Memoria zilei: Cel mai iubit medic din toate timpurile s-a născut la Botoșani!

S-a născut pe 5 noiembrie 1875, în Botoșani, și a fost cunoscut drept medicul fără de arginți. Nu lua niciodată bani pentru serviciile oferite și îi trata pe cei nevoiași cu o dragoste nețărmurită. Ca medic primar, a fost repartizat într-un spital sărac și cu mulți năpăstuiți. 

Memoria zilei: Cel mai iubit medic din toate timpurile s-a născut la Botoșani!


foto: viataingorj,ro

Nicolae Hasnaș s-a născut la Botoșani, în anul 1875. Devine medic primar în 1907 și pleacă în județul Gorj, unde a fost repartizat. La Târgu-Jiu găsește un spital cu foarte puține cadre medicale, dar și foarte slab dotat. Amenajează aici două saloane pentru bolnavii de tuberculoză și modernizează sala de operații.

În timpul Primului Război Mondial pleacă pe front, ca maior medic, și conduce un spital de campanie ce va funcționa, pe rând, în Fetești, Tecuci și Dorohoi.

Revine după război la Târgu-Jiu, unde dezvoltă și extinde, pe parcursul următoarelor două decenii, spitalul. În anul 1935, din fonduri proprii, construiește pavilionul secției de Bolin infecțioase și extinde secțiile Interne și Chirurgie. Doi ani mai târziu amenajează Maternitatea cu 40 de paturi și o sală de operații. 

Însă, peste toate, medicul Hasnaș era cunoscut drept medicul fără de arginți. Nu lua niciodată bani pentru serviciile oferite și îi trata pe cei nevoiași cu o dragoste nețărmurită.

Gesturile sale de omenie aveau să i se întoarcă atunci când se aștepta mai puțin. După ce și-a închinat viața și averea spitalului, după ce a construit rând pe rând secțiile unității, medicul s-a pomenit scos în stradă în pragul bătrâneții.

Locuia într-o casă lipită de spitalul vechi și obișnuia să dea consultații chiar și după pensionare. Însă comuniștii au naționalizat casa și l-au trimis pe medic să locuiască într-o clădire veche, dărăpănată. Aflând de situația medicului lor, meseriașii din Târgu-Jiu – zugravi, zidari, tâmplari – și-au luat uneltele și au bătut la ușa bătrânului medic. "Măi băieți, vă mulțumesc, dar ați venit degeaba, eu nu am bani pentru repararea casei". Meseriașii au cerut doar cheile locuinței și, după scurt timp, casa era ca nouă. Au refuzat să ia vreun ban pe materiale sau pe munca lor. "Nici dumneavoastră, domnule doctor, nu ați luat bani de la nevoiași!".

Gorjenii vorbesc și astăzi despre Nicolae Hasnaș ca despre cel mai iubit doctor din toate timpurile!

În cei aproximativ 60 ani de activitate medicală, Nicolae Hasnaș a acordat peste 400.000 de prestații medicale și a realizat circa 35.000 intervenții chirurgicale, unele dintre acestea de mare risc și complexitate, dar toate reușite. Doctorul este descris pe pagina de Facebook Târgu-Jiu Odinioară ca fiind: "Medic generalist, în cel mai veridic înțeles al cuvântului, ocupându-se competent de toate defecțiunile corpului omenesc, chiar prin intervenții chirurgicale și ginecologice, era renumit si respectat în tot județul, ca să nu mai vorbim de oraș. Avea mare înțelegere și își folosea toate cunoștințele mai ales față de oamenii nevoiași".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Niculina, sufletul orașului meu

Marţi, 23 Aprilie 2024
2113

Cam pe la 7-8 pe seară, de ani buni, Niculina iese din casă. Vara în culori deschise, rochii cu volănașe garnisite uneori cu mărgele simple, pe care le poartă pitite într-o copilăro...

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
744

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
1215

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...