Memoria zilei: George Hazgan, 81 de ani de la naștere! VIDEO

Memoria zilei: George Hazgan, 81 de ani de la naștere! VIDEO
George Hazgan s-a născut pe 24 noiembrie 1935, în Vârfu Câmpului, județul Botoșani. A fost un cântăreț de romanțe, muzică populară și operetă din România.

Familia Hazgan își are rădăcinile în satul Morișca, comuna Vârfu Câmpului. Părinții săi, Dumitru și Amalia Hazgan, învățători, au dat țării un eminent profesor universitar, doi avocați, o învățătoare și un mare actor, artist și interpret de operetă, George Hazgan.

George Hazgan a fost interpret la Teatrul Național de Operetă "Ion Dacian" din București, unde cânta în mare parte în duet cu Constanța Câmpeanu celebrele duete din opereta "Lăsați-mă să cânt", de Gherase Dendrino.

Vocea sa puternică îi permitea să cânte orice gen muzical, de la romanțe până la muzică de petrecere sau populară.

Dintre cântecele sale din repertoriu, amintim: Îmbătrânesc, De-o să treci iubire pe la mine, Pui de dragoste năucă, Of, inimioară, La nunta noastră de argint, Daca dai de suparare, Mi-ai aparut in cale, Dang, dinga, danga, Fudula, Foaie verde păltinaș, M-am născut într-un bordei, Foaie verde bob năut, La Hanul Ancuței. 

George Hazgan a trecut în veșnicie în 1980, la București, la doar 45 de ani. 

La Botoșani se desfășoară Festivalul-concurs "George Hazgan", organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, ediția a V-a debutând joi, 24 noiembrie 2016, cu invitați precum Matilda Pascal Cojocăriţa şi Ştefan Cigu.

Constituit ca un festival al romanţei, cântecului de petrecere şi satiric, manifestarea are drept scop omagierea personalităţii marelui solist George Hazgan, repunerea în circulaţie a repertoriului de romanţe şi cântece de petrecere abordat, stimularea interesului soliştilor amatori pentru genul romanţei şi al cântecului de petrecere prin schimburi de experienţă, şi nu în ultimul rând conservarea şi promovarea romanţei ca gen muzical care aparţine patrimoniului cultural naţional. 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ediția a doua a Conferinței științifice „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de nord a Moldovei”, la Botoșani

astăzi, 12:30
3

În intervalul 25-26 aprilie 2024, Muzeul Județean Botoșani, Secția Istorie-Arheologie, organizează conferința științifică „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de ...

Un preot orb va sluji la o mănăstire iubită de mulți botoșăneni. ”Deși ochii săi trupești nu cunosc lumina…”

astăzi, 11:46
297

În curând obștea Mănăstirii Piatra Tăieturii din comuna suceveană Panaci aflată la cota 1.600, se va îmbogăți cu un nou preot.Este vorba de Părintele Sofian Costea care,...

Primăriile din Botoșani care stau mereu cu mâna-ntinsă la Guvern. „Nu facem față cheltuielilor din venituri proprii!”

astăzi, 10:45
221

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din...