A primit zeci de distincţii, din partea mediului academic şi al asociaţiilor veteranilor de război, pentru valoarea lucrărilor dedicate istoriei românilor din Ţinutul Herţa, înainte şi după perioada tulbure a ultimului Război Mondial.

Dintre volumele publicate, amintim: "Dicționar de arhaisme și termeni istorici", Bacău, Editura "Plumb", 2000, "Istoria satelor Cristinești, Dămileni și Dragalina din județul Botoșani", Bacău, Editura "Plumb", 2001, "Istoria comunei Cristinești din județul Botoșani", Editura "Casa Scriitorilor", Bacău, 2005, "100 de mărturii istorice din documente și cronici", Editura "Casa Scriitorilor", Bacău, 2007, "Istoria Ținutului Herța până în anul 1940" (Ediția a II-a, completată), Editura "Vicovia", Bacău, 2010 (pentru publicarea acestui volum, editura a fost distinsă cu premiul "Restitutio" la Salonul Internațional de Carte, Chișinău (SIC 2011), sub egida: Ministerului Culturii al Republicii Moldova; Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO; Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova), "Paleografie chirilică românească" (cu un Album de documente), Editura "Alma Mater", Bacău, 2010, "Monografia comunei Cristinești din județul Botoșani" (în colaborare cu Prof. dr. Angela Paveliuc-Olariu), Editura "Vicovia", Bacău, 2011.

Printre titlurile și diplomele conferite: Titlul de Profesor evidențiat acordat de Ministerul Educației și Învățământului în anul 1984, Diplomă acordată de Societatea Culturală Ținutul Herța, București – România, titlul de Membru de Onoare al Societății Culturale "Ținutul Herța", 10 iulie 1997, "pentru sprijinul deosebit acordat activității acesteia", Diplomă de cetățean de onoare al comunei Cristinești acordată de Primăria comunei Cristinești în ziua de 19 august 2001, "cu mulțumiri pentru întreaga activitate prin care ați contribuit la prestigiul comunei Cristinești, județul Botoșani", Diplomă de Excelență acordată de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, în luna iunie 2008, "pentru întreaga carieră didactică, pentru activitatea remarcabilă desfășurată la disciplina ISTORIE".
 

(Şcoala gimnazială "Ioan Murariu" din Cristineşti, Botoşani)


(Casa în care s-a născut istoricul Ioan Murariu)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

LEONARD AZAMFIREI: "Ne impresionează performanța medicală realizată pe bolnavi, nu pe oamenii sănătoși, deși avem un Minister al Sănătății, nu unul al Bolii"

Miercuri, 20 Iunie 2018
2782

S-a născut pe 22 iunie 1967, la Botoşani, un oraș pe care îl poartă în suflet. Recunoaște că, în tableta cu care călătorește în toată lumea, are o colecție consisten...

INVITAȚIE de weekend: Mănăstirea Popăuţi, între istorie şi vitregiile ei! FOTO, VIDEO

Sâmbătă, 16 Iunie 2018
1373

Mănăstirea Popăuţi aşează definitiv Botoşanii, de multe secole,  pe harta mondială a valorilor culturale autentice. O mănăstire modestă ca trăire şi manifestare printre veacurile purtăt...

Cinci ani de la trecerea în veșnicie a Părintelui Iustin Pârvu

Sâmbătă, 16 Iunie 2018
518

-Care este prima imagine pe care o aveți cu Părintele Iustin Pârvu? Ce impact a avut prezența acestui mare om asupra Sfinției Voastre?  Ieromonah Siluan Antoci: Cu mare bucurie vorbim despr...